Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.07.2010. u 12:00

Na isteku svoje prve premijerske godine doživjela dosad najteži poraz.

Upravo na isteku svoje prve premijerske godine Jadranka je Kosor doživjela dosad najteži poraz – sindikati su uspjeli skupiti potpise za referendum kojim bi se mogle spriječiti izmjene u Zakonu o radu koje predlaže Vlada.

Bi li se sindikati odvažili na taj pothvat i uspjeli da je Sanader premijer? Vjerojatno ne bi – ako ih ne bi uspio obuzdati prijetnjama i ucjenama, kupio bi ih ili uglavio s njima sporazum koliko god to državu stajalo. U tome je glavna razlika između njega i njegove nasljednice.

Ona nema njegovu autokratsku moć, a i nastoji sačuvati novac u državnoj blagajni kojim se Sanader razmetao. Premijerka je žena i toj činjenici plaća ceh. Ona je u izvanrednoj situaciji nametnuta za predsjednicu Vlade i nikad ni u državi ni u HDZ-u ni izdaleka ne može imati autoritet kakav je imao Sanader, i zato što je po naravi drukčija i zato što nema snagu legitimiteta kakvu poslije izbora zadobiva čelnik nove izvršne vlasti.

Svemu tome unatoč, u svojoj prvoj premijerskoj godini uspjela je donekle gospodarstvo izvući iz potonuća u kojem ga je ostavio njezin prethodnik, izvaditi Hrvatsku iz škripca u koji je bila upala na putu u EU, voditi zemlju bez potresa, pokrenuti reforme i potaknuti borbu protiv korupcije, pridobiti naklonost javnosti i najmoćnijih državnika Europe i svijeta.

Teško je reći je li vizionarka i zna li kojom bi se gospodarskom strategijom osjetno poboljšalo stanje u zemlji, ali nije teško vidjeti kako joj se nastoji nauditi ne zato što je loša državnica nego upravo zbog namjera da krizu u zemlji ublaži.

Najnoviji je primjer sindikalna euforija oko referenduma koju je oporba uvelike poticala i koju obilato iskorištava. Vlada je promjene u Zakonu o radu predložila i iz praktičnoga razloga. Dokidanjem važnosti kolektivnih ugovora nakon isteka njihova roka u proračunu bi se uštedjelo oko milijardu i pol kuna. Istina, za božićnice i druge naknade bile bi zakinute tisuće državnih službenika i djelatnika u javnim poduzećima, ali zato bi, na primjer, manje bila ugrožena isplata mirovina (premda su upravo umirovljenici masovno potpisivali sindikalni zahtjev za referendum).

Podosta sam kritički pisao o premijerki, ali ne mogu ostati slijep na očit nedostatak argumentacije u nastojanju da i ona i Vlada budu temeljito poljuljane i na kraju srušene. U posljednjih nekoliko tjedana ta se “argumentacija” u sindikalnih vođa, pogotovu Matijaševića i Severa, prometnula u boljševičko-mesijanski zanos i liderski trijumfalizam, a oporba je već izabrala odijela, kravate, haljine i frizure za ulazak u Banske dvore.

Svi će priznati da je premijerka uvelike ublažila posljedice Sanaderove neuspješne, rastrošne i autokratske vladavine, ali ako je oporba imalo poštena, priznat će i da se na ovakav juriš na Sanadera ne bi odvažila.

U Hrvatskoj stanje nije dobro, ali s kojim je predsjednikom Vlade bilo dobro? Po stvarnim učincima i u gospodarstvu, i u istrazi kriminala, i u priključivanju EU prva godina Jadranke Kosor najuspješnija je premijerska godina u posljednjem desetljeću. No nijedan premijer u tom vremenu nije toliko kao ona poiman kao neka vrsta uljeza, kao zgodna meta za nišanjenje i paljbu.

Nijedan čelnik izvršne vlasti nije pokazao toliko skrbi za zemlju niti je bio toliko izložen napadima i nametanju dojma da je riječ o privremenoj predsjednici Vlade kojoj treba prirediti prijevremeni odlazak. Što bismo u zamjenu mogli dobiti? Isti onaj SDP s kojim se Hrvatska od početka 2000. godine srozavala da bi Sanader nastavio to srozavanje koje je ni od koga predviđana i očekivana Jadranka Kosor zaustavila. Tako bi je i SDP koji bi je srušio iznova mogao učiniti poželjnom!

Ključne riječi

Komentara 34

KO
koltrinica
10:27 03.07.2010.

\"patuljčica\" Je napisala na ovim stranicama VL ( tekst o alternativnoj medicini) ,da je vidjela ljudski kostur od 15 metara !!! Prema tome ,draga \"patuljčice\" hitno zovi Vidovitog Milana i mani se politike.

BR
Brezovica
00:16 03.07.2010.

Nisam 100% siguran da si kekec ali u ovo prvo.......

KO
koltrinica
23:45 02.07.2010.

Alo partizani, ostavite Ivkošića na miru, imate vi svoje novinare, Denisa Latina......Mislava Bagu ! Ako se neko od njih dvoje oženi ,partizani vodim vas sve na more ! (dosta ste bili po šumama ) Onda ..može opkladica? hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?