Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Nakon 110 godina A.G. Matoš iz Zagreba ponovno ide u Pariz

Matoš je u Parizu živio kao vojni bjegunac pet godina na razmeđi 19. i 20. stoljeća, a ove se godine obilježava stota obljetnica njegove smrti. Skulptura Ivana Kožarića bit će u parku u gradiću Issy les Moulineaux u pariškom predgrađu
04. veljače 2014. u 10:50 2 komentara 2590 prikaza
Matoš na klupi
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon Zagreba i Siska, i Pariz, preciznije rečeno, gradić Issy les Moulineaux koji se nalazi u predgrađu francuske prijestolnice, dobit će skulpturu iznimnog hrvatskog pisca Antuna Gustava Matoša, rad akademika Ivana Kožarića.

Kožarićevo remek-djelo u subotu će biti otkriveno u parku Roseraie, i to kod glavnog ulaza za kapelicu St. Sauveur bolnice Corentin Celton. Kožarićev Matoš u Pariz dolazi na inicijativu udruge AMCA (Društvo bivših studenata hrvatskih sveučilišta) koja je još prije trinaest godina pokrenula inicijativu da i Pariz dobije ovu skulpturu. No, pariška gradska uprava nije dala suglasnost na ponuđene prijedloge lokacija, nakon čega je molba poslana upravi gradića Issy les Moulineaux, koji se nalazi unutar kruga širega gradskog područja Pariza.

U tome su gradiću bili blagonakloni pa su predložili da se kip “Matoš na klupi” postavi na vrlo frekventnom mjestu u gradu. Tako će Kožarićev Matoš biti postavljen na mjesto koje je predviđeno za gradsku klupu.

Akademik Kožarić odrekao se naknade autorskih prava, a Gliptoteka HAZU je na narudžbu Ministarstva kulture obavile sve potrebne predradnje za izradu odljeva. U povodu otkrivanja spomenika A. G. Matošu, u organizaciji AMCA-e pripremljeno je i izdanje s pedesetak pjesama A. G. Matoša, u prijevodu na francuski Nevena Gospodnetića.

Matoš je u Parizu kao vojni bjegunac živio pet godina (od 1899. godine) i u tom je gradu napisao podosta svojih proznih djela. Ove se godine obilježava sto godina od Matoševe smrti (umro je u Zagrebu 18. ožujka 1914. godine), a u Matoševu rodnom Tovarniku ovog će proljeća konačno biti dovršena obnova njegove rodne kuće, i to uz pomoć Ministarstva kulture i grada Zagreba. Na otkrivanje spomenika u Pariz putuje i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Trčanje
STIŽE PRAVA ZIMA
Što napraviti da trčanje ostane aktivnost u kojem uživamo, a ne noćna mora
  • Avatar Riesenschnauzer
    Riesenschnauzer:

    Koliko je samo ova glupost dosla? Tamo za njega nitko nezna, i bas me zanima kaj bu ostalo od tog kipa tamo za par godina. Kaj nemamo na nista drugo torsiti novce?