Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gastronomske tradicije

U Iranu nitko ne jede sam, a tada je sve fino

19.06.2015.
u 21:00

čime se hrane Iranci najbolje kombiniraju meso sa suhim i svježim voćem, svaka vrsta kruha jede se uz određena jela, a poštovanje doručka zdrava je navika

Iran, jedna od kolijevki svjetske kulture, može se pohvaliti raznovrsnom i bogatom kuhinjom. Svaka pokrajina u Iranu ima svoja vlastita jela, posebne načine pripreme i gastronomsku tradiciju. Hrana nije ljuta, a priprema se obično uz dosta zeleni i voća. Koliko je iranska hrana dobra govori i to da dominira u kuhinjama susjednih zemalja pa i šire, od Afganistana, država na jugu središnje Azije, sjeverne Indije i Pakistana.

U Iranu se na pripremu hrane odvaja mnogo više vremena nego u Europi, jer se iznimno posebno poštuje zajednički obiteljski obrok i nema mjesta u Iranu gdje netko jede sam. Kuhinja je veoma ekonomična, posebno kada se radi o upotrebi mesa. Za pripremu umaka koji se služi uz rižu koriste se razni začini i druge namirnice, što ga čini bogatijim i daje mu izvrstan okus. Na Bliskom istoku i u zaljevskim zemljama samo Iranci znaju dobro kombinirati meso sa svježim ili suhim voćem.

Najčešće namirnice u prehrani Iranaca su riža, razno povrće, žitarice i meso. Lokalno stanovništvo najviše jede povrće. Nacionalna jela su ćelo kebab ili ćevap s rižom, piletina i juhe, te pirjana jela. Iranska hrana uglavnom nije začinjena. Na sjeveru se najčešće pripremaju jela s ribom, dok se na jugu jedu škampi. Od ikre jesetre koja se lovi u Kaspijskom jezeru dobiva se najkvalitetniji kavijar na svijetu. U iranskim hotelima i restoranima mogu se naručiti i internacionalni specijaliteti, dok se u nekim restoranima kao specijalitet služi ćelo kebab i piletina. Zbog strogih islamskih zakona, u Iranu se jede isključivo halal meso.

U iranskoj kuhinji dominira riža. Mnogi Iranci ne smatraju da su jeli ako nisu imali rižu barem jednom dnevno. Ukus i miris riže je poseban, razlikuje se od poznate basmati riže. Može se kombinirati s kebabima, umacima, varivima. Osim riže, redovito se koristi i kruh. Preferira se ručno rađen kruh u pekarnicama, a četiri su glavne vrste: barbari se jede za doručak, s feta sirom, jajima i orasima; taftun je pogodan za kebabe i jela bez riže; lavaš, vrlo tanak kruh pogodan za zamotuljke od svježeg sira i začina; te sangak, koji se radi sa sjemenkama i posebno je pogodan za variva.

Na ulicama se mogu pronaći jela poput tradicionalne pite ili samosa s filom od krumpira i ljepljivih kifli s falafelom do uvijek svježih sokova. Poštovanje doručka je zdrava navika u Iranu, a tipičan doručak sastoji se od lavaša s feta sirom, orasima, putrom i džemom ili medom, te uz sveprisutni čaj.

Gejsi Polo (riža sa suhim marelicama):

SASTOJCI: 3 velike žlice maslaca ili ulja, 1,3 kg janjetine, ¼ male žlice papra, ¼ male žlice cimeta, ¼ male žlice muškatnog oraščića, pola čaše vode, po pola čaše grožđica i suhih marelica, 2 i pol čaše riže, 3 velike žlice soli, 1 i pol čaša rastopljenog maslaca

PRIPREMA: Meso narežite na odreske i uklonite masnoću. U tavi rastopite maslac i na njemu propržite meso kojemu ste dodali začine. Dolijte vodu i kuhajte pola sata na laganoj vatri. Svaku marelicu razrežite na 4 dijela. U tavi rastopite još malo maslaca i na njemu propržite suho voće, oko pet minuta. Skuhajte rižu. Polovicu riže sipajte u lonac, potom stavite meso, marelice i grožđice. S ostatkom riže prekrijte meso, marelice i suho voće. Poklopite lonac i kuhajte još neko vrijeme.

Losos s repovima škampa, uz Perzijsku Novu Godinu

SASTOJCI: 2 fileta lososa (oko 500 g), paketić repova od velikih škampa (oko 400 g) (razrežite ih po leđima), oko 70 dag do 1 kg krumpira (narezanih na kolutove), 150-250 ml slatkog vrhnja, malo maslaca, 1-2 male rajčice (blanširane, oguljene kožice i narezane na kockice bez sjemenki), 1 režanj češnjaka, 1-2 žlice tzv. berberica, suhih bobica žutike, ili brusnica (usitnite ih), gruba morska sol, papar, te po želji: limun ili limeta i zelen: peršin, kopar, metvica ili korijandar, a za posluživanje: sjemenke nara

PRIPREMA: Pećnicu zagrijte na 200 °C. Ako želite, na dio vatrostalne posude poslažite po dnu kriške limuna ili limete i na njih stavite filete lososa, svježeg ili smrznutog. Također je moguće na losos staviti neke od navedenih zelenih začinskih biljaka. Krumpir narežite na kolutove. Posložite ih oko lososa. Posolite i po želji popaprite. U tavi zagrijte maslac i dodajte češnjak, a kratko potom i rajčice. Nakon minutu-dvije dodajte i repove škampa. Kad su razrezani po sredini, lijepo se rastvore i imaju još bolji okus. Kratko kuhajte uz miješanje pa zalijte vrhnjem. Ako je krumpira više, uzmite cijelo slatko vrhnje od 250 ml. Podijelite škampe po krumpiru, pospite bobicama žutike i sve zalijte umakom od slatkog vrhnja. Stavite u pećnicu i pecite oko 50 minuta. Poslužite posuto zrnima nara (šipka) uz zelenu salatu.

Torta od badema i čokolade

SASTOJCI: 400 g sitno mljevenih badema, 250 g crne čokolade, 200 g maslaca, 2 male žličice stevije

PRIPREMA: 2 male žličice meda, 6 jaja (odvojite žumanjke od bjelanjaka)Zagrijte pećnicu na 180 °C. Istucite pjenasto maslac sa stevijom pa dodajte jedan po jedan žumanjak i polako miješajte. Pomiješajte sitno mljevene bademe s rastopljenom čokoladom (na pari) i dodajte maslacu. Bjelanjke istucite u snijeg i potom polako dodajte ostalim sastojcima. Pecite oko 40 minuta.

Foto: Alcatel

>> 'Sirija cijeni podršku hrvatske Vlade, a mi ćemo to jednom Hrvatskoj vratiti četverostruko'

Komentara 1

RE
rexor99
05:33 20.06.2015.

"Ukus i miris rize...": na hrvatskom poznajemo "ukus" u modi. a hrana ima "okus". Uzasi hrvatske nepismenosti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije