Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Za energetiku, turizam, SME... 220 mil. €

HBOR dobiva EIB-ovih 100 mil. eura, a od poslovnih banaka PBZ-u ide 60 milijuna eura, Zabi 40 milijuna, a HPB-u 20 mil. eura
06. prosinca 2017. u 11:40 0 komentara 200 prikaza
energetika
Foto: Fotolia

Potpredsjednik Europske investicijske banke Dario Scannapieco potpisao je jučer četiri ugovora o financiranju s hrvatskim bankama, preko kojih će se 220 mil. eura sliti za financiranje energetske učinkovitosti, turizma, uslužnih djelatnosti... Najveći je ugovor s HBOR-om kojem je EIB osigurao 100 mil. eura za plasiranje u srednje velike tvrtke koje broje između 250 i 3000 zaposlenih. Od poslovnih banaka, PBZ-u ide 60 milijuna eura, Zabi 40 milijuna, a HPB-u 20 mil. eura.

euri financiranje Europska investicijska banka daje kredit HBOR-u od 150 mil. eura

Dugoročno financiranje

– Dosad je EIB preko nas financirao više od 3500 projekata vrijednih 2,6 milijardi eura. Ovo je 19. ugovor koji sklapamo i nadam se da ćemo novac što prije potrošiti i uskoro potpisati jubilarni 20. ugovor – prokomentirala je predsjednica uprave HBOR-a Tamara Perko. Od 100 mil. eura, 70 je namijenjeno za projekte u turizmu i uslužnim djelatnostima, preostalih 30 za financiranje infrastrukture, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. Cilj aranžmana je povećanje zaposlenosti mlađih od 30 godina. Preko PBZ-a će se plasirati novac malim i srednjim tvrtkama te srednje velikim poduzećima i projektima iz javnog sektora. Dosad je od 2001. godine preko druge po veličini banke u Hrvatskoj Europska investicijska banka plasirala pet kredita u ukupnom iznosu od 136 mil. eura.

– Partnerstvo između EIB-a i PBZ-a učinit će dostupnim dodatna sredstva za dugoročno financiranje hrvatskim kompanijama te osloboditi dodatni kapital za provedbu njihovih projekata i značajno ojačati konkurentnost malih i srednjih poduzeća koja su glavni pokretač ekonomskog rasta u Hrvatskoj – istaknuo je Scannapieco.

Zaba se prva uključila u PF4EE

Zabinih je 40 mil. eura namijenjeno projektima povećanja energetske učinkovitosti u sklopu programa Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE), financijskog instrumenta EIB-a i Europske komisije u okviru Programa za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE). Zaba je jedina banka u Hrvatskoj i jedna od 11 u EU koja sudjeluje u tom projektu. Financirat će poboljšanje energetske učinkovitosti postojećih i izgradnju novih zgrada, poboljšanje energetske učinkovitosti proizvodnih postrojenja, ulaganje u sustave za grijanje i hlađenje, javnu rasvjetu te visoko učinkovita kogeneracijska postrojenja. Prvi ugovor s HPB-om, od 20 mil. eura, odnosi se na financiranje investicija i trajnih obrtnih sredstava na rok otplate do 10 godina, uz trogodišnji poček.

energetika
1 / 14
Premijer Andrej Plenković, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i predsjednica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić.
Zagreb: 16. međunarodna konferencija o poticanju izvoza HBOR-a Konferencija HBOR lani i u prvih devet mjeseci ove godine podržao izvoz s 8,4 milijarde kuna HBOR AFERA AGROKOR HBOR: U proteklih 10 godina koncernu odobreno više od 900 mil. kn kredita Agrokor SLUČAJ AGROKOR Oglasio se i HBOR: 'Pozajmice su dane bez znanja povjereničkih odbora fondova'
Od jutra gužve na naplatnoj postaji Lučko u oba smjera
kolona prema moru na Bregani
Nesvakidašnji potez muškarca u gužvi mnoge iznenadio: 'Njemu će biti super', 'Svaka čast'
One Minute Sculptures
Cijenjeni umjetnik
Erwin Wurm u Laubi: Budite dio uzbudljivog umjetničkog događaja u Zagrebu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.