Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIRQUE DE ORBITE

"Crveni nos" u orbiti

Guy Laliberte
Reuters
30.09.2009.
u 15:38

S američkim i ruskim astronautom na Međunarodnu svemirsku postaju poletio je i turist Guy Laliberte, vlasnik slavnog "Cirque du Soleil".

 

Iz Bajkonura u Kazahstanu na put prema ISS-u poletjeli su Jeffrey Williams i Maksim Surajcev, a treći član posade "Sojuza TMA-16" je na sebi imao crveni klaunovski nos. Na taj se način Guy Laliberte, osnivač slavnog cirkusa, oprostio na 12 dana od majčice Zemlje, gdje ga je ostala čekati djevojka, bivša manekenka Claudia Barilla, i njihovo dvoje djece. Claudia je na ispraćaju nosila žuti klaunovski nos.

Akrobat iz Quebeca je vlastitim trudom napredovao od uličnog žonglera i gutača vatre do vlasnika danas najpoznatijeg cirkusa na svijetu. Laliberte je i veliki humanitarac koji se najviše posvetio problemu pitke vode i njezine dostupnosti u zemljama Trećeg svijeta. Put, za koji je iz svojeg džepa "iskeširao" 35 milijuna dolara (prvi turisti plaćali su 20 milijuna, ali je dolar otad dosta pao), planira iskoristiti i za skretanje pozornosti na taj svjetski problem.

Za razliku od njegova turističkog 12-dnevnog boravka u svemiru (vratit će se na "Sojuzu TMA-14"), njegovi suputnici pripremaju se za "šihtu" od 169 dana na ISS-u. Iskusni 51-godišnji Williams, kojem je ovo treći let u svemir, već ima i dva unuka, a 37-godišnji Surajcev ima mlađe kćeri, koje su mu za put u orbitu poklonile plišanog lava kojeg su prije toga mjesecima naizmjenično držale u svojim krevetima pod jastukom, "da bi mirisao na njih i na kuću" sljedećih pola godine, koliko će im tata provesti u orbiti.

Sljedeći "putnik s plaćenom kartom" na ISS bit će Charles Simonyi koji se obogatio izradom softvera za Microsoft, i koji je već bio u orbiti prije dvije godine te će tako postati prvi dvostruki svemirski turist.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije