Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kuhari sretni i ponosni

A neki su se kleli da Michelin u Hrvatsku neće još deset godina...

03.09.2016., Rijeka - Rijecki Korzo i ulica 128. rijecke brigade ugostili prvo izdanje Rijeka Food Festivala powered by Billa.  Andrej Barbieri, Lana Klingor Mihic. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/4
03.02.2017.
u 20:03

Ova nagrada restoranu donosi i 50% više posla, kaže Ana Grgić, a njeni kolege kažu da će to potaknuti natjecanje među njima

– Tako sam sretna što je Michelin prepoznao gastronomiju u Hrvatskoj, a izuzetno mi je drago i zbog Montea. Nisam bila, ali kolege kažu da su itekako zaslužili Michelinovu zvjezdicu. Ulaskom u Michelinov vodič Hrvatska dobiva puno kao turistička destinacija, a to puno znači i općenito za posao restorana, ali i za našu kuharsku struku – ne krije zadovoljstvo Ana Grgić, šefica kuhinje u zagrebačkom hotelu Esplanade, koji je dobio Michelinovu preporuku za oba svoja restorana Le Bistro i Zinfandel’s.

Sama je, inače, kratko radila u dva restorana sa po dvije Michelinove zvjezdice, u Berlinu i Bruxellesu i, kaže, stil kuhanja ne razlikuje se puno od naših restorana.

– Najveća razlika koju sam uočila jest što se u tim restoranima više nego kod nas inzistira na vrhunskim namirnicama, njihovoj kvaliteti i savršenoj svježini, neovisno o tome koliko to košta. To se, dakako, odražava i na konačnu cijenu. Michelinova zvjezdica donese i 50 posto više gostiju, ali za toliko nerijetko raste i cijena hrane – prepričava svoja iskustva naša sugovornica.

Gaf s restoranima koji ne rade

O značaju Michelinove zvjezdice rovinjskom Monteu dvojbi nema ni chef Mate Janković.

– To je definitivno velika stvar, a moglo bi se reći i poprilično iznenađenje. Mnogi su se kleli da se to u Hrvatskoj neće dogoditi još deset godina. U Monteu nisam jeo, ali sve što čujem od kolega govori mi da je zvjezdica zaslužena. Nije ju, inače, lako dobiti. Recimo, u Sloveniji, čija je gastronomija ukupno gledano ispred naše, još uvijek je nema nijedan restoran. Valja znati da Michelinovu zvjezdicu može dobiti i konoba, a dobio ju je, čini mi se u Kini, čak i jedan lokal s tzv. street hranom – kazuje Janković.

Smatra da će dolazak Michelina u Hrvatsku potaknuti kompetitivnost među ugostiteljima, ali i nova ulaganja.

– Jedino mi nije jasno kako im se dogodio takav gaf da na listu 34 preporučena restorana uvrste i neke koji ne rade. To je poprilična blamaža za nekog tko uživa toliko povjerenje tržišta – smatra Janković.

To je generalska zvjezdica

Michelinova lista s 34 preporučena hrvatska restorana sporna je i Andreju Barbieriju, koji uskoro otvara restoran u Zagrebu.

– Restoran koji dobije Michelinovu zvjezdicu sigurno je i zaslužuje i sve čestitke Monteu. To je nešto kao imati generalsku zvjezdicu i svi bi se, naravno, time htjeli okititi. Međutim, lista preporučenih restorana mi je upitna, na njoj, s jedne strane, nema nekih od naših najboljih restorana, a s druge mjesto je našla nekolicina onih koji uopće ne rade. Lista mi je nejasna i kad pogledamo geografsku rasprostranjenost objekata koji su se na njoj našli, samo istarski, zagrebački i dubrovački. Gdje je ostatak Dalmacije, sjeverna Hrvatska, a nedostaju i restorani istočne Istre. Nažalost, sličan je uzorak u još nekim vodičima pa zaključujem da se to, nažalost, nije slučajno dogodilo. Dio krivnje za tu, pa mogli bismo reći, nepravdu zasigurno snose i oni koji su s hrvatske strane sudjelovali u tom procesu – zaključuje A. Barbieri.

U krugovima naših poznatih kuhara doznajemo da se gaf s uvrštavanjem zatvorenih restorana Michelinu nije sad prvi put dogodio. Takav im se propust navodno potkrao i u Francuskoj te još nekim zemljama. 

>>Kakva promocija za Hrvatsku! 'Uvjeren sam da je ovo samo početak'

>>Prva Michelinova zvjezdica u Hrvatskoj: Gosti dolaze u Hrvatsku zbog kvalitete, a ne cijena!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije