Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HBOR: U proteklih 10 godina koncernu odobreno više od 900 mil. kn kredita

Krediti HBOR-a kompanijama iz sastava Agrokora privukli su interes javnosti kada su polovinom siječnja četiri tvrtke iz sastava Agrokora – Jamnica, Zvijezda, Ledo i PIK Vrbovec – objavile da su u prosincu 2016. dobile 48,3 milijuna eura kredita od HBOR-a radi pripreme izvoza.
19. listopada 2017. u 10:05 22 komentara 4541 prikaza
HBOR
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u razdoblju od 2006. do kraja 2016. godine društvima iz Agrokor Grupe odobrila je 25 kredita u iznosu od 903,6 milijuna kuna, od kojih je otplaćeno njih 9, doznaje se iz te banke.

Ante Todorić Afera Agrokor Olujić: Ante Todorić u petak se vraća u Hrvatsku

"U navedenom razdoblju HBOR je društvima iz Grupe Agrokor odobrio 25 kredita u iznosu od 903,6 milijuna kuna, od čega je otplaćeno 9 kredita. Aktivnih je 16 kredita, koji su odobreni u iznosu od 658,6 milijuna kuna, od čega je dio iznosa također otplaćen, a stupanjem lex Agrokor na snagu, preostale obveze proglašene su dospjelima", kaže se u odgovoru banke na upit Hine.

Dodaje se još da su svi kreditni plasmani kvalitetno osigurani, uz zalog na nekretninama i/ili pokretninama, koje u većini slučajeva znatno premašuju vrijednost odobrenog kredita te ostalim uobičajenim instrumentima osiguranja.

HBOR
1 / 37

Krediti HBOR-a kompanijama iz sastava Agrokora privukli su interes javnosti kada su polovinom siječnja četiri tvrtke iz sastava Agrokora – Jamnica, Zvijezda, Ledo i PIK Vrbovec – objavile da su u prosincu 2016. dobile 48,3 milijuna eura kredita od HBOR-a radi pripreme izvoza.

To je izazvalo prozivanje ministra financija Zdravka Marića da je, premda je znao da je Agrokor u krizi, ipak kao predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a odobrio kredite tim kompanijama.

Ministar Marić u niz je navrata objašnjavao da se izuzeo od rasprave i odlučivanja o tim kreditima i da je na temelju stručnih službi HBOR-a odluku o tim kreditima donijela Uprava banke, dok je Nadzorni odbor dao suglasnost.

Nakon pritiska javnosti i s političke scene, HBOR je u srpnju objavio tonski zapis sa sjednice NO-a, održane u prosincu 2016., na kojoj se odlučivalo o tim kreditima, a zapis je pokazao da se Marić izuzeo iz rasprave i odlučivanja.

Martina Dalić Afera Agrokor Dalić Ostojiću: Ako su svi sve znali, zašto SDP ništa nije poduzeo AKCIJA AGROKOR 3. dan: Izlazak optuženih u akciji Agrokor iz zatvora u Remetincu Afera Agrokor Osumnjičeni izašli iz Remetinca. Canjuga: Radostan sam što se supruga vraća djeci Ivica Todorić Neočekivani obrat Todoriću istražni zatvor, ostali će se braniti sa slobode
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • koraknaprijed:

    Kad se tome doda Šegon-Linić kobnicija za ostale proplale projekte, nije ni čudo što Maras kmeči ko ljuta guja.

  • englezac:

    Meni najžalije Marasa.

  • SoloHan:

    HBOR je svima dilao kredite bez ikakve analize, 80 % firmi je u istom stanju kao agrokor, a i takozvane komercijalne banke nisu bile ništa profesionalnije po tom pitanju, agrokor nije izuzetak nego pravilo, a hrvatski građani su to već ... prikaži još! platili suludim kamatnim stopama, a sad će platit ponovo