Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smanjen urod

Ratari: Zbog kiša ne možemo ići u polja, a ni sjetvu još nismo obavili

'01.04.2013., Pozega -  Snijeg osvanuo na Uskrsnji ponedjeljak. Prekrio je gotovo procvjetale pupove marelica. Photo: Dusan Mirkovic/Pixsell'
'Dusan Mirkovic/Pixsell'
07.04.2013.
u 19:14

Seljaci strahuju da ćemo, ako se stanje brzo ne normalizira, morati uvoziti još veće količine hrane nego do sada

Poslije prošlogodišnje višemjesečne suše, ove godine poljoprivrednike u Slavoniji pogodila je dugačka zima i obimne padaline koje sad već ozbiljno prijete usjevima. Neki u predviđanjima idu toliko daleko da tvrde da će prinosi, ako kiše uskoro ne prestanu, s plodnih slavonskih polja biti znatno manji te da ćemo biti prinuđeni uvoziti hranu i u većim količinama nego do sada. Mraz, stalne kiše i polja pod vodom ugrožavaju sve poljoprivredne kulture.

– Ovogodišnja zima koja nikako da prođe i ove kiše uzrokuju velike probleme ratarima. Ne možemo ući u polja, nisu obavljeni svi potrebni radovi pa čak ni sjetva. Svi se nadamo da će se vrijeme ubrzo normalizirati jer inače neće biti dobro. Već sad se na nekim mjestima može vidjeti polegnuta ili požutjela pšenica. Mnoga pitanja radi kiše i polja pod vodom i dalje ostaju otvorena – kaže Luka Lešić, poljoprivrednik iz okolice Županje i član županijske podružnice Poljoprivredne savjetodavne službe (PSS).

Dodaje da se unatoč svemu još uvijek ne može govoriti o procjenama koliko će ovogodišnji urod biti manji ali i da su mogući scenariji da prinosi minimalno budu umanjeni pa do onih katastrofičnih procjena. Sve to zapravo ovisi o vremenu u idućih nekoliko tjedana koji će biti presudni.

Iz PSS-a navode da će ovogodišnja sjetva biti specifična po svim pitanjima te da će ratari morati biti veoma oprezni kako si nekim pogrešnim potezom ne bi dodatno otežali situaciju.

Lešić savjetuje da se sjetva obavlja ciljano, da se vodi računa o vegetaciji kulture, prihrani i predkulturi. Zabrinuti za ovogodišnje prinose su i voćari, ali ipak ne toliko kao ratari.

Radi hladnog vremena i stalnih kiša voćari kažu da među njima najviše razloga za zabrinutost imaju oni koji u svojim voćnjacima imaju rane sorte voćaka poput marelica i bresaka. Za njih se sumnja da su im snijeg, hladnoće i kiše uspjeli najviše naštetiti ali i da će razmjere štete tek vidjeti. 

>> Država mora ratarima dati u najam neobrađena državna zemljišta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije