Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarac

"U ratu i revoluciji" u konkurenciji festivala u Kasselu

U ratu i revoluciji,režija Ana Bilankov
arhiva VL
14.11.2012.
u 11:06

Kroz strukturu paralelne montaže slijedi intervju s autoričinom 97-godišnjom bakom koja se pokušava prisjetiti svoje mladosti kao učiteljice u antifašističkom pokretu tijekom 2. svjetskog rata

Eksperimentalno-dokumentarni video "U ratu i revoluciji" autorice Ane Bilankov iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza bit će prikazan u srijedu 14. studenog u Großes Bali Kino u Kulturbahnhof u službenoj konkurenciji 29. Festivala dokumentarnog film i videa u Kasseleru.

Riječ je o osobnoj priči iz obiteljske povijesti Ane Bilankov koju autorica stavlja u širi društveni kontekst te na taj način progovara o osobnoj i i kolektivnoj amneziji nakon  političkih promjena i rata početkom 90-ih godina u Hrvatskoj. Kroz strukturu paralelne montaže slijedi intervju s autoričinom 97-godišnjom bakom koja se pokušava prisjetiti svoje mladosti kao učiteljice u antifašističkom pokretu tijekom 2. svjetskog rata na osnovi fotografije u knjizi "Škola u ratu i revoluciji", koju je napisao bakin muž i autoričin djed.

„Krhkost bakina sjećanja suprotstavljena je stanju kolektivne amnezije i pokušajima sustavnog brisanja sjećanja koje je društvo prolazilo ranih devedesetih godina, nestajanju knjiga, 'nepodobnim' knjigama koje je nova hrvatska država početkom 90-ih godina sustavno uklanjala iz knjižara i biblioteka kako bi određenom znanju bilo onemogućeno čuvanje i prenošenje.”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije