Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Ambalaža hranu može otrovati na puno načina

Nanočestice: Njima impregniraju ambalažni materijal, ali ne provjeravaju jesu li štetne
03. prosinca 2012. u 16:52 6 komentara 38 prikaza
'Woman opening Advent calendar'
Foto: '

U devet od 24 adventska kalendara, kojih se milijuni prodaju ovih dana, čokoladice su bile natopljene mineralnim uljima iz ambalaže, pokazalo je testiranje njemačke Zaklade za ispitivanje proizvoda Stiftung Warentest. Čokoladice su u svom “prozorčiću” bez omota, a nepoželjne tvari u njih su ušle iz boja s ambalaže, ali i iz kartona, ako je kalendar napravljen od recikliranog papira.

Arsenal kemikalija

Najopasniji su aromatski ugljikovodici (areni), jer se sumnja da mogu izazvati rak, a za druga ulja pretpostavlja se da se talože i dovode do upale organa. To je tek jedna od mnogih opasnosti koje vrebaju iz ambalaže u kojoj je pakirana hrana.

– Kontaminacija hrane kemikalijama iz ambalaže jedna je od posljedica komocije industrijskog pakiranja. O ambalažnim materijalima vode se dugo znanstvene rasprave. Neki su zabranjeni, novi se pojavljuju... – kaže prof. dr. sc. Valerije Vrček, profesor organske kemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Pritom navodi niz primjera. Polikarbonatna plastika koja se koristi za proizvodnju boca za piće, za unutarnje oblaganje limenki i konzervi u dodiru s hranom ili pićem ispušta hormonski otrov bisfenol A. Neprikladnim skladištenjem, korištenjem ili transportom iz PET-plastike može doći cijeli arsenal kemikalija. Mnogi su ambalažni materijali impregnirani nanočesticama, koje migriraju i zagađuju hranu.

– Zbog pohlepe za profitom nanoindustrija nema vremena za rutinske provjere sigurnosti ili štetnosti svojih nanoizuma. Vrlo je čest slučaj da su struktura ili sastav nanočestica nedovoljno definirani, a karakterizacija nepotpuna – kaže prof. Vrček, dodajući kako su potrošači izloženi zdravstvenim rizicima, jer mjerodavne institucije ne mare za upozorenja znanstvenika.

Premaz u konzervi

U Zavodu za javno zdravstvo “Dr. A. Štampar” najviše analiziraju ambalažu o polimernih materijala. Provjeravaju otpuštanje toksičnih metala i nemetala, aromatskih amina, globalnih migracija, otpuštanje peroksida, bisfenola A, ftalata... U papirnatoj ambalaži određuju toksične metale i nemetale. U jednoj konzervi utvrđeno je da se premaz odvaja, a u jednom uzorku kartonske ambalaže za torte nađena je visoka količina benzofenona, pa su ti materijali zabranjeni.

Čokolade ne smiju doći u dodir s bojom1.

Čokolade ne smiju doći u dodir s bojom

1. Brzina migracije bisfenola A iz polikarbonatne plastike raste s korištenjem bočice, a ubrzava se zagrijavanjem, stvaranjem sitnih ogrebotina ili grijanjem u mikrovalnoj pećnici.

2. Iz PET-plastike može migrirati niz spojeva pa i kancerogeni di(2-etilheksil)ftalat (DEHP), heptanon, oktanol... Pod utjecajem svjetla, temperature ili mehaničkog stresa, bezalkoholni napici postaju prave kemijske kaljuže.

3. Nepoznavanje osnovnih fizikalno-kemijskih svojstava nanočestica sprečava smjernice za sigurnost potrošača. Nanočestice mogu izazvati upale, oksidativni stres stanica, narušiti imunosni sustav, oštetiti živčani sustav ili izazvati alergije.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • crocro:

    Ovdje sam se načitao kako naši vrhunski stručnjaci znaju kako i na koji način može doći do trovanja naroda, oni znaju kako se oslobađaju otrovne mikročestice i kako štetno djeluju na ljudski organizam. Oni zapravo znaju sve. Oni znaju i ... prikaži još! tko svojim ambalažama truje narod koji konzumira te proizvode. Ali niti u jednom članku ne vidim da svi oni žele zaštititi svoje stanovništvo objavljivanjme imena te tvrtke i naziv proizvoda kojeg građani ne bi smjeli od toga trenutka kupiti na tržištu. Ja ne znam koga se svi oni boje. Svi znaju objaviti da se narod truje a nitko neće imenovati onoga tko nas truje. Dakle, cilj je zaštititi tvrtku a ne svoje građane. Bolje da propadnu građani nego tvrtka. Ili je bolje da se tvrtka pobrine za ispravnost svoje ambalaže ili da se narod truje. Tu smo dakle. Čovjek je nekada bio na provom mjestu. I danas je čovjek na prvom mjestu. Ali samo na papiru. Štite se tvrtke i multinacionalne tvrtke, tko šiša ljude. Oni su ionako prolazni a tvrtka mora ostati do vjekova.

  • morales:

    S obzirom da mi je admin maknuo link, samo googlajte ime ove zaklade i nadopišite "kalender", pa ćete moći vidjeti rezultate. Nije nikakva tajna, u Njemačkoj je normalno da se o tome raspravlja, ali kod nas je očito najveći tabu ... prikaži još! reći tko je pogriješio.

  • sttipe:

    Ovdje sam se načitao kako naši vrhunski stručnjaci znaju kako i na koji način može doći do trovanja naroda, oni znaju kako se oslobađaju otrovne mikročestice i kako štetno djeluju na ljudski organizam. Oni zapravo znaju sve. Oni znaju i ... prikaži još! tko svojim ambalažama truje narod koji konzumira te proizvode. Ali niti u jednom članku ne vidim da svi oni žele zaštititi svoje stanovništvo objavljivanjme imena te tvrtke i naziv proizvoda kojeg građani ne bi smjeli od toga trenutka kupiti na tržištu. Ja ne znam koga se svi oni boje. Svi znaju objaviti da se narod truje a nitko neće imenovati onoga tko nas truje. Dakle, cilj je zaštititi tvrtku a ne svoje građane. Bolje da propadnu građani nego tvrtka. Ili je bolje da se tvrtka pobrine za ispravnost svoje ambalaže ili da se narod truje. Tu smo dakle. Čovjek je nekada bio na provom mjestu. I danas je čovjek na prvom mjestu. Ali samo na papiru. Štite se tvrtke i multinacionalne tvrtke, tko šiša ljude. Oni su ionako prolazni a tvrtka mora ostati do vjekova. ----------- 5 bankara ima 15 korporacija..15 korporacija ima 85% svega na planetu.. jel sad važno koji te bankar truje kad su ionako "podijelili konja"!!