Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U knjizi narudžbi trenutno 42 broda ili 1,68 milijardi dolara

Količina ugovorenih tankera i brodova za rasuti teret u prvoj polovici 2017. za 20 je posto veća od istog razdoblju prošle godine
29. kolovoza 2017. u 14:23 3 komentara 873 prikaza
Izgradnja broda u Uljaniku
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Pulski Uljanik jučer je objavio sklapanje ugovora o gradnji broda za polaganje kablova s norveškim naručiteljem Nexans Subsea Operations. Taj brod duljine 149,9 metara i širine 31 metar nije još unijet u knjigu narudžbi koju vodi Hrvatska brodogradnja Jadranbrod, a u kojoj se trenutno nalaze 42 broda ukupne vrijednosti 1,68 milijardi američkih dolara. U ovoj godini, koja je u brodograđevnom sektoru i na globalnoj razini loše startala, u Hrvatskoj u prvih pola godine nije bilo novih ugovora o gradnji brodova u velikim škverovima, a u srpnju je u knjigu HB-a unesen novi posao u Brodosplitu. Svjetska knjiga narudžbi broji trenutno 3158 brodova, od čega je u ovoj godini ugovoreno njih 413. U usporedbi s istim lanjskim razdobljem to je porast od 22 posto, što su ohrabrujući podaci.

brodotrogir Brodotrogir Knjiga narudžbi puna, ali kronično im nedostaju proizvodni radnici

U srpnju 92 ugovora

Lani je, naime, svjetska brodogradnja od početka gospodarske krize ostvarila najlošiji rezultat u nalaženju novih poslova, zaključeno ih je bilo 561, što je višestruko smanjenje u odnosu na ranije godine. Početak ove godine naslućivao je daljnji pad novih narudžbi i još lošiju poslovnu godinu, no posljednja dva mjeseca tržište je blago zaživjelo. U srpnju su, primjerice, zaključena 92 nova ugovora o gradnji. Ponešto se promijenio i trend traženih brodova. Početkom godine za sve vrste brodova izuzev putničkih, padao je interes, dok se u međuvremenu dogodio značajan porast ugovaranja novih LNG plinskih tankera i brodova za rasuti teret. U Hrvatskoj brodogradnji Jadranbrod ističu kako u ovoj godini, temeljem naznaka iz domaćih škverova, očekuju još novih gradnji, a skreću pozornost i na procjene renomiranih analitičara tržišta koji predviđaju pozitivne trendove na tržištu “suhog” i “rasutog” tereta, čime se smanjuje razlika između ponude i potražnje, a što već rezultira oporavkom cijena novogradnji i rastom vozarina. S povećanom aktivnosti na rezanju starih brodova i smanjenom isporukom novih brodova, očekuje se porast svjetske flote, po stopi 1 posto u sljedećih pet godina.

Rast prijevoza 3%

Istodobno se procjenjuje i da će potražnja za prijevozom roba rasti godišnjom stopom od 3 posto. Uravnoteženjem odnosa ponude i potražnje u narednim godinama očekuje se da će doći i do oporavka nivoa vozarina. “Kako je količina ugovorenih tankera i brodova za rasuti teret u prvoj polovici 2017. za 20 posto veća od istog razdoblju prošle godine, a i aktivnosti na tržištu putničkih brodova za krstarenja su u konstantnom porastu, u skoro vrijeme može se očekivati porast ugovaranja i drugih tipova brodova”, ocjenjuju u Hrvatskoj brodogradnji.     

MSC ship 2.760 kabina MSC CRUISES i STX FRANCE potvrdili su narudžbu gradnje brodova world class na LNG Krilo Jesenice Krilo Jesenice Zovu ih hrvatski Onassisi, mjesto sa 700 stanovnika posjeduje 140 brodova Uljanik,brodogradilište,Pula spalionica javnog novca Umjesto da ih se riješi , država u škverove ulupala 30 milijardi kuna
Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • Startrack:

    I jeli brodogradnja profitabilna ili jo jos drzava daje pare?