Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Male tajne

9 savjeta kako pripremiti ribu na gradele bez 'po muke'

Riba na gradele
Foto: Thinkstock
1/2
31.10.2014.
u 07:45

Ako ste među onima kojima se riba raspadne i polako gubite živce s eksperimentiranjem kako je pripremiti, a da vam narastu zazubice, imamo savjete za vas

Iako se najčešće na rešetkama roštilja stavlja meso i poneko povrće, pravi gurmani rado će se pohvaliti i svojim umijećem spremanjem ribe na gradele.

Ako ste među onima kojima se riba raspadne i polako gubite živce s eksperimentiranjem kako je pripremiti, a da vam narastu zazubice, imamo savjete za vas. Ovo su "pravila" uz pomoć kojih se više nećete susprezati svojim najdražima poslužiti ukusnu ribu s gradela, piše TOI.

1. Pecite kratko

Riba je brzo gotova kada je pripremate na ovaj način zato pazite da je ne pečete predugo jer će tada izgubiti sočnost. Dovoljno je tek nekoliko minuta da bude spremna za posluživanje ako se radi o bijeloj ribi. Srdele je dovoljno peći pet minuta, riblje odreske, ako su deblji, pecite oko 12 minuta. Oradu zarežite dijagonalno po leđima na nekoliko mjesta, a utrobu nadjenite začinskim boljem. Jedna orada od 25 dag se peče 15-ak minuta.

2. Ne stavljajte na sredinu

Ribu uvijek pecite na rubnim dijelovima, a ne na sredini rešetke jer je na tom mjestu ona i najtoplija.

3. Spriječite da se zalijepi

Kada se riba zalijepi za rešetke, gotovo sav vaš trud je uništen. Sačuvajte živce, ali i ribu tako da je prije pečenja cijelu premažete maslinovim uljem. Ako pečete trilje, nemojte zaboraviti često premazivati uljem prilikom pečenja.

4. Pazite kako je okrećete

Riba će se lako raspasti ako ne pazite kako je okrećete. Budite nježni i koristite dvije lopatice.

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

5. Kako znati da je gotova

Za mnoge može biti problem prepoznati kada je riba zapravo gotova. Kako biste spriječili da ostane sirova te da je ne prepečete previše, ubodite vilicom u meso ribe. Ako se meso lako odvaja – gotova je.

6. Premaz

Da bi riba bila što ukusnija, pripremite limunov sok i malo maslaca prije pečenja. Premažite ribu s pripremljenim sastojcima prije nego je skinete s rešetki kako biste je "održali" sočnom.

7. Umak

Ribu možete dodatno začiniti umakom po vlastitoj želji. Najčešće se koristi kombinacija limuna, maslinova ulja, ružmarina ili češnjaka.

8. Masna riba

Ako pečete masnu ribu (primjerice šarana), marinirajte je najmanje sat vremena prije pečenja.

9. Priprema

Kada ste sigurni da ste dobro "naložili vatru", pričekajte barem 10 minuta prije nego ribu stavite na rešetke.

>>Biste li pojeli jednu od najotrovnijih riba na svijetu? Košta 'tek' malo više od 1000 kuna

Komentara 12

PO
posluzitelj
08:27 31.10.2014.

Papirnatim ubrusom osusite ribu prije pecenja i ne premazujte je nikakvim uljem. Tako vam se nece zaljepiti za resetke i ulje nece s ribe kapkati na zar i dimit ribu neugodnim mirisom izgorenog ulja. Nakon sto je pecena premazite ribu mjesavinom maslinovog ulja, cesnjaka, persina....

Avatar crikva
crikva
08:20 31.10.2014.

Dajte pitajte nekoga tko stvarno zna ispeci ribu da Vam kaze, pa onda napisite clanak. Pozz.

CH
chesnjofka
08:31 31.10.2014.

baš me zanima kak ovaj novinar peče i da li je ikad pekao ribu na gradelama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije