Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Akupunkturom protiv karcinoma

akupunktura-txt.jpg
import
23.06.2008.
u 10:04

Novija istraživanja pokazala su da akupunktura uspješno ublažava simptome suhih ustiju, bolnosti i zakočenosti vrata i ramena koji nastaju nakon operativnih zahvata kod pacijenata s karcinomom glave i vrata.

Autor studije je dr.David Pfister s Memorial Sloan-Kettering Cancer Center u New Yorku. Resekcija vrata ,odnosno kirurško odstranjenje limfnih čvorova i okolnog tkiva uobičajen je postupak u liječenju karcinoma glave i vrata.

Resekcija može biti vrlo opsežna s odstranjenjem svih limfnih čvorova, zatim mišića važnih za pokretanje vrata,krvnih žila i živaca koji omogućuju pacijentu podizanje ruke iznad glave.Kao posljedica ovakvih zahvata javlja se bol u vratu i ramenima i smanjenje funkcije.

Uspjeh uobičajenog postoperativnog liječenja koje se provodi različitim fizikalnim vježbama i upotrebom protuupalnih lijekova često je razočaravajuć i nepotpun.

Postoperativno zračenje koje je često potrebno uzrokuje suhoću usta što dodatno opterećuje pacijnta. U istraživanje je bilo uključeno 70 pacijenata odabranih metodom slučajnog odabira koji su tokom četiri tjedna bili tretirani seansama akupunkture ili uobičajenom terapijom (fizikalne vježbe i protuupalni lijekovi).

Rezultati su pokazali da je u gotovo 40% pacijenata tretiranih akupunkturom došlo do smanjenja bolova i ukočenosti vrata i ramena.U grupi pacijenata kod kojih se provodila uobičejena terapija poboljšanje simptoma našlo se samo kod 7% ispitanika.

I suhoća usta smanjena je u pacijenata s provedenom akupunkturom.» Pet pacijenata u akupunkturnoj grupi primijetilo je poboljšanje,za razliku od nijednog u grupi bez akupunkture» kaže dr. Pfister.

Stoga bi, prema njegovom mišljenju, akupunktura mogla imati važno mjesto u liječenju postoperativnih nuspojava kod ovih bolesnika.Potrebna su,međutim, daljnja istraživanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije