Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marina Zadar

Tankerkomerc izgubio spor, ali odluke o dodjeli koncesije nema

Zadar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
29.04.2017.
u 16:56

Ministarstvo mora presudu je dobilo još prije dva mjeseca

Visoki upravni sud odbio je žalbu Tankerkomerca na odluku Upravnog suda iz Splita kojom je odbijen zahtjev te tvrtke za konverziju prava korištenja u pravo na koncesiju u Marini Zadar. Tako je presuda Upravnog suda u tom sporu postala pravomoćna te su stvorene pretpostavke za daljnje postupanje na natječaju za koncesiju u Marini Zadar, koji je bio raspisan 2014. godine. Na natječaj je krajem te godine stiglo pet ponuda, no odluka o novom koncesionaru još nije donesena jer su u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture čekali okončanje sudskih postupaka koje je pokrenuo Tankerkomerc. Upravni sud je, naime, nakon što je Tankerkomerc podnio tužbu izdao privremenu mjeru odgode učinka tužbe.

Privremena mjera

Visoki upravni sud odluku o odbijanju žalbe donio je još 3. studenog prošle godine, a na Upravnom sudu u Splitu kazali su nam da su oni tu presudu zaprimili 2. veljače ove godine. Opunomoćenici tužitelja i tuženik Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture presudu su zaprimili 27. veljače ove godine, navode u Upravnom sudu. Objasnili su i da je prestala je vrijediti i privremena mjera odgodnog učinka tužbe. No iako je Ministarstvo dakle prije dva mjeseca zaprimilo tu presudu, odluku o natječaju za koncesiju u Marini Zadar još nisu donijeli. Na natječaj za Marinu Zadar stigle su ponude tvrtki Marine Signum i Olive Island, ACI-ja, konzorcija hrvatskih tvrtki Belle Adria i Porto Jadera 1177, Dogus grupe i Tankerkomerca koja je proglašena nepotpunom.

Svi ponuditelji su tako već dvije i pol godine otkako su otvorene ponude za Marinu Zadar u neizvjesnosti što će biti s natječajem, a našli su se u međuvremenu i u problemima oko isteka bankovnih garancija koje su morali dati uz svoje ponude za koncesiju u toj marini. U Ministarstvu kažu da nakon što je Visoki upravni sud donio presudu kojom je potvrdio prvostupanjsku presudu, sad utvrđuju jesu li se stekli uvjeti za nastavak natječaja ili će biti potrebno donijeti odluku o poništenju postupka o dodjeli koncesije.

Nadoknada za uloženo

U resornom Ministarstvu podsjećaju da su se uvjeti za raspis javnog natječaja, koji je pokrenut 2014., stekli nakon što je nadležno Državno odvjetništvo RH uspjelo ishoditi sudskim putem upis pomorskog dobra, a Povjerenstvo za granice pomorskog dobra resornog Ministarstva istovremeno Rješenjem utvrdilo granicu lučkog područja.

Generalni direktor Tankerkomerca Roberto Motušić pak kaže da ne odustaju od Marine Zadar i da su podnijeli zahtjev za zaštitu zakonitosti, a obratili su se i Ustavnom sudu. On podsjeća da je Tankerkomerc upozorava i resorno Ministarstvo i Vladu da natječaj za koncesiju u Marini Zadar nije smio biti ni raspisan zbog pravnih postupaka koji su pokrenuti.

– Tankerkomerc je izgradio tu marinu, platio je u privatizaciji i u njezinu je posjedu. Ako država želi deposjedizaciju marine, treba nam onda isplatiti nadoknadu za ulaganja u nju. Kad nas isplate, mi ćemo izaći iz marine. Tek onda se može ići u natječaj – tvrdi Motušić.

Komentara 1

DU
Deleted user
19:22 29.04.2017.

Nevjerojatno je da prostor, dijelove obale, predajemo turcima..Prostor se može prodati samo jednom..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije