Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poslovna 2021.

Stečajevi u najranjivijim gospodarskim granama su neizbježni

Vlada je izborila pristup značajnom izvoru financiranja infrastrukturnih projekata i gospodarstva kroz RRF već u 2021. godini. To istodobno predstavlja najveću priliku i najveći rizik za naše gospodarstvo
02. prosinca 2020. u 13:17 0 komentara 153 prikaza
Plamenko Barišić
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Kao relativno mala država i gospodarstvo, integrirano u ključne međunarodne asocijacije, prilično ovisimo o globalnim kretanjima. BDP u EU i RH će u 2021. rasti u odnosu na 2020. godinu, ali ćemo i dalje bilježiti pad u odnosu na 2019., što znači pad ekonomije i niz nepovoljnih događaja za gospodarstvo.

Mirko Habijanec HABIJANEC Stagnacija investicija za građevinu je pogubnija od epidemioloških mjera

Iako je Vlada uložila priličan napor kako bi primjerenim poticajnim mjerama održala razinu zaposlenosti, nezaposlenost je rasla, no vjerujemo da će se trend u nekom trenutku preokrenuti i početi smanjivati, ovisno o uspješnosti borbe protiv COVID-19. Stečajevi poduzeća u najranjivijim gospodarskim granama poput turizma, ugostiteljstva, zabave, transporta i maloprodaje su neizbježni jer državna pomoć brojnim subjektima neće biti dostatna za održanje kontinuiteta poslovanja.

Brexit i izbori u SAD-u nose priličnu neizvjesnost za gospodarstvo EU. Državna potrošnja morat će se smanjiti i racionalizirati jer se neće imati iz čega financirati uz ovako oslabljeno gospodarstvo. Vjerujemo da će cjepiva te jeftinije i brže testiranje na COVID-19 u prvoj polovici 2021. donijeti pozitivne rezultate u oporavku ekonomije i rastu optimizma. IT sektor je tijekom 2020. uspješno premostio probleme uzrokovane pandemijom.

U 2021. godini očekujemo da ćemo zadržati otpornost na utjecaj pandemije, a rast će one tvrtke koje su se uspjele brzo prilagoditi novim okolnostima. Porasla je potreba za prijenosnim računalima, videokonferencijskim sustavima, računalstvom u oblaku, za cyber sigurnosti i širokopojasnim pristupom, što će se nastaviti kroz nadolazeću godinu. Porastao je značaj digitalne transformacije i procesi su ubrzani. Pozitivna je najava da će se nastaviti dobar dio projekata prekinutih uslijed pandemije. Hrvatska vlada je izborila pristup značajnom izvoru financiranja infrastrukturnih projekata i gospodarstva kroz RRF već u 2021. godini. To istodobno predstavlja najveću priliku i najveći rizik za naše gospodarstvo. Upitna je sposobnost absorpcije, kreiranja i prijave projekata od strane javne uprave, nedostaje primjeren okvir suradnje javnog i privatnog sektora. Pored ovoga, prilike za IT sektor su u izvozu, projektnoj suradnji s globalnim industrijskim igračima te u intenzivnim M&A procesima.

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.