Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga

Davor Rodin: Poraz prosvjetiteljstva

Davor Rodin:  Poraz rosvjetiteljstva
arhiva VL
22.09.2012.
u 13:17

Profesor Rodin u Porazu prosvjetiteljstva prati duh vremena i ocrtava krizu toga duha kroz teme o Hegelu i Marxu sve do suvremenih teorijskih i praktičnih problema i kriza

Temom prosvjetiteljstva dr. Davor Rodin, samosvojni profesorski veteran zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, bavi se, neposredno i posredno, desetljećima. Svi koji su imali priliku slušati ga, a još više oni koji su imali sreću nešto i razumjeti, sjećaju ga se po njegovu nesvakidašnjem intelektualnom šarmu. Nekoć je svoja predavanja jedini održavao u popodnevnim satima znajući da će ga doći slušati samo oni koje njegova predavanja zanimaju.

U Porazu prosvjetiteljstva sadržane su i neke teme iz tih predavanja. Ta je knjiga „svojevrsna rekapitulacija“ višedesetljetnog profesorova filozofskog djelovanja. Rodin smatra da je s Hegelovom transformacijom analogne u identitetnu logiku dovršena ne samo povijest prosvjetiteljstva nego i cijela na tim zasadama zasnovana logika i metafizika Zapada. Profesor Rodin u Porazu prosvjetiteljstva prati duh vremena i ocrtava krizu toga duha kroz teme o Hegelu i Marxu sve do suvremenih teorijskih i praktičnih problema i kriza. U knjizi se bavi idejama kao što su postmarksovska dijagnoza suvremene ekonomske krize, paradoksom „civilne religije“, „selektivnim sljepilom teoretičara demokratske ustavne države“, „demokratizacijom demokracije“ i krizom demokratske kontrole vlasti. Autor nekadašnjoj identitetskoj aristotelovsko-hegelovskoj logici nalazi alternativu u postmodernoj teoriji medija. Ponajprije u medijskom razlikovanju teorije i prakse koje više nije moguće prevesti iz jedne u drugu. Tom nemogućnošću, koja je bila moguća kroz cijelo prosvjetiteljstvo, i samo je prosvjetiteljstvo dovedeno do svoga kraha.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije