Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
elektronička naplata

HAC i ARZ lani dobili 18.018 pritužbi na ENC uređaje za cestarinu

20.07.2014., Zagreb - Naplatna postaja Demerje.
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
19.04.2015.
u 20:34

Dnevno se 50 vozača žali na elektroničku naplatu cestarine. Korisnici se najčešće žale da im se na izlaznoj postaji nije digla rampa jer im ENC uređaj nije očitan na ulazu, a veliki su problem i istrošene baterije

Tvrtke Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb lani su dobile čak 18.018 pritužbi korisnika elektroničke naplate cestarine (ENC). To znači da dnevno prosječno 50-ak korisnika ima problem s ENC-om.

Najčešći je problem s kojim se vozači susreću taj da im se na izlaznoj postaji ne digne rampa jer ENC uređaj nije očitan na ulaznoj postaji pa je onda nemoguće provesti transakciju, a velik su problem i baterije u uređajima koje je nemoguće zamijeniti kada se isprazne pa je potrebno nabaviti potpuno novi uređaj. Jamstvo za ENC uređaj pritom vrijedi dvije godine, a novi uređaj stoji 122 kune. Vozačima isto tako predstavlja problem i razmak između vozila od najmanje deset metara na postajama za očitanje ENC-a jer, ako je razmak manji, onda je velika vjerojatnost da se očita ENC na "krivom" vozilu. Također, registracija za ENC vrlo je jednostavna i nitko ne provjerava vjerodostojnost tih podataka pa je tako moguće registrirati ENC na bilo koga. Pri registraciji se tako traži da se navedu ime i prezime, adresa, OIB i broj kreditne kartice.

U HAC-u kažu da trenutačno imaju 170.979 korisnika koji imaju 255.664 ENC uređaja (jedan korisnik može imati više uređaja).

U toj su tvrtki lani zaprimili 8992 pritužbe na ENC, a u 2013. godine bilo ih je 9089.

U HAC-u navode da je najčešći razlog pritužbi kada korisnik dođe na izlaz s autoceste, a uređaj nije zabilježio na kojoj je postaji ušao na autocestu ili ako je zapis o ulazu stariji od 24 sata.

ARZ pak ima 66.794 korisnika ENC uređaja i 85.107 korisničkih računa. U toj su tvrtki lani pak imali 9026 pritužbi na ENC, što je znatno više u odnosu na 2013. godinu kada su zaprimili 3992 pritužbe na tu vrstu naplate cestarine.

U ARZ-u kažu da se lani najveći dio pritužbi, njih 8015, odnosilo na vozila bez ulaznog zapisa i to zbog toga što korisnici ne koriste ulaznu stazu za ENC ili imaju neispravan uređaj. Pritužbe su im stizale, navode, i zbog krive kategorizacije vozila i višestruke naplate. Na pitanje koliko su pritužbi uvažili, u ARZ-u odgovaraju da su uvažene sve one pritužbe korisnika za koje je naknadnom analizom transakcije potvrđena istinitost njihovih navoda. U HAC-u su pak izbjegli odgovor na to pitanje.

No na pitanje zašto ne provjeravaju istinitost podataka pri registraciji za ENC, odgovorili su nam da svaki korisnik potpisuje pristupnicu nakon što je ispuni i svojim potpisom potvrđuje točnost podataka koje je naveo u pristupnici.

>> Hajdaš Dončić: Cestarine na zimu neće pojeftiniti, koristite ENC

>> ENC uređaj više nije moguće kupiti na benzinskoj

Komentara 13

DU
Deleted user
21:16 19.04.2015.

Srušiti naplatne kučice, uvesti vinjete!

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
20:41 19.04.2015.

Ja neznam kak te autoceste i dalje propadaju pa to je rupa bez dna. Koštale su nas kao da su pozlaćene i još plaćamo tolike cestarine.

Avatar rakun19
rakun19
20:50 19.04.2015.

lagan je odgovor zasto propadaju :) zato jer ima tisuce i tisuce uhljeba i rodaka koji rade u uredima i kancelarijama, ali i na naplatnim kucicama, a bespotrebni su... kad se tu pridoda 6 puta bojanje svakog tunela i razne druge stvari gdje se izvlacilo dolazimo do razloga zasto nesto propada....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije