Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vulin i Tomašić:

'Država je stopirala projekt koji bi otvorio 2000 radnih mjesta, a ovršni zakon je građanima omča oko vrata'

Dragan Vulin i Ruža Tomašić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
26.08.2016.
u 15:03

Vulin je dodao kako su projekt u posljednjih nekoliko godina opstruirala ministarstva gospodarstva i graditeljstva, na čijim su čelnim pozicijama tada bili Ivan Vrdoljak i Anka Mrak-Taritaš.

– Središnja državna vlast zaustavila je izgradnju kombinirane plinske termoelektrane tvrtke Crodux u Slavonskom Brodu. Zbog interesa pojedinaca ugrožen je projekt koji bi otvorio više od 2000 novih radnih mjesta, a zaposlio bi se i velik broj kooperanata – rekao je u Slavonskom Brodu predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.

On je dodao kako su projekt u posljednjih nekoliko godina opstruirala ministarstva gospodarstva i graditeljstva, na čijim su čelnim pozicijama tada bili Ivan Vrdoljak i Anka Mrak Taritaš. Dokaz tomu je, tvrdi, odluka Upravnog suda u Osijeku, koji je izrijekom potvrdio kako je uvjetovanje dozvole za gradnju elektrane ishođenjem uporabne dozvole za priključni dalekovod u suprotnosti s hrvatskim propisima i zakonodavstvom. Prema njegovim riječima, projekt vrijedan 420 milijuna eura zaustavljen je kako bi se identična elektrana prekopiranim projektom gradila u Osijeku, iako tom gradu nije potrebna elektrana tako velike snage. Na kraju se, kaže, ostalo bez oba projekta, jer je za osječku elektranu poništen javni natječaj.

– Zbog očite namjere nekoga iz središnje državne vlasti da elektrana ne dođe u Slavonski Brod, propustili smo golemu priliku i trajno izgubili kvalitetan i vrijedan projekt. Naime, moje informacije govore da se od elektrane odustalo u obliku u kojem je zamišljena, da se radi preprojektiranje i da će ići jedan manji projekt. Nažalost, bojim se da za to nitko neće odgovarati – rekao je Vulin.

Osvrnuvši se na problem zagađenog zraka u Slavonskom Brodu, čelnik HDSSB-a ustvrdio je kako postoji niz vrlo učinkovitih načina za njegovo rješenje, ali ne i volja odgovornih.

– Taj bi problem bio davno riješen kada bi takav zrak udisala djeca u Puli, Metkoviću ili, pogotovo, u Zagrebu. Međutim, dok djeca u Slavoniji udišu ovakav zrak, onda to može trajati i godinama – rekao je Vulin. 

Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić kazala je pak kako je ovršni zakon nepravedan, a nakon svake promjene postajao je još gori.

– On je samo još jedna omča oko vrata za svakog hrvatskog građanina i treba ga mijenjati, ali istinski, a ne kao dosad – kazala je.

Prema njezinim riječima, nekretnine se moraju maksimalno zaštititi. Mali dug ne smije biti sredstvo za oduzimanje jedine nekretnine, a davanja i naknade za javne bilježnike i odvjetnike, koja su često znatno viša od samih dugova, treba drastično srezati. HKS će, kaže, odblokirati sve blokirane građane, a umjesto dosadašnje prakse kojom se dužnike tjeralo da zatvaraju svoje tvrtke i obrte, poticat će ih se da nastave raditi. Pritom će se onima koji zarađuju do 4000 kuna za dug uzimati 10 posto mjesečne plaće, onima s plaćom od 4000 do 8000 izdvajat će 20 posto, a onima s više od 8000 kuna 30 posto.

– Time pokazujemo ljudima da se dug mora plaćati. Ne možete se zadužiti, pa da vam netko drugi otplaćuje dug. Međutim, ljudi moraju i pristojno živjeti – kazala je Tomašić.

Komentara 3

AO
ante.oreskovic75
15:39 26.08.2016.

Ne dirajte HNS!Od glavnog tajnika na dalje čisti poštenjaci.Svi to znamo no i dalje uz SDP se ślepaju.I jedne i druge biraju isti i gori od njih!

AR
aristip
16:09 26.08.2016.

Pa HNS i Vrdoljak to stopiraju jer žele da se ogromna plinska elektrana izgradi u Osijeku. Inače i jedna i druga elektrana bi, ako bi se igradile, bile novi "Obrovci" koji bi stvarali više desetaka miijuna eura gubitka svake godine. Zato se i ne gradi ova elektrana u Sl. Brodu jerČermak želi da se HEP obveže da iz te elektrane kupuje struju po cijeni većoj od tržišne a da HEP to "pokrije" povećanjem cijene struje građanima i gospodarstvu.

LL
LEX-LUTOR
19:02 26.08.2016.

Tko je gluplji i tko manje razumije sustav, je zajednički naziv za sva ta riješenja koja predlažu političari. Po pitanju ovrha dovoljno bi bilo napraviti sljedeće: 1-sve pravomoćne ovrhe koje nisu poslane na naplatu u 90 dana poništiti i iznos naplatiti od odvejtničkih kancelarija pošto je jedina svha držanja preedmeta po ladicma gomilanje lihvarske kamate. 2-prije pokretanja ovršnog postupka stranka MORA biti pismeno upozorena na pokretanje postupka znači dopis sa povratnicom tako da nema muljanja i potpisivanja od strane službenika i poštara. 3-vrijednost ovršnog postupka mora biti u visini 50% vrijednosti nekretnine da bi se ista mogla ovršiti. 4. Svaki račun pravne osobe uz dokaz o uručenju i izvid iz poslovnih knjiga trebao bi biti DIREKTNI ovršni nalog za banku ili finu, bez posrednika, naravno radi sprečavanja mućki Fina-banka bi trebala samo zamrznuti narednih 10-dana sredstva dok se ovršenik ne očituje a ne ih skidati sa računa. Jednostavno, brzo i pošteno. No slične prijedlog je već X puta stopirala JB i Odvjetnička mafija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije