Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon unije

Čak i kad peku rakiju za osobne potrebe, građani EU moraju plaćati trošarinu državi

rakija
Foto: Borna Filić/PIXSELL
13.10.2014.
u 16:53

Hrvatski zakon propisuje da “mali proizvođač jakog alkoholnog pića” plaća godišnji paušal trošarine u iznosu 100 ili 200 kuna

Što zakoni EU kažu o pečenju rakije za osobne potrebe?

Pravorijek o tom pitanju otkriva presuda Suda EU u predmetu C-115/13, u kojem je Europska komisija tužila Mađarsku jer je oslobodila proizvođače rakije plaćanja trošarine ako je peku za osobne potrebe. Sud EU u travnju ove godine presudio je da takvi proizvođači, čak i ako proizvode male količine rakije od voća koje sami uzgajaju, moraju plaćati trošarinu.

Hrvatski zakon propisuje da “mali proizvođač jakog alkoholnog pića” plaća godišnji paušal trošarine u iznosu 100 ili 200 kuna, no pitanje je koliko je taj propis u skladu s presudom Suda EU.

>> Evo kada imate pravo na pokrivene troškove operacije u inozemstvu

>> Hrvatska protiv ako to šteti malim državama EU

Komentara 38

ST
strsljen2013
19:31 13.10.2014.

Blizu smo, blizu.... porez na prozor, zrak, sunce, kišu. Kaznu ako nisi iskoristio sunčevu energiju ili kišu. Kaznu ako nisi platio porez na to. Ima toga još.

ZO
zoki67
17:37 13.10.2014.

Onda bi i mene mogli optužiti za silovanje, imam sav potreban alat za to. Gluposti i izvlačenje novaca.

CH
chemica
17:25 13.10.2014.

Samo posjedovanje kotla za pečenje rakije povlači za sobom obavezu plaćanja paušala pa makar u njemu ne ispeko litru rakije u posljednjih tridesetak godina. To svakako ne može biti u skladu sa zdravim razumom, a vjerojatno ni sa spomenutom presudom. Uništi kotao da ne bi morao pljunuti 100 kuna, samo za "plombiranje", kada ti država na njemu izbuši par rupa. Mozak baj baj. Eto, košta te sto kuna u startu, samo da ti ne opiče kaznu jer ga nisi prijavio. Ako ti je pak prirastao srcu kao uspomena od djeda, svake godine 100 kuna paušala, prosim fino. U proračun ove uništene i nakaradne države. Mada ne ispeko deci rakije u njemu, ali vodiš se kao "mali proizvođač" pa nema pomoći. Imaš kotao pa si automatski i proizvođač. Logike...Još će i PDV da ti uvedu. Na neproizvedenu rakiju. Ludilo brale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije