Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tankerkomerc

Uprava je rekla ‘da’ Čermakovoj ponudi

čermak
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
15.03.2018.
u 21:15

Ponudu će prihvatiti i jedini član Uprave Roberto Motušić, koji ima ukupno 4971 dionica i raspolaže s 14,5 posto temeljnog kapitala tvrtke

Uprava Tankerkomerca ocijenila je primjerenom cijenu od 130 kuna po dionici u ponudi za preuzimanje koju je predala tvrtka Crodux derivati dva u vlasništvu Ivana Čermaka. U objavi na Zagrebačkoj burzi u srijedu stoji kako će ponudu za prodaju prihvatiti i jedini član Uprave Roberto Motušić, koji ima ukupno 4971 dionica i raspolaže s 14,5 posto temeljnog kapitala tvrtke.

Tvrtka Ivana Čermaka krajem siječnja predala je ponudu za preuzimanje Tankerkomerca, s velikim ambicijama za daljnja ulaganja u Zadru u sektor energetike i turizma, gdje planira investirati najmanje 65 milijuna eura i zaposliti bar 500 ljudi. Čermak, čija tvrtka već tri godine unajmljuje Tankerkomercove terminale za naftu u Gaženici, u investiciju ulazi u prvom redu zbog razvoja core biznisa, no kako je nedavno Čermak izjavio za Poslovni dnevnik, neće odustati od borbe da Tankerkomerc dobije koncesiju u Marini Zadar, oko čega se već oko četiri godine vodi pravna bitka.

Ponudu za preuzimanje zadarskog Tankerkomerca po cijeni od 130 kuna po dionici u međuvremenu je odobrila i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, na temelju elaborata kojeg je izradio PricewaterhouseCoopers, a koji je utvrdio da Tankerkomercove dionice vrijede nula kuna. Cijena od 130 kuna po dionici jednaka je cijeni po kojoj je Čermak stekao dionice Tankerkomerca, a kako tri mjeseca prije nastanka Croduxove obveze za davanje ponude nije bilo trgovanja na burzi, bilo je potrebno izraditi elaborat o fer vrijednosti dionice.

Kako stoji u objavi uprave, ponuđenu cijenu drže primjerenom uzimajući u obzir činjenice da Tankerkomerc ima akumulirani gubitak višestruko iznad visine kapitala, iznimno težak financijski položaj zbog prezaduženosti, te pravnu neizvjesnost zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa na pomorskom dobru Marine Zadar i imovini Tankerkomerca koja je bila predmet privatizacije. Uprava podržava namjeru investitora da nastavi s daljnjom financijskom konsolidacijom, te u potpunosti razumije navedena ograničenja daljnjih ulaganja zbog pravne neizvjesnosti te sudskih i imovinsko pravnih postupaka u tijeku.

Čermakov glavni rival u Zadru će, bar kad je u pitanju bitka oko tamošnje Marine, biti turska Dogus Grupa, koja se svojedobno javila na natječaj za koncesiju koji nikad nije okončan, jer Marinu veže uz svoj projekt Maraska s kompanijom Hyatt.

Ključne riječi

Komentara 5

RI
ribar110
21:30 15.03.2018.

Castan i uspjesan u ratu i miru,bravo.Od smijeha jedva tipkam.

PU
Pukovnik
21:43 15.03.2018.

Smrdi.

IB
ibiza
23:05 15.03.2018.

zasto uskok malo ne uspita i provijeri imovinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije