Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

HBOR lani i u prvih devet mjeseci ove godine podržao izvoz s 8,4 milijarde kuna

"Vjerujem da će upravo izvoznici biti oni koji će najsnažnije podržavati hrvatski put prema euru, jer upravo su oni ti za koje očekujem da će od toga imati najviše koristi", rekla je Martina Dalić
06. studenoga 2017. u 13:02 1 komentara 296 prikaza
Zagreb: 16. međunarodna konferencija o poticanju izvoza HBOR-a
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je u prošloj i prvih devet mjeseci ove godine kroz garancije, kredite i osiguranja izvoza podržala hrvatski izvoz s 8,4 milijardi kuna, istaknuto je u ponedjeljak na 16. HBOR-ovoj Međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza.

Zagreb: Konferencija o strategiji uvođenja eura u Hrvatskoj Strategija ulaska Plenković: Za euro ne treba referendum, a skupoća je mit

I potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je važnost HBOR-a u poticanju izvoza podsjećajući kako je prošli tjedan predstavljen novi proizvod HBOR-a koji omogućava povoljno i kvalitetno kreditiranje na dugi rok, uz niske kamatne stope, a financirano iz europskih fondova.

Izvoznici su ti koji se natječu na međunarodnom tržištu, oni su ti kroz koje se najbrže prenose znanja, tehnologije, novi proizvodi, oni su ti koji hrvatsko gospodarstvo integriraju i povezuju s međunarodnim tržištem, naglasila je Dalić.

Zagreb: 16. međunarodna konferencija o poticanju izvoza HBOR-a
1 / 10
Zagreb: 16. međunarodna konferencija o poticanju izvoza HBOR-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva smatra i kako je za izvoznike izuzetno važna javna rasprava o ulasku Hrvatske u eurozonu.

Cilj je da u nekom srednjoročnom razdoblju od pet do sedam godina Hrvatska postane članica eurozone i tako ukloni brojne rizike koji sada opterećuju hrvatsku ekonomiju, a time i izvoznike, istaknula je.

"Vjerujem da će upravo izvoznici biti oni koji će najsnažnije podržavati hrvatski put prema euru, jer upravo su oni ti za koje očekujem da će od toga imati najviše koristi", rekla je Dalić.

Podsjetila je i kako je početkom godine provedena porezna reforma koja je smanjila troškove poslovanja izvoznicima, a aktivnosti Vlade usmjerene su i na provođenje promjena koje će dodatno smanjiti troškove poslovanja kao što su smanjivanje raznih administrativnih i zakonodavnih barijera. Priprema se i dodatan skup mjera koji će olakšati poslovanje poduzetnicima, najavila je. 

afera agrokor Dalić: 'Prijavu protiv mene podigao je bjegunac i lice s tjeralice'

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko je poručila je da će se HBOR i u budućnosti snažno fokusirati na izvoznike. "Tu smo da vas slušamo. Želimo čuti sve vaše prijedloge, inicijative, ali i kritike. Iz kritika možemo najviše naučiti", kazala je.

Po podacima koje je iznijela, izvoznici u ukupnom broju poduzetnika imaju udjel od 15 posto, no zapošljavaju 50 posto ukupno zaposlenih, sudjeluju sa 66 posto u ukupnim prihodima, a u troškovima istraživanja i razvoja s 80 posto.

"Ovi podaci ukazuju na stvaran značaj izvoza i na to da predstavlja stup hrvatskog gospodarstva", istaknula je Perko napominjući kako je uloga HBOR-a da pomaže izvoznicima kroz razne programe kreditiranja, izdavanje garancija, osiguranje izvoza itd.

"U prošloj i prvih devet mjeseci ove godine HBOR je kroz garancije, kredite i osiguranja izvoza podržao hrvatski izvoz s 8,4 milijardi kuna", kazala je Perko.

I savjetnik predsjednice RH za gospodarstvo Marko Jurčić je istaknuo važnost izvoza, posebice u kontekstu problema demografije, koji je gorući problem. 

Borba protiv tog problema su razne socijalne politike, a jedna od najjačih je politika radnih mjesta. A upravo je izvoz i izvozno gospodarstvo ono koje osigurava održiva radna mjesta, kazao je Jurčić.

Inače, jedna od glavnih tema ovogodišnje HBOR-ove konferencije o poticanju izvoza je uloga razvojnih banaka u internacionalizaciji nacionalnih gospodarstava, a na tom je panelu bilo riječi o ulozi HBOR-a te sličnih institucija u drugim zemljama, primjerice njemačke razvojne banke KfW, razvojnih banaka Španjolske, Poljske, Slovenije i drugih. 

AFERA AGROKOR Prema veličini i profilu, Agrokor se malo oslanjao na HBOR HBOR AFERA AGROKOR HBOR: U proteklih 10 godina koncernu odobreno više od 900 mil. kn kredita EU Hrvatska banka za obnovu i razvitak 100 milijardi bespovratnih kuna čeka hrvatske poduzetnike u EU fondovima
Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • antonelić:

    najvažnija uloga habeora je u poticanju marčapija u gospodarstvu ... kome su oni davali kredite , jamstva i garancije svih ovih godina ? ... pa zna se , todoriću i bratiji iz hadezea ... i to traje tako od osnivanja ... prikaži još! habeora ... od 10 kredita izdanih u prvih 20 godina 80% nikad nije vraćeno ... na spisku dužnika su vrli biznismeni iz nekadašnjeg vrha vlasti , razni ivići i pašalići , kutleše , zagorci , canjuge , fiolići ... ajde klimavica odi lovi gušterice ...