Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Predsjednik Uprave: Uljanik mjenice nije nikada koristio kao Agrokor

"U Uljanik Grupi mjenice nismo nikad koristili na način na koji ih je koristio Agrokor, kako nam se pokušava imputirati, već smo u poslu s dobavljačima koristili faktoring za naplatu jednog dijela naših obaveza prijevremeno ili za naplatu potraživanja kad smo kasnili zbog problema u financiranju", izjavio je Rossanda
13. studenoga 2017. u 15:01 0 komentara 486 prikaza
Uljanik
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda dana je izjavio da Uljanik grupa nikad nije koristila mjenice na način kako ih je koristio Agrokor, da je državni novac uplaćen Brodogradilištu 3. maj potrošen namjenski te da smanjivanje broja radnika u grupi neće biti na osnovu otpuštanja.

Rijeka, 13.3.2015. - Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) Bruno Bulić upozorio je u petak na teško stanje u riječkoj Tvornici industrijske i brodske opreme (TIBO) 3. maj, u kojoj radnici nisu primili plaće od studenoga prošle godine, a 3. MAJ Ako Uljanik padne, država riskira 900 milijuna dolara

"U Uljanik Grupi mjenice nismo nikad koristili na način na koji ih je koristio Agrokor, kako nam se pokušava imputirati, već smo u poslu s dobavljačima koristili faktoring za naplatu jednog dijela naših obaveza prijevremeno ili za naplatu potraživanja kad smo kasnili zbog problema u financiranju", izjavio je Rossanda, komentirajući tvrdnje i napise u medijima o poslovanju Uljanika po modelu Agrokora.

U izjavi za medije Rossanda je komentirao i sumnje saborske zastupnice Mosta Ines Strenja-Linić o korištenju državnog novca uplaćenog 3. maju za pozajmice poduzećima unutar Uljanik grupe.

Kazao da je dio prihoda 3. maja "izvan programa restrukturiranja" korišten za pozajmice unutar sustava jer je, kako je rekao "3. maj integriran unutar sustava i problemi u sustavu bi značili i probleme u samom 3. maju".

"Novac koji je iz države došao u 3. maj potrošen je bilančno po lipama u ono za što je bio namijenjen, odnosno tamo gdje je i trebao biti potrošen", naveo je Rossanda. 

Dodao je kako su u Uljaniku i sami bili na rubu restrukturiranja u vrijeme ulaska Hrvatske u EU, no tada su, kako je rekao, "kontaktirani od strane države ne bi li se uključili u priču s 3. majem, za kojeg, unatoč tome što je bio saniran i s dobrom bilancom, nije bilo interesa među potencijalnim kupcima".

Saborska zastupnica Ines Strenja-Linić (Most) prošle srijede je tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru postavila pitanje o poslovnim teškoćama u kojima su se našla dva brodogradilišta.

Uljanik Nevrijeme Dramatično u Puli: olujna bura srušila platformu i montažnu halu

Strenja-Linić konstatirala je da je poslovanje Uljanik Grupe, kojoj je Vlada dala jamstva za kredite u vrijednosti 900 milijuna dolara, trenutno u problemima. Ta su jamstva dana kako bi Uljanik Grupa, koja je preuzela 3. maj, odradila knjigu narudžbi, u kojoj se nalazi više od 20 brodova, vrijednih iznad milijardu dolara i predviđenih za isporuku do kraja iduće godine.   

"Iako postoji niz objektivnih razloga zašto je došlo do poteškoća ovog ambicioznog plana, postoji opravdana sumnja da je i poslovanje Uljanik Grupe temeljeno na sličnim obrascima kao u slučaju Agrokor. Na to upućuje neobična situacija, da je već na kraju prvog polugodišta ove godine dug 3. maja  prema dobavljačima i kooperantima veći od 150 milijuna kuna", istaknula je Strenja-Linić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić odgovorila je na taj upit u Saboru da je brodogradilište Uljanik upozoreno da smanji dugove prema dobavljačima, dok je za brodogradilište 3. maj zatraženo provođenje proračunskog nadzora.

U razgovoru za Novi list od ponedjeljka, pak, Rossanda je među ostalim izjavio da će u sklopu programa restrukturiranja, koji se radio duže vrijeme a sada je dovršen, definitivno smanjiti kapacitete i koncentrirati se isključivo na visokosofisticirane brodove koji će im dati opstojnost na tržištu, uz diverzifikaciju djelatnosti. Kako je istaknuo, reduciranje kapaciteta će im dati daha da zadrže stručnu radnu snagu, napomenuvši da je situacija takva da među 6.500 ljudi, u što su ubrojeni i kooperanti, nisu svi na potrebnoj razini stručnosti.

U izjavi za medije, pak, Rossanda je poručio da "smanjenje broja radnika u Grupi definitivno neće biti na osnovu otpuštanja, već, kao i dosad, sustavnog upravljanja dobnim odlascima, prekvalifikacijama, promjenom modela organizacije te, naravno, smanjenjem kooperacije".

Brodotrogir dug 183 metra Brodotrogir završio opremanje tankera vrijedno 30 milijuna dolara Izgradnja broda u Uljaniku Hrvatska brodogradnja Jadranbrod U knjizi narudžbi trenutno 42 broda ili 1,68 milijardi dolara DANAS U VEČERNJEM Prvi smo vidjeli prototip novog broda Obalne straže
Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i dvostruko skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.