Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Često ga radite, ali nikad vam ne uspije kao mamin. Ovaj recept za varivo od graška briše sve dosadašnje pogreške

Sve u jednom loncu, začas gotovo te jako ukusno i zdravo! Kad tražimo recepte za ovakva jela, zavirimo u blog nenadmašne Nasje Duplančić čiji su recepti jednostavno bezgrešni. Iskoristite mladi grašak dok mu je sezona i uživajte u ovom pravom purgerskom varivu.
21. travnja 2021. u 07:00 10 komentara 94624 prikaza
Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Kad god ima mahunarku na meniju, Nasja Duplančić izbjegava kombinirati je s mesom jer je i sama puna bjelančevina pa se vodi onim: mahunarka, žitarica i povrće čine cjeloviti obrok kojem meso nije potrebno. U potpunosti se slažemo, a vjerujemo da ćete i vi dijeliti ovo mišljenje nakon što isprobate recept za varivo koje obožavaju svi, a osobito djeca. 

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Proljetno varivo od graška

Za varivo:
500 g očišćenog svježeg graška
1 glavica luka
2 mrkve
2-3 žlice prosa
1 žlica crvene dimljene slatke paprike
sol
papar
maslinovo ulje
voda

Za noklice:
1 domaće jaje
prstohvat soli
4-5 žličica brašna (pirovo)

 | Autor : Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Na ulju pirjajte sitno nasjeckani luk i mrkvu. Odmah posolite i dodajte papriku. Miješajte na laganoj vatri dok luk ne uvene. Dodajte grašak pa pirjajte još nekoliko minuta miješajući. Ulijte vodu (do 1 l). Odmah stavite proso i neka se kuha 15-ak minuta nakon što proključa, na laganoj vatri. Po potrebi još dodajte soli ili papra, kušajte. Računajte da će vam noklice dodatno zgusnuti varivo pa dodajte još malo vode ako je potrebno.

Za to vrijeme pripremite noklice: U šalicu stavite jaje i sol pa dobro istucite vilicom. Dodajte ulje i brašno te sve pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu koju ćete žlicom moći grabiti i stavljati u varivo a da se ne razlijeva. Neka odstoji desetak minuta. Zadnjih pet minuta kuhanja variva ukuhajte noklice. Neka krčkaju oko 5 minuta.

Korizmeni jelovnik Cipli zlatari s grahom i špinatom - savršen ručak za kraj radnog tjedna Raskošno i zdravo Da je ovo najbolji quiche koji ste jeli, shvatit ćete čim stavite prvi zalogaj u usta – spremite recept na sigurno! Domaće Nema povrća koje u polpetama neće proći čak i kod najtvrđih glava, a ove sa špinatom i prosom praznik su za nepce
A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Avatar cuki2020
    cuki2020:

    Moja baka i mama stare zagrepčanke nisu stavljale niti maslinovo ulje, niti proso

  • IvicaKerempuh:

    A da, pozabil sam.... ---Zadnjih pet minuta kuhanja variva ukuhajte noklice. Neka krčkaju oko 5 minuta.---Zadnjih 5 minuta? Aha.... a ja sam već štel 10 minta krčkati

  • Avatar dol1
    dol1:

    ne stavljam ni maslinovo ulje (gorko je) a ni proso,radim normalnu zaprsku sa malo brasna na ulju i crvenom paprikom