Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Brokula pomaže u prevenciji i liječenju raka dojke

brokula
Arhiva
05.05.2010.
u 12:03

Samo u Britaniji godišnje se dijagnosticira oko 46 tisuća slučajeva raka dojke, a čak 12 tisuća žena od bolesti umre.

Ključ prevencije pa čak i liječenja raka dojke mogao bi "ležati" u brokuli. Naime, brokula sadrže visoke razine tvari sulforaphan koji ubija stanice raka te na taj način sprečava razvoj bolesti, ali i njezino širenje ako se pojavi, utvrdili su znanstvenici Sveučilišta Michigan.

- I prije smo proučavali utjecaj sulforaphanea na rak, no ova studija dokazuje da brokula ima posebno dobre učinke kod raka dojke – izjavio je autor studije objavljene u časopisu Clinical cancer Research, profesor Duxin Sun.

Samo u Britaniji godišnje se dijagnosticira oko 46 tisuća slučajeva raka dojke, a čak 12 tisuća žena od bolesti umre. Trenutne terapije kemoterapijom ne djeluju protiv matičnih stanica raka, zbog čega se bolest širi, objašnjavaju znanstvenici koji vjeruju kako je eliminiranje matičnih stanica raka ključno za kontrolu rasta tumora.

Iako mnogi ne vole okus brokule, njezine dobrobiti za zdravlje do sada su već više puta potvrđene različitim istraživanjima. Tako, među ostalim, čuva arterije, a bogata je i vitaminom C i vlaknima.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mach13
mach13
17:52 05.05.2010.

U tu svrhu brokulu je naj povoljnije jesti sirovu, jer apsorpcija sulforaphana tada je visestruko veca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije