Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ana Lice

Čelnica moćnog svemirskog saveza i članica još moćnijeg Antiphonusa

Ana Lice
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
12.07.2015.
u 22:15

Festivali - Ana Lice s Antiphonusom će zatvoriti i Osorske glazbene večeri

U njenom slučaju doista “nomen est omen”. Impresivno je gledati umjetničku preobrazbu svakog od članova vokalnog ansambla Antiphonus za vrijeme nastupa, bilo da pjevaju renesansnu i baroknu sakralnu glazbu ili praizvode najnovija djela suvremenih hrvatskih autora.

Svi su oni mladi, lijepi i jednako posvećeni glazbi, ali lice na kojem će vam se sigurno pogled najdulje zadržati ima sopranistica Ana Lice.

Rođena u Podravini

Ali, nešto drugo je razlog za izdvojeno predstavljanje ove umjetnice: njezin dvostruki profesionalni život u kojem spaja naoko nespojive, a zapravo, kako će nam sama objasniti, vrlo kompatibilne stvari: vrhunsko umjetničko pjevanje i svijet kompjutorskih i internetskih igara u čijem dizajniranju sudjeluje radeći u međunarodnim ekipama stručnjaka koji se uglavnom ne poznaju druagčije osim preko računala. Sve je počelo u Koprivnici, gdje je Ana Lice rođena, odnosno, još preciznije, u Subotici Podravskoj, selu između Koprivnice i Ludbrega u kojem je odrasla.

- Da, ovdje rastu dobri pjevači, Tomislav Mužek je odrastao samo nekoliko kilometara od mene - smije se Ana Lice na konstataciju o kraju plodnom dobrim pjevačkim grlima. U muzičkoj školi učila je flautu, ali na nagovor profesorice Dade Ruže u Varaždinu je položila prijmeni ispit za solo-pjevanje. - Sve je to bio divan slučaj bez kojeg možda ne bih nikada upoznala svoju pravu ljubav - glas! Već nakon mjesec-dva rada s profesoricom Doroteom Ilčić prvi sam put osjetila ton u svom tijelu, taj jedan visoki “E2” koji je provibrirao kroz mene - prisjeća se Ana Lice trenutka u kojem je postala pjevačica.

U varaždinskoj je školi otkrila i naučila što je to barok, a s petnaest je godina prvi put nastupila i na pozornici na koju se nedavno vratila i kao solistica u prvoj opernoj produkciji varaždinskog HNK. Tijekom studija na Muzičkoj akademiji postala je članica Zbora HNK u kojem je i debitirala kao drugi dječak u Čarobnoj fruli, dok je ulogom Pamine u velikoj studentskoj produkciji te Mozartove opere u Lisinskom 2009. godine diplomirala.

Tolkienova kraljica Nienna

Neko je vrijeme predavala solo-pjevanje u Koprivnici, a redovito se vraća u Varaždin na Varaždinske barokne večeri. Nastupa i s renesansnim sastavom Minstrel, Varaždinskim i Hrvatskim komornim orkestrom, a s pijanisticom Kosjenkom Turkulin pjeva lied. Ali, u idealnom svijetu posvetila bi se potpuno samo jednom, svojem glavnom umjetničkom angažmanu u vokalnom ansamblu Antiphonus.

- Kad sam s njima na pozornici, kad zajedno muziciramo, to je nadzemaljski osjećaj. To nije rad, to nije nikakva tlaka, te probe su čista terapija i vrhunac onog nekog umjetničkog osjećaja u meni - opisuje sopranistica rad s maestrom Tomislavom Fačinijem i ostalim članovima uistinu moćnog i sada već renomiranog pjevačkog ansambla. To su Monika Cerovčec, Martina Borse, Siniša Galović i Ivan Bingula, inače katolički svećenik trenutno na studiju crkvene glazbe u Beču. Po potrebi, ovisno o veličini i vrsti projekta, angažiraju još glazbenika, ali ovi su jezgra. Oni su svi odreda izvrsni umjetnici s jednom tajnom koju nam otkriva Ana Lice: “Svi se mi međusobno iskreno volimo, svi zapnemo kad je to potrebno i jedni iz drugih izvlačimo maksimum”.

Možete ih čuti 17. srpnja na Dubrovačkim ljetnim igrama, 23. kolovoza na zatvaranju Osorskih glazbenih večeri, a početkom rujna na Korkyri, baroknom festivalu na Korčuli.

A u onaj drugi život Ana lice je kročila kao djevojčica uz tatu s kojim je gledala Zvjezdane staze i sa osam godina pročitala Clarkovu Odiseju u svemiru. Privukao ju je svijet igara, osobito svemirskih strategija. U jednoj je, kaže, kao kraljica Nienna (prema liku iz Tolkienovih knjiga) bila vođa najjačeg saveza sastavljenog od igrača iz čitavog svijeta. Ispostavilo se da je vođa drugog najjačeg saveza jedan američki profesor dizajna igara koji joj je ubrzo postao mentor. Danas sudjeluje u kreiranju popularnih igara za vježbanje mozga Fit Brains. I to joj, kaže, itakako pomaže i u pjevanju.

>>Cavalierijevo djelo kao izravni predak oratorija i opere

Komentara 1

Avatar nijeminišta
nijeminišta
21:35 15.07.2015.

"Da, ovdje rastu dobri pjevači, Tomislav Mužek je odrastao samo nekoliko kilometara od mene " - stvarno pravi rasadnik dobrih pjevača - eto čak čitav jedan je tamo rođen...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije