Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvati zbog straha od krize raskidaju životna osiguranja

16.06.2009.
u 21:17

Kriza koja je potaknula veliku nelikvidnost u cijelom sustavu sve više pritišće i obične, male ljude koji sada teško plaćaju račune i sve ostale novčane obveze, a pogotovo dobrovoljna osiguranja.

Skupi “otkup” uloženog
Bum osiguranja svih vrsta prošlih godina splasnuo je poput balona, a mnogi građani sada traže spas u raskidanju polica i povratu novca, makar izgubili i dio uloženog novca.

– Za prvih pet mjeseci ove godine životna osiguranja stagniraju, a to je otprilike 4,3 milijarde kuna ugovorenih osiguranja. Isti kolač različito su podijelila osiguravajuća društva, pa neka gube tržišni udjel, a druga ga povećavaju ili ostaju na istom – kaže Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

Croatia osiguranje, pak, i dalje zadržava vodeći položaj na tržištu s otprilike 14 posto udjela, a najviše je izgubio Allianz, otprilike tri posto. Njegov gubitak tržišta vezan je uz smanjenu kreditnu aktivnost Zagrebačke banke prema stanovništvu jer su im police života bile vezane uz kredite.

Za razliku od njih, najveći je iskorak napravilo osiguranje Erste Sparkassen, novo društvo s rastom od 30-ak posto. No, iako brojke o ugovorenim policama nisu tako loše kao što se moglo očekivati, one ipak ne daju pravu sliku stanja u tom financijskom segmentu. Pritisak na raskid polica životnog osiguranja ipak je velik, što je nedavno priznala austrijska Uniqa.

Prema riječima predsjednice uprave Uniqa osiguranja Saše Krbavac, u ovoj se godini bilježi i trostruko veći interes klijenata za “otkup” polica, odnosno prekid osiguranja, nego u isto vrijeme lani, zbog čega su počeli odobravati pozajmice na temelju polica životnog osiguranja.

Ostali osiguravatelji pomno kriju te podatke, no neslužbeno kažu da je situacija slična kao u Uniqi. Hrvoje Pauković objašnjava da raskid police životnog osiguranja treba biti posljednja stvar koju treba napraviti, jer osim što daje sigurnost, prijevremenim se prekidom police gubi ušteđeni novac.

Tablice životnog osiguranja tako su skrojene da osiguranike destimuliraju na prekid, primjerice, raskidom se ugovora nakon tri ili četiri godine gubi gotovo cijeli ulog. Kako se primiče ugovoreni rok, tako je gubitak sve manji.

Gubitak od 4 posto
Stagnacija životnih osiguranja i pad u ovoj godini pokazuju da se ona ipak ugovaraju zbog straha pred neizvjesnom financijskom budućnošću, no sve procjene govore da se do kraja godine može očekivati pad od najmanje četiri posto. Stoga osiguravatelji pokušavaju pozajmicama zadržati svoje dugogodišnje osiguranike.

Želite prijaviti greške?