Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Slovenski 24ur: 'Mercator ipak ide u ruke hrvatskog Agrokora?'

"Najviše šanse za sklapanje posla na kraju ima Agrokor", piše 24ur te dodaje kako je to tako zato što se promijenilo i stajalište slovenskog političkog vrha.
07. siječnja 2013. u 23:44 3 komentara 4 prikaza
Mercator
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Najveći slovenski trgovački lanac Mercator ponovno se nudi na prodaju. Slovenski portal 24ur piše da je Agrokor Ivice Todorića ponovno najizgledniji kandidat za kupnju slovenskog lanca.

U tekstu pod naslovom "Mercator ipak u ruke hrvatskog Agrokora?" 24ur piše da je savjetnik konzorcija prodavatelja trgovačkog lanca, kompanija ING, sastavila široku listu potencijalnih kandidata.

Najviše šanse ima Agrokor

Slovenski portal piše da je među potencijalnim strateškim kupcima do 28 poduzeća. Najpoznatiji među njima su Aldi, Billa, Tesco, Wall-mart, a iz ING-a vjeruju da će se u prodaju uključiti i Agrokor. Stručnjaci predviđaju da će se uz Agrokor kao mogući ponuđači uključiti i šest financijskih investitora te da će se među njima voditi borba.

"Najviše šanse za sklapanje posla na kraju ima Agrokor", piše 24ur te dodaje kako je to tako zato što se promijenilo i stajalište slovenskog političkog vrha, a tu se posebno misli na ministra financija Janeza Šušteršića koji više ne drži da je zadržavanje Mercatora u slovenskom vlasništvu nacionalni interes.

No, slovenski mediji navode i da bi ovo moglo biti prekasno za prodavatelje Mercatora, jer je vrijednost njegove dionice znatno pala od Agrokorove ponude prošle godine. Tada je hrvatski konzorcij nudio 221 euro za dionicu, dok je sada njezina cijena na burzi 116 eura.

>>Pan trgovine u najam Agrokoru ili Mercatoru

 

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • stefj:

    Merkator je dobar primjer kako se i u Sloveniji bogate politički krugovi. Kod njih je to ipak išlo malo okolnim putem, jer su banke u državnom vlasništvu, tako da nisu trebali posezati direkno u proračun, no konačni rezultati su potpuno ... prikaži još! isti ko i kod nas - kada ponestane tuđe love, počnu se urušavati temelji. Zadnji puta, niti jedna ozbiljna svjetska firma nije bila zainteresirana za preuzimanje. Sada je situacija u regiji još gora, te će interes biti još i manji. Jedino ih možda privuče niska cijena, te ih netko pokuša kupiti onako "usput". Tak da Agrokor zapravo ostaje jedini ozbiljni kandidat.

  • mikrogrizzly:

    Agrokoru treba Mercator prvenstveno zbog tzv. regije, a ne samog slov. tržišta odnosno politička "jaka zabrinutost" oko sudbine Mercatora koji bi navodno dospio u ruke Todoriću, a koji ne bi plaćao dobavljače i blabla, zapravo je sporedna stvar. Mercatora ima ... prikaži još! sve do Niša i Podgorice, na najboljim lokacijama po tim gradovima, a da se ne govori o BG gdje Mercator ima daleko bolji image od Idea lanca u vlasništvu Todorića. Njemu bi taj brand plus lokacije donio ulazak među top 5 maloprodajnih lanaca u Europi, s posljedičnim jakim pressingom na multinacionalke željne prodavati na jugoistoku Europe - tako da bi se investicija u Mercator otplatila na njihov račun. I u tome je sva računica! Bitka za prevagu na regionalnom tržištu... Tom akvizicijom Todorić ide među velikane maloprodaje u Europi! A sad mogu za Mercator utržiti pola iznosa kojeg je nedavno nudio...

  • Deleted user:

    Slovenija ima dovoljno svojih tajkuna zato sumnjam da bi Agrokor (tajkun Todorović) imao takvu sreću da bi sa lakoćom preuzeo slovenski MERKATOR ...