Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVIJEZDE ISTRE

Vina obitelji Benvenuti opravdano uživaju poseban ugled među vinoljupcima

Benvenuti
Foto: Promo
1/5
04.04.2014.
u 18:43

I od malvazije i od terana mogu se spraviti ozbiljna, odležana, dobro dozrela vina u kojima se uživa i samo uz čašicu i uz zahtjevna, birana jela

Vinarija Benvenuti već je niz godina u samom vrhu istarskog, dakle i hrvatskog vinarstva. Ta simpatična, skromna obitelj iz malo kome poznatog Kaldira blizu Motovuna dosljedno njeguje vlastiti stil i u vinogradu i u podrumu, rezultat čega su vina posebnih odlika i vrsnoće. Vinogradi, sada već 15 hektara, na izvrsnim su mikrolokacijama, s blagotvornim utjecajem obližnjeg mora te Učke i slovenskih  planina, na visinama i do 400 metara. Sorte, dakako, domorodne, lokalne. Tlo, bijela odnosno siva zemlja (terre bianche), obilje sunca ali i svježe noći, sa stalnim povjetarcem koji sprječava bolesti i minimalizira uporabu zaštitnih sredstava prvi su čimbenik uspjeha. Važan je i njihov rad u vinogradu – ograničavanje prinosa, što s malvazijom i teranom, njihovim glavnim sortama, nije nimalo lako. Potom, ne žure se s berbom, čekaju punu fenolnu zrelost grožđa, pa i od tog „divljaka“ terana stvaraju respektabilno vino. Ni u podrumu se ne žure, fermentacije potraju po 15-ak dana, vino u velikim drvenim bačvama od 2000 litara dozrijeva i po dvije godine pa se onda puni u boce, pa opet čeka pravi trenutak za put u prodaju…

Naravno, vinoljupce i vinoznalce obradovat će i mladim, svježim vinom, kao što su to učinili s premijerom malvazije 2013. u zagrebačkoj Galeriji Miva. Ipak, bila je to samo predigra za prezentaciju njihovih zvijezda, za koju se ovog puta pobrinuo samo Nikola Benvenuti; brat Albert i otac Livio u ovo doba imali su previše posla oko loze. Osobno, u najvećem postotku istarskih malvazija na tržištu najviše cijenim mlade, jednogodišnje, jer su tako i napravljene. Benvenutiji pak spadaju među šačicu vinara koji dokazuju da se i od malvazije i od terana mogu spraviti ozbiljna, odležana, dobro  dozrela vina u kojima se uživa i uz samu čašicu i uz zahtjevna, birana jela. Pa su tako kušana, na posebnoj degustaciji, tri malvazije Anno Domini godišta od 2008. do 2010. te slatka vina, spravljena metodom passito (talijanski stil sušenja ubranog grožđa neko vrijeme prije prerade) - Coronu Grande 2012. (malvazija, muškat i lokalna rijetka sorta ulovina), Malvaziju Istarsku San Salvatore (ime cijenjenog položaja vinograda) 2010., Muškat Momjanski San Salvatore 2009. i Teran iz 2011.

Benvenutiji su u vinskom poslu 12 godina, u arhivi će im se naći još pokoja butelja iz 2007. U tom malom Kaldiru, tipičnom mjestašcu istarske unutrašnjosti uredili su šarmantnu kušaonicu, a ovom smo prigodom čuli i da u susjedstvu vinarije uređuju jednu kuću za odmor gostiju, za šestero ljudi. Sretnici će vjerojatno ondje moći dočekati novu 2015.

>> Bordoški dokazi za ljekovitost naše frankovke!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije