Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašavanje

Uspješno završena dokapitalizacija HPB-a

HPB
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
29.09.2015.
u 07:15

Uspješno je završena dokapitalizacija u vrijednosti od 550 milijuna kuna čime je HPB-u omogućen stabilan nastavak poslovanja.

Kao što je bilo i najavljeno, država je uplatila 245 milijuna kuna novih dionica u Hrvatsku poštansku banku čime je i završio drugi krug privatizacije te domaće banke.

Prošli tjedan, u prvom krugu dokapitalizacije, sudjelovali su privatni ulagači s uplatom od 305,9 milijuna kuna. Tako je u ponedjeljak uspješno završena dokapitalizacija u vrijednosti od 550 milijuna kuna i HPB-u omogućen stabilan nastavak poslovanja. Država je odlučila pomoći banci i osigurati novac u proračunu jer, kako je svojedobno rekao čelnik DUUDI-ja Mladen Pejnović, “širi je interes da se banka spasi”. Gubitak je trebalo pokriti jer bi inače toj banci prijetio stečaj.

Prema uvjetima Europske komisije država nije smjela samostalno spašavati banku, nego su sa 30 posto kapitala morali sudjelovati i privatni investitori. A privatni su ulagači u konačnici uplatili više od 50 posto potrebnog iznosa. Među njima su u povećanju kapitala sudjelovali obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, investicijski fondovi, FGS Prosperus, osiguravajuća društva, među kojima Croatia osiguranje, Agram, Generali i Euroherc, a u povećanje kapitala uključile su se i kompanije među kojima navodno i Agrokor.

>>U prvom krugu dokapitalizacije HPB-a uplaćeno više od 300 milijuna kuna

>>Počeo upis dionica HPB-a, očekuje se i drugi krug uplata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije