Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Slavnom paru cijeli svijet se srušio zbog jedne optužbe, ono što ih je dočekalo nisu mogli ni sanjati

Optužba
04.05.2023.
u 13:35

Francuska spisateljica Karine Tuil u svojim knjigama tematizira sva licemjerja suvremenog života, a njezin hit-roman "Optužba" nedavno je objavljen i na hrvatskom jeziku u nakladi Znanja.

Za knjigu je osvojila nekoliko nagrada te niže priznanja struke, ali i publike. Iako su na prvu svi komentari skoro pa jednaki te se slažu u činjenici da im tema nije sjela - na kraju se svi slažu u jednom. Treba imati petlje za se pozabaviti s ovom tematikom.

Priča prati Jeana i Claire Farel, uspješan pariški par. On je dosta stariji od nje, no odmah na početku knjige "u glavu" dobijete što je on dobio s time, a što ona. Jean je slavni politički novinar, dok je Claire esejistkinja poznata po svom feministričkom angažmanu. Imaju jednako uspješnog sina Aleksandra, studenta jednog prestižnog američkog sveučilišta. Naoko im sve polazi od ruke, no od prve stranice posumnjat ćete da nešto ne štima.

Spisateljica je sjajno opisala svaki od likova i u dubinu prepričala sva njihova unutarnja previranja. Seks, njegov divlji nagon i poriv za uništenjem u središtu su ovog romana. Naizgled savršen par iza zatvorenih vrata ima preko nekoliko problema, a optužba za silovanje poremeti njihovu društvenu konstrukciju te ugled na kojem su godinama pomno radili ne bi li očuvali svoje obiteljsko ime.

Mediji su jedva dočekali da ih javno "razapnu" zbog silovanja, pogotovo jer se Jean zamjerio svom dotadašnjem televizijskom direktoru. Claire je s druge strane imala nespretne izjave u medijima koje su joj se sada okrenule protiv nje, a čini se kao da se čitava obitelj svojim istupima dodatno ukopala u očima javnosti. Dugotrajan sudski proces, uplitanje društva u isti te sve što ovakva optužba donosi sa sobom natjerat će vas da do posljednje stranice otkrijete što se tu zapravo dogodilo te kako su se uopće doveli u tu situaciju.

Karine Tuil hrabro se uhvatila u koštac s temom u koju bi tek rijetki uronili i detaljno je prikazali u svojoj knjizi. Prema ovom romanu je snimljen i zapažen film u režiji Yvana Attala sa Charlotte Gainsbourg i Mathieuom Kassovitzom u glavnim ulogama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije