Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VTB ODLUČIO

Rusi će Agrokoru dati novac

Ante Ramljak
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
06.07.2017.
u 06:59

Preživjeli smo, neće biti stečaja, to tvrdim, i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja kompanije, rekao je Ramljak

Agrokor je uspio zatvoriti financijsku konstrukciju posebnog oblika financiranja u okviru kojeg će koncern dobiti oko 400 milijuna eura svježeg novca za plaćanje dugova i tekućih obveza. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak potvrdio je da je kredit usuglašen te da u njemu sudjeluje 20-ak financijskih institucija i banaka. Zaokret se dogodio među ruskim vjerovnicima jer manja ruska banka VTB, kojoj Agrokor duguje oko 300 milijuna eura, ima namjeru sudjelovati u roll-up aranžmanu, dok Sberbank, kojem koncern duguje čak 1,1 milijardu eura i koji je bio najveći protivnik roll-up kredita, mijenja taktiku i razmišlja hoće li dati još 110 milijuna eura za domaći koncern.

Jamnica i Ledo poslovali bolje

Rusi su promijenili pozicije nakon što im se ostali kreditori Agrokora nisu pridružili u bojkotu roll-upa, ali i pod pritiskom odluke Trgovačkog suda da roll-up nije nelegalan čime im je zapriječena mogućnost pobjede u eventualnoj parnici protiv izvanredne uprave. I dok je prije nekoliko dana Sberbank kategorički tvrdio da neće sudjelovati u roll-up kreditu, jučer su komentirali da se opcija razmatra. Izvanredna uprava daje im desetak dana da se odluče hoće li iskoristiti svoju kvotu od 110 milijuna eura ili će je prepustiti aranžerima kredita Zagrebačkoj banci ili američkom investicijskom fondu Knighthead Capital Management, koji je već osigurao novac i za rusku kvotu. Osim Zagrebačke banke u financiranju će sudjelovati i Erste bank i Raiffeisen bank pa je kvota od 160 milijuna eura rezervirana za domaće kreditore ispunjena. Ramljak tvrdi da Agrokor neće iskoristiti cijeli iznos koji mu stoji na raspolaganju, već da će tekuće obveze plaćati iz poslovanja. Prema podacima koje je Ramljak prezentirao privremenom vjerovničkom vijeću, tvrtke u sastavu Agrokora posluju bolje nego prošle godine. U prvih pet mjeseci tako su, kažu u koncernu, Ledo i Jamnica poslovali bolje nego u prvih pet mjeseci 2016. pri čemu su rasli i prihodi i neto dobit, dok priznaju da je Konzumu pao promet oko 10,8 posto, ali navode da je gubitak maloprodajnog lanca za 10 milijuna kuna manji nego u istom periodu 2016. – Preživjeli smo, neće biti stečaja, to tvrdim, i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja kompanije. Ta druga faza restrukturiranja kompanije je borba za profit, za povećanje prihoda kompanije, a u konačnici će donijeti veći povrat postotka duga koji imaju vjerovnici – poručio je Ramljak.

Dobavljačima 120 milijuna

Od novog kredita namirit će se i veliki i mali dobavljači. Primat će imati OPG-ovi kojima Agrokor duguje oko 36 milijuna eura. U idućih nekoliko dana osmislit će se način kako im direktno platiti za robu koju su uglavnom prodavali putem posrednika pa je potrebno osmisliti tripartitni dogovor da bi se novac direktno dostavio OPG-u. Tu je i 120 milijuna eura za veće dobavljače, koji su u fazi dogovaranja kriterija po kojima će se isplaćivati novac. Jedan od presudnih kriterija, kazali su predstavnici vjerovničkog vijeća, bit će da dobavljači pristanu na iste uvjete kao i do sada u daljnjoj opskrbi maloprodajnih lanaca. Zakuhalo se u BiH gdje naše tvrtke imaju velike plasmane. U domaćim tvrtkama tvrde da će za rješavanje problema trebati i pomoć politike, ali i napominju da ne namjeravaju dopustiti da netko odlučuje o njihovu novcu, nego će se aktivno uključiti.      

Komentara 8

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
08:33 09.07.2017.

Genijalno !

DU
Deleted user
07:43 06.07.2017.

zaduzivanje kreditno je jedan proces a vracanje tj placanje obveza po kreditima je drugi tezi proces i nikada agrokor ne moze sve svoje obveze plariti tj dugove svesti na nulu ni drzava hrvatska ne moze vratiti svoj dug jer to sve skupa i nije stvarni novac to jr igra velikih bankata sa drzavama i nacijama kao i stavljanje pod kontrolu resursa i manipuliranje tj izazivanje ratova prodaja oruzja itd. sad nemaju pokrice u vrijednosti za dolate njihova moc je oruzje vojska sila a ostalo su price o demokraciji i ljudskim pravima kao sto su ucinili indijancima to su u stanju uciniti svakome tko im stane na put

DU
Deleted user
07:46 06.07.2017.

Vrlo je neobična ova priča. Nismo čuli koliko je ukupan dug Agrokora. Već s trebali biti sabrani podaci o svim dugovanjima. Zadnje informacije govore o 40 milijadi kuna, a kosturi su i dalje ispadali iz ormara. Čudno je da banke daju svoj novac, bojim se da iza toga stoje neke skrivene garancije koje ćemosolidarno plaćati. Ne može se izvući kompanija s tolikim dugom. Stečaj je samo privremeno izbjegnut. Kredite treba i vraćati, a ne vjerujem da je to moguće iz marži koje ne mogu biti prevelike obzirom na konkurenciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije