Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi krimić

Ljubitelji popularnih “Umorstva u Midsomeru” sada ih mogu i čitati

 Caroline Graham, Ubojstva u Jazevčevom putu
arhiva Znanje
14.10.2013.
u 10:21

Sve što smo oduvijek htjeli znati o životu engleskog sela i okrutnim zločinima koje počine bogobojazne usidjelice ovdje smo doznali. A sada iz Znanja stiže posebna poslastica – krimići Caroline Graham po kojima je snimana ta kultna serija

BBC je odavno slavan po svojim nenadmašnim povijesnim, ali i kriminalističkim, serijama koje osvajaju kako dobrim scenarijima i vrhunskim glumcima, tako i nevjerojatno točnim i preciznim načinom na koji kreativna ekipa serije, na čelu s redateljem, rekonstruira epohu u kojoj se radnja priče događa. Serija koja je doslovno ogledni primjerak tog televizijskog savršenstva u nas su vrlo omiljena “Umorstva u Midsomeru”, koja smo gledali na HTV-u. Sve što smo oduvijek htjeli znati o životu engleskog sela i okrutnim zločinima koje počine bogobojazne usidjelice, učiteljice glazbe ili pak seksom opsjednuti učitelji jahanja, ovdje smo doznali. A za sve one koji su voljeli gledati televizijske avanture glavnog inspektora Barnabyja, iz izdavačke kuće Znanje stiže posebna poslastica – krimići Caroline Graham po kojima je snimana ta serija. Roman “Ubojstva u Jazavčevu putu” (urednik Tomislav Zagoda, prijevod Ivana Jandras Szekeres, cijena 89 kuna) prvi je iz niza djela autorice kojoj The Sunday Times tepa da je “najbolja autorica krimića nakon Agathe Christie”, što je svakako najveći kompliment koji autorica kriminalističkih romana može dobiti na Otoku.

Ljubitelji serije odmah će prepoznati priču koja počinje potragom za rijetkom vrstom orhideje koja cvate samo svaku desetu godinu. Za njih će ova knjiga biti zanimljiva kako bi potražili (i našli) detalje u kojima su autori TV serije odustali od originala. Primjerice jedan od najzanimljivijih je odnos između inspektora Barnabyja i njegova narednika Troya. Za sve ostale ovo je uzbudljiva istraga o ubojstvu nedužne starice koje je na prvi pogled proglašeno tek “običnom” smrću koju su prouzročile godine i oslabljeno srce. No Barnaby će ipak slijediti svoje instinkte i priču najbolje prijateljice ubijene, a to će ga dovesti ne samo do rješenja aktualnih ubojstava (starica neće biti jedina) već i onog koje se u tom istom zaseoku dogodilo godinama prije, te otkrića vrlo neugodne obiteljske tajne.

Caroline Graham piše s nevjerojatnim osjećajem za detalj, uvažavajući sve svoje likove, a stil joj odlikuje i vješto korištenje humora. Stoga se njoj nipošto nije moglo dogoditi ono što su tvorci TV serije priznali u dokumentarnom filmu o snimanju serije. Oni su, naime, snimili i epizodu u kojoj su potpuno zaboravili jedan leš sa samog početka priče. Pogrešku su, kada je ta epizoda emitirana na BBC-ju, primijetili tek rijetki gledatelji, ali zbog njihovih ogorčenih poziva i pisama ona nikada nije prodavana u inozemstvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije