Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EIB POTPISAO 4 UGOVORA

Za energetiku, turizam, SME... 220 mil. €

energetika
Foto: Fotolia
Autor
Valentina Weisner Mijić
06.12.2017.
u 11:40

HBOR dobiva EIB-ovih 100 mil. eura, a od poslovnih banaka PBZ-u ide 60 milijuna eura, Zabi 40 milijuna, a HPB-u 20 mil. eura

Potpredsjednik Europske investicijske banke Dario Scannapieco potpisao je jučer četiri ugovora o financiranju s hrvatskim bankama, preko kojih će se 220 mil. eura sliti za financiranje energetske učinkovitosti, turizma, uslužnih djelatnosti... Najveći je ugovor s HBOR-om kojem je EIB osigurao 100 mil. eura za plasiranje u srednje velike tvrtke koje broje između 250 i 3000 zaposlenih. Od poslovnih banaka, PBZ-u ide 60 milijuna eura, Zabi 40 milijuna, a HPB-u 20 mil. eura.

Dugoročno financiranje

– Dosad je EIB preko nas financirao više od 3500 projekata vrijednih 2,6 milijardi eura. Ovo je 19. ugovor koji sklapamo i nadam se da ćemo novac što prije potrošiti i uskoro potpisati jubilarni 20. ugovor – prokomentirala je predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko. Od 100 mil. eura, 70 je namijenjeno za projekte u turizmu i uslužnim djelatnostima, preostalih 30 za financiranje infrastrukture, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. Cilj aranžmana je povećanje zaposlenosti mlađih od 30 godina. Preko PBZ-a će se plasirati novac malim i srednjim tvrtkama te srednje velikim poduzećima i projektima iz javnog sektora. Dosad je od 2001. godine preko druge po veličini banke u Hrvatskoj Europska investicijska banka plasirala pet kredita u ukupnom iznosu od 136 mil. eura.

– Partnerstvo između EIB-a i PBZ-a učinit će dostupnim dodatna sredstva za dugoročno financiranje hrvatskim kompanijama te osloboditi dodatni kapital za provedbu njihovih projekata i značajno ojačati konkurentnost malih i srednjih poduzeća koja su glavni pokretač ekonomskog rasta u Hrvatskoj – istaknuo je Scannapieco.

Zaba se prva uključila u PF4EE

Zabinih je 40 mil. eura namijenjeno projektima povećanja energetske učinkovitosti u sklopu programa Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE), financijskog instrumenta EIB-a i Europske komisije u okviru Programa za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE). Zaba je jedina banka u Hrvatskoj i jedna od 11 u EU koja sudjeluje u tom projektu. Financirat će poboljšanje energetske učinkovitosti postojećih i izgradnju novih zgrada, poboljšanje energetske učinkovitosti proizvodnih postrojenja, ulaganje u sustave za grijanje i hlađenje, javnu rasvjetu te visoko učinkovita kogeneracijska postrojenja. Prvi ugovor s HPB-om, od 20 mil. eura, odnosi se na financiranje investicija i trajnih obrtnih sredstava na rok otplate do 10 godina, uz trogodišnji poček.

energetika
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije