Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganje se isplati

Cromaris grabi prema top 10 svjetskih proizvođača

'05.09.2013., Pula - U pulskoj luci zivo je od ranog jutra do predvecerja, u jutarnjim satima uplovljavju kruzeri, odlaze jahtas,i dok u vecernjim satima ribari isplovljavaju u ribolov, policiski patr
'Dusko Marusic/PIXSELL'
13.09.2013.
u 09:30

Do kraja godine na tržište izlaze i prvi organski uzgojeni brancini i orade, certificirani za sva tržišta Europske unije

Cromaris, vodeći hrvatski te jedan od 15 najvećih svjetskih proizvođača bijele ribe koji posluje u sastavu Adris grupe, u ovoj će godini na tržište plasirati više od 4000 tona svojih proizvoda uz očekivani prihod od 180 milijuna kuna. U tvrtku, koje prodaja samo u ovoj godini raste po stopi između 35 i 40%, u protekle je četiri godine uloženo 400 milijuna kuna, od čega 200 milijuna u tehnologiju, a jednako toliko bit će uloženo i idućih 5-6 godina tijekom kojih će se pozicionirati među top 10 proizvođača u svijetu s proizvodnjom od 10.000 tona, kazao je na jučerašnjem susretu s novinarima predsjednik uprave Cromarisa Goran Markulin.

Svježi i 40% skuplji

Prema Markulinovim riječima, proizvodnja će već u 2014. narasti na 5000 tona pri čemu je glavni naglasak na visokoj svježini i kvaliteti njihovih proizvoda. Cromaris sve svoje proizvode na tržište RH, Italije i okolnih zemalja plasira, naime, u najviše 24 sata od izlova, što ne može nijedan grčki ili turski proizvođač kojima za to trebaju i četiri dana. Upravo su zato Cromarisovi proizvodi tamo skuplji i 40% od grčkih, objašnjava Markulin. S obzirom na to da u Hrvatskoj nema previše potencijala za rast prodaje, tvrtka je zasad najviše fokusirana na izvoz, koji trenutačno čini 60% prihoda tvrtke.

Najinteresantnija im je Italija koja je najveće svjetsko tržište brancina i orade i gdje se, za razliku od Hrvatske s potrošnjom od 2660 tona, godišnje pojede i 100.000 tona te bijele ribe. Markulin kaže da u Italiji sada drže između 2 i 3% tržišta, no žele biti lider u svome segmentu prodaje i inovacijama te su u istraživanje tržišta u RH i Italiji samo ove godine uložili više nego ijedna druga tvrtka iz marikulture u Europi, desetke milijuna kuna. Početkom ove godine u Veneciji su osnovali i tvrtku Cromaris Italiju, koja je ekskluzivni distributer lokalnim retailerima, veleprodajama i ostalim kupcima. Kao najvažniju investiciju 2013.-2015. Markulin ističe rekonstrukciju mrestilišta u Ninu vrijednu 11 milijuna eura, koja će proizvodne kapacitete s današnjih 13 milijuna komada mlađi godišnje podići na 25 do 30 milijuna i peterostruko teže što jamči i veće preživljavanje ribe. Proizvode Cromarisa čini svježa bijela riba, školjke te delikatesni proizvodi poput dimljenih i mariniranih fileta...

Organski brancin

Od početka godine na tržištu su i svježi fileti orade i brancina, dok će krajem godine biti jedan od rijetkih ponuđača zubaca u svijetu, kao jedne od najdragocjenijih bijelih riba. Krajem 2013. na tržište će izaći i prvi Cromarisovi komadi organski uzgojenog brancina i orade, certificirani za sva tržišta EU, najavljuje Markulin. Ovog ljeta u prodaju je probno pušten pagar, a nakon dagnji u ponudi su i kamenice iz Limskog kanala.

Adris grupa u sektor marikulture ušla je u vrijeme najveće krize 2008. i 2009. preuzimanjem tvrtki Cenmar, Marimirna, Marikultura Istra i Bisage, koje su krajem 2009. objedinjene u tvrtku Cromarios. Prodaja je u tom razdoblju učetverostručena, a temeljni kapital drštva Cromaris danas iznosi 360 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci 2013. u odnosu na isto razfoblje 2012. izvoz Cromarisa rastao je 183%, prodaja u Italiji 52, a u Hrvatskoj 16%. 

>>Cromarisov izvoz u 2011. raste čak 260 posto

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije