Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u &TD-u

Za tinejdžere se ništa nije promijenilo od 19. stoljeća

Teatar &TD
26.04.2024.
u 12:42

Najtežu ulogu samoubojice u "Buđenju proljeća" odlično je odigrao Toni Kukuljica, kojeg pamtimo po ulozi Dražena Petrovića

U problemima mladih najbolje se ogledaju problemi društva. Vođeni tom idejom, redatelj Patrik Sečen (peta godina režije na ADU) i dramaturginja i autorica adaptacije Karla Mesek predstavili su u Teatru &TD dramu “Buđenje proljeća” Franka Wedekinda, napisanu na samom kraju 19 stoljeća.

Iz nje su izbacili sve likove osim likova djece (danas bismo rekli mladih jer imaju četrnaest i petnaest godina) i time pokazali kako su stvari u biti tada bile posve iste kao sada. Dobili su tako zanimljivu predstavu koja će u &TD privući i mladu, ali i više ne tako mladu publiku.

Mladi u njihovoj priči bore se s nerazumijevanjem roditelja i okoline, muku muče sa školom i ocjenama, stječu prva seksualna iskustva, traže neki svoj put... Pri tome dvoje od njih završi tragično, jedan se mladić ubije jer je pao razred, jedna djevojka umire zbog nestručno obavljenog pobačaja. Mladi autorski tim u to je upisao jasan stav, ali i upozorenja, eksplicitno ističući kako je u naše vrijeme kod nas “hvala Bogu, još uvijek dostupan legalni, tj. medicinski siguran pobačaj”.

No, ova je predstava daleko od bilo kakvog politikantstva, svojevrstan je odraz svijeta mladih mislećih ljudi i zbog toga su u njoj i zabavni otkloni od priče, sitni detalji kojima preispituju, pa i karikiraju – kazalište. U ovoj generacijskoj teatarskoj priči redatelj je obavio odličan posao izborom glumaca. Uloga pokretača svih događaja i pravog buntovnika (s mnogo razloga) tako je pripala mladom, ali već iskusnom i dokazanom Roku Juričiću, a najtežu je ulogu (ulogu samoubojice) odlično odigrao Toni Kukuljica, kojeg je šira javnost zapamtila po ulozi Dražena Petrovića u predstavi koju su zajedno radili HNK Šibenik i Trešnja. Uz bok im stoje i ostali: Melody Martišković, Ema Šunde i Damian Humski.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije