Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Čokolada s vodom umjesto masti

Čokolada koju su uspjeli napraviti britanski znanstvenici sastoji se od gotovo dvije trećine vode, a mogla bi biti predvodnica nove generacije posne hrane.
20. veljače 2010. u 14:00 3 komentara 25 prikaza
čokolada
Foto: Reuters

Britanski znanstvenici zasigurno će nakon posljednjeg otkrića postati omiljeni, posebno među ženama. Oni su razvili čokoladu čije su gotovo dvije trećine - voda. Čokolada tako, shvatili ste, ima vrlo malo masti, a okus joj je navodno identičan onoj klasičnoj.
Nakon čokolade, na red dolaze majoneza s vrlo malo masti i kaša koja će duže ostati u želucu, pa tako osoba neće osjećati glad.

Mast koja bi se inače koristila za proizvodnju čokolade može se, ustanovljeno je tijekom istraživanja, zamijeniti tvarima koje ne sadrže kalorije, kao što je voda, zrak ili neki gelovi. Znanstvenici, koji trenutno pregovaraju s tvrtkama o realizaciji svog otkrića za tržište, stvorili su "vodenu čokoladu" tako što su spojili čestice vode s kristalima maslaca od kakaa.

Oko 60 posto takve čokolade je voda, a miris, okus i čokolada na dodir jednaki su kao i ona na koju smo navikli. S obzirom na to da su čestice od kojih se sastoji čokolada sitne, čokolada se može čak i otopiti na temperaturi od 32 - 34 stupnja Celzijusa.

- Sitni, stabilni mjehurići zraka koji izgledaju poput kapljica ulja - i veličinom i svojim fizičkim svojstvima mogli bi se koristiti za izradu čitave nove generacije hrane - kaže dr. Phillip Cox, koji je predvodio istraživanje. Sličnom je tehnikom ranije znanstvenicima uspjelo smanjiti količinu soli u hrani i do 80 posto, jer je unutar kapljica ulja skrivena voda.

Nova, "super kaša" može u trbuhu osobe koja ju pojede, tvrde znanstvenici, ostati i do šest sati, jer se tekućina iz nje pretvara u gel nakon što dođe u doticaj s kiselinom u želucu. Majoneza koju su također uspjeli proizvesti ima također isti ukus kao i obična punomasna majoneza, a ima tek pet posto masti.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • -obrisani-:

    Ne može biti ukusno s vodom umjesto masti. Ali doktor Cox je svoj rad lijepo nahvalio, još ljepše nego Škegro svoj.

  • -obrisani-:

    trik s vodom nije ništa novo! hrenovke se prave tako da se mljeveno meso miješa s mljevenim ledom, količina koju proizvođač odredi! sol je druga priča, svi je proizvođači namjerno koriste u pretjeranim količinama jer podiže okus i dobro konzervira ... prikaži još!a hranu! ja bih tu hranu s vodom ipak ostavio znanstvenicima jer meni za noramalno funkcioniranje organizma treba određena količina masti, šećera i ugljikohidrata, svakodnevno i u dovoljnim količinama, fizička aktivnost spali kalorije!

  • sadaive:

    Zdrave hrane nema u GB.Niti u EU.Kod nas je još ima,tamo gdje manijakalan interes novca još nije pustio svoje kužne korijene.Mjehuriće volim jedino v gemištu.Ostalo zovem prijevarom.Snaga i kondicija..