Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BARIŠIĆ

Stečajevi u najranjivijim gospodarskim granama su neizbježni

Plamenko Barišić
Davor Puklavec/Pixsell
02.12.2020.
u 13:17

Vlada je izborila pristup značajnom izvoru financiranja infrastrukturnih projekata i gospodarstva kroz RRF već u 2021. godini. To istodobno predstavlja najveću priliku i najveći rizik za naše gospodarstvo

Kao relativno mala država i gospodarstvo, integrirano u ključne međunarodne asocijacije, prilično ovisimo o globalnim kretanjima. BDP u EU i RH će u 2021. rasti u odnosu na 2020. godinu, ali ćemo i dalje bilježiti pad u odnosu na 2019., što znači pad ekonomije i niz nepovoljnih događaja za gospodarstvo.

Iako je Vlada uložila priličan napor kako bi primjerenim poticajnim mjerama održala razinu zaposlenosti, nezaposlenost je rasla, no vjerujemo da će se trend u nekom trenutku preokrenuti i početi smanjivati, ovisno o uspješnosti borbe protiv COVID-19. Stečajevi poduzeća u najranjivijim gospodarskim granama poput turizma, ugostiteljstva, zabave, transporta i maloprodaje su neizbježni jer državna pomoć brojnim subjektima neće biti dostatna za održanje kontinuiteta poslovanja.

Brexit i izbori u SAD-u nose priličnu neizvjesnost za gospodarstvo EU. Državna potrošnja morat će se smanjiti i racionalizirati jer se neće imati iz čega financirati uz ovako oslabljeno gospodarstvo. Vjerujemo da će cjepiva te jeftinije i brže testiranje na COVID-19 u prvoj polovici 2021. donijeti pozitivne rezultate u oporavku ekonomije i rastu optimizma. IT sektor je tijekom 2020. uspješno premostio probleme uzrokovane pandemijom.

U 2021. godini očekujemo da ćemo zadržati otpornost na utjecaj pandemije, a rast će one tvrtke koje su se uspjele brzo prilagoditi novim okolnostima. Porasla je potreba za prijenosnim računalima, videokonferencijskim sustavima, računalstvom u oblaku, za cyber sigurnosti i širokopojasnim pristupom, što će se nastaviti kroz nadolazeću godinu. Porastao je značaj digitalne transformacije i procesi su ubrzani. Pozitivna je najava da će se nastaviti dobar dio projekata prekinutih uslijed pandemije. Hrvatska vlada je izborila pristup značajnom izvoru financiranja infrastrukturnih projekata i gospodarstva kroz RRF već u 2021. godini. To istodobno predstavlja najveću priliku i najveći rizik za naše gospodarstvo. Upitna je sposobnost absorpcije, kreiranja i prijave projekata od strane javne uprave, nedostaje primjeren okvir suradnje javnog i privatnog sektora. Pored ovoga, prilike za IT sektor su u izvozu, projektnoj suradnji s globalnim industrijskim igračima te u intenzivnim M&A procesima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije