Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ako Uljanik padne, država riskira 900 milijuna dolara

Pokaže li se da je tvrtkama u sklopu Uljanika novac posuđivao protuzakonito, riječki 3. maj državi će morati vratiti subvencije
10. studenoga 2017. u 19:37 12 komentara 4703 prikaza
Rijeka, 13.3.2015. - Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) Bruno Bulić upozorio je u petak na teško stanje u riječkoj Tvornici industrijske i brodske opreme (TIBO) 3. maj, u kojoj radnici nisu primili plaće od studenoga prošle godine, a
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Riječki 3. maj već je na kraju prvog polugodišta dobavljačima i kooperantima dugovao više od 150 milijuna kuna, no umjesto da podmiruje te dugove, povezanim društvima u Uljanik grupi posudio je 532 milijuna kuna. U ovom trenutku u dva brodogradilišta, riječkom i pulskom, te u kooperantskim tvrtkama ugroženo je gotovo 10.000 radnih mjesta. To dramatično upozorenje iznijela je na saborskom aktualnom prijepodnevu Ines Strenja Linić, zastupnica Mosta te je, uspoređujući Uljanik s Agrokorom, upitala ministricu gospodarstva Martinu Dalić što će poduzeti da bi spasila nastavak proizvodnje, radna mjesta i opstanak hrvatske brodogradnje.

Ines Strenja Linić Ines Strenja Linić: 'Nema profesije koja je toliko važna, a tako marginalizirana kao medicinske sestre'

Dugovi dobavljačima

Dalić u odgovoru nije ni pokušala ublažiti ocjenu zastupnice, dapače, potvrdila je da je njezino ministarstvo, na upozorenja državne revizije, u 3. maj uputila porezni nadzor, kako bi utvrdio tijek novca i način korištenja državnih subvencija za restrukturiranje riječkog brodogradilišta. Detalje nadzora nije htjela iznositi jer je, kaže, u Ministarstvo došao tek nacrt rezultata, koji još nisu konačni. Za razliku od 3. maja, u kojem je dužna nadzirati korištenje danih subvencija, njegovu vlas Milan Kujundžić NIJE DOŠAO NA ODBOR Jovanović: Kujundžić je pokazao kakav je čovjek, ovo je sramotan potez niku Uljaniku država ne može ništa jer je riječ o brodogradilištu u privatnom vlasništvu, nad kojim Ministarstvo gospodarstva nema izravne ovlasti.

No to ne znači da država nije izravno zainteresirana za njegovu sudbinu, s obzirom na to da je Vlada Uljaniku dala jamstva za realizaciju više od 20 brodova predviđenih za isporuku do kraja 2018. u iznosu od 900 milijuna dolara. Ostvari li se najgori scenarij, dio tih jamstava mogao bi doći na naplatu poreznim obveznicima. Da Ministarstvo gospodarstva prati razvoj situacije, potvrdila je i Dalić kazavši kako je Ministarstvo u Uljanikovim bilancama uočilo da se povećavaju dugovi prema dobavljačima te da je Uljanik “upozoren da smanji te dugove”.

Na probleme u Uljaniku ranije je upozorio i radnički predstavnik u brodogradilištu Juraj Šoljić koji je, podnoseći neopozivu ostavku na tu dužnost, ustvrdio kako je stanje u Uljaniku takvo da će za nekoliko mjeseci u pitanje doći isplata plaća. Razočarani sindikalist tvrdi da je kašnjenje u isporuci brodova višemjesečno, da je posla sve manje, da nema materijala ni ulaganja u strojeve, zbog čega brodogradilište ne radi punim kapacitetom.

Na dramatična upozorenja iz Sabora Uljanik je odgovorio priopćenjem u kojem ističu kako “ne komentiraju izjave dane u političkoj ili sličnoj raspravi, bilo da idu od političara, njihovih komentatora, sindikata ili dežurnih kroničara”.

Agrokor EUROPSKA KOMISIJA: Hrvatska raste, ali rizik Agrokora još postoji, i 2019. ćete se tek vratiti na BDP prije krize HBOR HBOR Razvojna se banka već okreće financiranju kapitala građevinari VELIKI PROBLEMI Pucaju temelji hrvatske građevine

Promatra i Bruxelles

– Sve informacije o stanju i poslovanju grupe do kraja su poznate nadležnim ministarstvima, a program restrukturiranja 3. maja privodi se kraju – poručili su iz Uljanika. Program restrukturiranja brodogradilišta uz državne subvencije započet je 2012., a iduća godina prva je u kojoj u državnom proračunu nije planirana stavka za brodogradnju.

Početkom iduće godine Vlada će Europskoj komisiji podnijeti završno izvješće. Iako su pozajmice sestrinskim tvrtkama uobičajene u poslovnom svijetu, pitanje je kako će Europska komisija gledati na pozajmicu koju daje riječko brodogradilište, koje posluje uz pomoć državnih potpora. Treći maj tako bi na kraju mogao biti prisiljen subvencije vratiti državi, što bi poljuljalo ne samo riječko nego i pulsko brodogradilište, a budući da čitav proces restrukturiranja brodogradnje Europska komisija promatra kao paket, pod povećalo bi mogla doći i brodogradilišta u Trogiru i Splitu, odnosno čitava hrvatska brodogradnja i s njom povezani kooperanti.

 

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • osica:

  užasna neodgovonost , kad država daje pare. Računa se uvijek na vreću bez dna, a ne na one koji ju pune. Osim toga, ako se " daju tolike pare za nešto" zašto se ne kontrolira na vrijeme da su tamo ... prikaži još!o izavršile. ? Zaigrali se " tre će majci" kao u "trećem činu" vrhunac , no netko će morati odraditi četvti čin, koji mnogima neće biti po volji . Sve je pod krinkom zadržavanja radnog mjesta, a ne ekonomije, osuđeno na propast, ako ne stvara kontinuiranu dodanu vrijednost. Jedino to daje opstojnost. Dokle "državna sisa", pa netko mora reći - gospodo "u prava nici , dosta, nema para". Mislim da će EU to sasijeći. Mi smo nepopravljivi, pa po običaju ćemo i njih kriviti.

 • Avatar Ronin
  Ronin:

  Ma dajte, šta je to za jedan Agrokor. Gasi to!!

 • MarijaKnezovic:

  Kako to??Zar nisu stalno isticani kao uzor nasuprot Splitu??Tko vlada u Istri??Sto kaze Kajin??