Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba Laure Brcković

Moje tijelo je moja kuća: Umjetnošću protiv patrijarhata

Moje tijelo je moja kuća
Galerija VN
16.05.2023.
u 14:26

Izložbom „Moje tijelo je moja kuća", koja se otvara u utorak u zagrebačkoj Galeriji VN, mlada umjetnica progovara o ženskom tijelu "kao subjektu, objektu i tragu“, propitujući ženski identitet u okruženju punom stereotipa i predrasuda

Ambijentalnom prostornom instalacijom autorica progovara o vlastitom ženskom identitetu s ciljem afirmacije ženskosti i ženske ravnopravnosti u najširem smislu, ističe se u najavi.

U video performansu po tijelu ispisuje sintagmu iz naslova izložbe. Čime se, napomenula je u predgovoru Mirna Rul, deklarira suverenom vlasnicom svojega tijela, suprotno konzervativnim htijenjima i tendencijama desno orijentiranih političkih opcija, Crkve ili liječnika s prizivom savjesti, koji žele odlučivati o ženskim pravima umjesto žena.

Video performans „Ljubljenje“ kojeg je premijerno uživo izvela u Galeriji SC, sniman je kroz špijunsko ogledalo, a prikazuje autoricu kako stavlja crveni ruž te ljubi vlastiti odraz u ogledalu, ostavljajući na njemu crveni trag. 

Rul kaže kako se u tom radu čita umjetničin ambivalentan odnos prema ženskosti i ljepoti, koji se s jedne strane očituje kroz ljubav prema samoj sebi, dok je s druge strane, itekako svjesna imperativa za vječitom ljepotom i mladošću kojeg producira patrijarhat.

U video radu „Pranje“ pere razbijene prozore, čime kritizira dvostruku ulogu žene u današnjem društvu - naoko emancipirane žene i dobre domaćice.

Apsurdnost 'ljepote za koju treba trpjeti' apostrofira u video radu „Hodanje“, gdje u crvenim cipelama na visoku petu hoda po građevnom materijalu, razbijenom staklu i odlomljenim gredama, dok u radu „Stoj“ odlučuje „preokrenuti“ takve narative, izvodeći stoj na rukama u crvenoj haljini otkrivajući svoje gaćice.

Performansom „Borba“ fizički se obračunava s velikim crvenim falusoidnim objektom koji simbolizira patrijarhat, što rezultira njegovim rušenjem, što Rul iščitava kao pobjedu umjetnice nad patrijarhatom, "ako ne kao konačnu pobjedu, onda barem kao jednu dobivenu bitku."

Laura Brcković (Zagreb, 1992.) magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2021. na Nastavničkom odsjeku - Likovna kultura. Nagrađivana je autorica, a izlagala je na pedesetak skupnih izložbi.

Njezina Izložba u Galeriji VN će biti otvorena do 29. svibnja.

Komentara 3

ŠO
šolman
16:31 16.05.2023.

Do kad će loši umjetnici rabiti, a jeftini mediji prenostiti ovu netočnu i otrcanu frazu o ženskom tijelu?

DU
Deleted user
12:29 21.05.2023.

Žensko tijelo jest umjetničko djelo, ali za Lauru Brcković nije sigurno je li umjetnica.

GO
goran2hr
14:20 17.05.2023.

Taj njen performans "Borba"?! Što joj se to dogodilo? Odakle joj inspiracija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije