Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Država tuži Tankerkomerc za 4,8 milijuna kuna zbog nezakonite koncesije

RH i odvjetništvo smatraju kako Tankerkomerc niz godina gospodarski koristi navedenu luku bez koncesije, a koja u kopnenom dijelu obuhvaća 56.211 kvadratnih metara kopna i mora.
30. prosinca 2017. u 12:39 1 komentara 697 prikaza
'27.05.2010., Zadar - Zgrada Tankerkomerca u Zadr. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/2

Država je povukla još jedan korak u višegodišnjem sporu oko koncesije nad Marinom Zadar naloživši Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru  da na Trgovačkom sudu u Zadru tuži Tankerkomerc d.d. radi isplate 4,788 milijuna kuna, a zbog korištenja luke posebne namjene odnosno luke nautičkog turizma Marine Zadar bez koncesije. 

Marina Zadar PLUTAJUĆI OTOK Podvodni tunel i monumentalni križ za avangardnu marinu

RH i odvjetništvo smatraju kako Tankerkomerc niz godina gospodarski koristi navedenu luku bez koncesije, a koja u kopnenom dijelu obuhvaća 56.211 kvadratnih metara kopna i mora.

Tužiteljica Republika Hrvatska se prije podnošenja tužbe obratila Tankerkomercu sa  zahtjevom za mirno rješenje spora, no u odvjetništvu u Zadru ističu kako se tvrtka nije očitovala na taj zahtjev. Stoga je RH predložila Trgovačkom sudu u Zadru da po provedenom postupku donese presudu kojom se nalaže Tankerkomercu da tužiteljici Republici Hrvatskoj isplati iznos od 4.788.821,00 kuna  sa zakonskim zateznim kamatama, kao i da tužiteljici naknadi parnični trošak. Iako Tankerkomerc po istoj osnovi, bez koncesije, koristi zadarsku Marinu već 25 godina, zbog zastare je iznos za naplatu tek 4,8 milijuna kuna. 

No ukoliko i do ove isplate dođe, to bi moglo značiti dodatne probleme Tankerkomercu koji je već duže vrijeme u financijskim problemima te u postupku predstečajne nagodbe.

Tankerkomerc vodi spor s državom već niz godina, ističuči pri tome kako su u Marinu Zadar, koju koriste bez koncesije, uložili svojih 40 milijuna eura te su temeljem prava dugogodišnjeg korištenja tražili i pravo koncesije.  No taj zahtjev je odbijen na Trgovačkom sudu koji je naložio povrat državi Marine „jer je riječ o pomorskom dobru od nacionalnog interesa“. I Visoki upravni sud je odbacio u travnu ove godine žalbu Tankerkomerca na tu presudu, no do danas Marina nije prešla u ruke države. Zbog ovog spora je i propao natječaj za koncesiju kojeg je država raspisala 2014. godine i na koji se javilo petereo zainteresiranih, među kojima i Tankerkomerc no njihova je ponuda odbijena kao nepotpuna. Nakon toga je tvrtka pokrenula spomenuti spor na Trgovačkom sudu. U Tankerkomercu kažu da zadnjih sud nije gotov jer su podnijeli zahtjev za zaštitu zakonitosti te se obratili Ustavnom sudu. 

Zadar - Cibona POČAST PRALJKU 'Ratnik ne kleči i nikoga ne moli. Generale, na svemu ti hvala' školski brod "Jadran" 'HVALEVRIJEDNA GESTA' Odgovor crnogorskim intelektualcima: Samo vratite ono što ste bespravno otuđili Eksplozija u sjedištu PU zadarske EKSPLOZIJA U ZADRU 'Pronađite počinitelje. Ovo je podmukli i kukavički napad na policiju'
zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Avatar mrTrobec
    mrTrobec:

    Kada će tužiti branitelje koji ne vračaju kredite