Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dolazi novi val

10 savjeta kako se zaštititi od hladnoće

snijeg, hladnoća, Zagreb (1)
Marko Prpic/PIXSELL
22.01.2013.
u 13:00

Posebno su na niske temperature osjetljivi stariji. Pothlađivanje organizma može biti opasno za ljude načeta zdravlja.

Nagle promjene temperature zraka, praćene oscilacijama tlaka zraka i pojačanom vlagom nepovoljno utječu na ljudski organizam, osobito na kronične bolesnike i starije. Poseban je “okidač” različitim boljkama čak i kod mlađih, zdravih ljudi zimsko vrijeme kad hladnoća “steže” srce, žile, kosti...

Pothlađivanje organizma može biti opasno za osobe načeta zdravlja, a to nerijetko mnogi zaboravljaju pa se izlažu hladnoći nesvjesni da je ona katkad i opasna za život, osobito kad su temperature zraka deset, petnaest i više Celzijevih stupnjeva ispod nule.

Nagli obrati

Liječnici upozoravaju kronične bolesnike i starije da se posebno čuvaju tijekom naglih promjena vremena. Primjerice, niske temperature od prošlog tjedna zamijenili su ovog vikend i jučer više, praćene padom tlaka zraka, a već krajem ovog tjedna i za sljedeći vikend meteorolozi najavljuju novi val hladnoće. Organizam doslovce mora otrpjeti skokove hladno-toplo-hladno.

Uzmite lijek

Osobe koje boluju od kroničnih bolesti moraju ozbiljno shvatiti najave promjena vremena i prilagoditi mu aktivnosti. A to znači smanjiti opterećenje, prilagoditi odjeću, uzimati dovoljno tekućine, izbjegavati stresne situacije. Prije izlaska ili izlaganja stresu bolesnici s astmom ili kroničnim bronhitisom trebaju uzeti odgovarajući lijek, a oni s anginom pektoris, nitroglicerin pod jezik. Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar – Referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba izradio je upozorenje najvišeg stupnja rizika za starije osobe u Hrvatskoj radi niskih temperatura zraka. Starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma te fizičke neaktivnosti i promjena u organima tijekom starenja pripadaju rizičnoj skupini posebno osjetljivoj na niske temperature te se preporučuje deset savjeta kako se zaštititi.

>> Čajem protiv zime, bolesti i stresa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije