Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Čokolada s vodom umjesto masti

čokolada
Reuters
20.02.2010.
u 14:00

Čokolada koju su uspjeli napraviti britanski znanstvenici sastoji se od gotovo dvije trećine vode, a mogla bi biti predvodnica nove generacije posne hrane.

Britanski znanstvenici zasigurno će nakon posljednjeg otkrića postati omiljeni, posebno među ženama. Oni su razvili čokoladu čije su gotovo dvije trećine - voda. Čokolada tako, shvatili ste, ima vrlo malo masti, a okus joj je navodno identičan onoj klasičnoj.
Nakon čokolade, na red dolaze majoneza s vrlo malo masti i kaša koja će duže ostati u želucu, pa tako osoba neće osjećati glad.

Mast koja bi se inače koristila za proizvodnju čokolade može se, ustanovljeno je tijekom istraživanja, zamijeniti tvarima koje ne sadrže kalorije, kao što je voda, zrak ili neki gelovi. Znanstvenici, koji trenutno pregovaraju s tvrtkama o realizaciji svog otkrića za tržište, stvorili su "vodenu čokoladu" tako što su spojili čestice vode s kristalima maslaca od kakaa.

Oko 60 posto takve čokolade je voda, a miris, okus i čokolada na dodir jednaki su kao i ona na koju smo navikli. S obzirom na to da su čestice od kojih se sastoji čokolada sitne, čokolada se može čak i otopiti na temperaturi od 32 - 34 stupnja Celzijusa.

- Sitni, stabilni mjehurići zraka koji izgledaju poput kapljica ulja - i veličinom i svojim fizičkim svojstvima mogli bi se koristiti za izradu čitave nove generacije hrane - kaže dr. Phillip Cox, koji je predvodio istraživanje. Sličnom je tehnikom ranije znanstvenicima uspjelo smanjiti količinu soli u hrani i do 80 posto, jer je unutar kapljica ulja skrivena voda.

Nova, "super kaša" može u trbuhu osobe koja ju pojede, tvrde znanstvenici, ostati i do šest sati, jer se tekućina iz nje pretvara u gel nakon što dođe u doticaj s kiselinom u želucu. Majoneza koju su također uspjeli proizvesti ima također isti ukus kao i obična punomasna majoneza, a ima tek pet posto masti.

Komentara 3

OB
-obrisani-
19:24 20.02.2010.

Ne može biti ukusno s vodom umjesto masti. Ali doktor Cox je svoj rad lijepo nahvalio, još ljepše nego Škegro svoj.

OB
-obrisani-
15:32 20.02.2010.

trik s vodom nije ništa novo! hrenovke se prave tako da se mljeveno meso miješa s mljevenim ledom, količina koju proizvođač odredi! sol je druga priča, svi je proizvođači namjerno koriste u pretjeranim količinama jer podiže okus i dobro konzerviraa hranu! ja bih tu hranu s vodom ipak ostavio znanstvenicima jer meni za noramalno funkcioniranje organizma treba određena količina masti, šećera i ugljikohidrata, svakodnevno i u dovoljnim količinama, fizička aktivnost spali kalorije!

SA
sadaive
16:17 20.02.2010.

Zdrave hrane nema u GB.Niti u EU.Kod nas je još ima,tamo gdje manijakalan interes novca još nije pustio svoje kužne korijene.Mjehuriće volim jedino v gemištu.Ostalo zovem prijevarom.Snaga i kondicija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije