Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Tolušić

Do 2020. na raspolaganju nam je 10,8 milijardi eura. Ne smijemo ne iskoristiti taj novac

tomislav tolušić
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
05.02.2016.
u 16:22

Tijekom posjete Osijeku Tolušić je razgovarao s čelnicima grada koji su novom ministru predstavili neke od EU projekata

– Do 2020. godine Hrvatskoj na raspolaganju stoji 10,8 milijarda eura iz europskih fondova. Nema razloga da Osijek i županija, ali i cijela Slavonija, ne budu veliki korisnici tog novca. Možda ne nužno ove godine, ali svakako u razdoblju do 2020., posebice u programu ruralnog razvoja te natječajima za poduzetnike, prerađivačku i prehrambenu industriju i poljoprivrednike – rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić koji je danas posjetio Osijek

Tijekom posjete Osijeku Tolušić je razgovarao s čelnicima grada koji su novom ministru predstavili neke od EU projekata. Govoreći o projektima poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji su izazvali veliko nezadovoljstvo malih proizvođača i OPG-a jer je najveći dio novca otišao velikim proizvođačima, Tolušić je rekao kako u tom natječaju ima dosta nedorečenosti i sada smo kao država u nezahvalnoj situaciji. Pojasnio da će Hrvatska, ako ne podijeli taj novac, bespovratno izgubiti 100 milijuna eura.

– Moj je stav da je glupo izgubiti taj novac. Nisam vidio natječajnu dokumentaciju, ali smatram da je taj novac trebao biti drugačije raspoređen i da je moglo biti više na korist malim poljoprivrednicima – rekao je Tolušić.

Govoreći o najavama mogućeg ukidanja nekih županija Tolušić, koji se zalaže za opstanak ovakve regionalne podjele Hrvatske, rekao je kako su županije ključne za razvoj Hrvatske i kako ih ne treba dirati.

– Vidjet ćemo što će o tome reći politika i koalicija. Stav HDZ-a i moj osobni je da su županije ključan element u razvoju cijele države i ovaj sustav od 20 županija je pokazao puno više prednosti nego mana. O prednostima županija najviše govore EU projekti. Sumnjam da bih bilo toliko da nema županija i razvojnih agencija – rekao je Tolušić.

Kazao je i kako županije treba jačati i fiskalno, ali ne samo kroz novce, nego i kroz obveze te da im treba dati više ovlasti i učiniti ih jačima. Postavio je i niz pitanja oko dosadašnjeg djelovanja državnih tvrtki na području županija.

˜– Zašto županije ne znaju što na njihovom području rade Hrvatske šume, Hrvatske vode, Hrvatske ceste.? Ne moramo mi s time upravljati, ali mislimo da one to moraju znati. Zašto inspekcijski poslovi u prvom stupnju ili raspolaganje državnom imovinom ne mogu biti pod ingerencijom županija – pita se Tolušić.

Iznio je i podatak da ako gledamo europski prosjek da je Hrvatska negdje u sredini. Po riječima Tolušića Danska ima puno manje regionalnih jedinica, a Irska s 4,5 milijuna stanovnika koja ima gospodarski rast 7,2 posto, što je najviše u Europi, ima 32 županije. 

>> Ministar se neće više anonimno hvaliti na internetu

Komentara 2

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
17:33 05.02.2016.

To su još četiri godine... Klinci koji ovo ljeto upišu gimnaziju, kada maturiraju mi moramo potrošiti 80 milijardi kuna. Ako budete čekali, ili kao prošla vlada grčićevali odnosno zaustavljali projekte, drugi će nam se smijati zašto ne želimo europski novac. Nitko nas neće čekati.

DO
domljani
21:34 05.02.2016.

a za članstvo u eu će se uplatiti dvaput više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije