Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Rusi će Agrokoru dati novac

Preživjeli smo, neće biti stečaja, to tvrdim, i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja kompanije, rekao je Ramljak
06. srpnja 2017. u 06:59 8 komentara 1090 prikaza
Ante Ramljak
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Agrokor je uspio zatvoriti financijsku konstrukciju posebnog oblika financiranja u okviru kojeg će koncern dobiti oko 400 milijuna eura svježeg novca za plaćanje dugova i tekućih obveza. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak potvrdio je da je kredit usuglašen te da u njemu sudjeluje 20-ak financijskih institucija i banaka. Zaokret se dogodio među ruskim vjerovnicima jer manja ruska banka VTB, kojoj Agrokor duguje oko 300 milijuna eura, ima namjeru sudjelovati u roll-up aranžmanu, dok Sberbank, kojem koncern duguje čak 1,1 milijardu eura i koji je bio najveći protivnik roll-up kredita, mijenja taktiku i razmišlja hoće li dati još 110 milijuna eura za domaći koncern.

Ante Ramljak NE IDE U STEČAJ Agrokoru odobren kredit: na račun sjeda 480 mil. eura

Jamnica i Ledo poslovali bolje

Rusi su promijenili pozicije nakon što im se ostali kreditori Agrokora nisu pridružili u bojkotu roll-upa, ali i pod pritiskom odluke Trgovačkog suda da roll-up nije nelegalan čime im je zapriječena mogućnost pobjede u eventualnoj parnici protiv izvanredne uprave. I dok je prije nekoliko dana Sberbank kategorički tvrdio da neće sudjelovati u roll-up kreditu, jučer su komentirali da se opcija razmatra. Izvanredna uprava daje im desetak dana da se odluče hoće li iskoristiti svoju kvotu od 110 milijuna eura ili će je prepustiti aranžerima kredita Zagrebačkoj banci ili američkom investicijskom fondu Knighthead Capital Management, koji je već osigurao novac i za rusku kvotu. Osim Zagrebačke banke u financiranju će sudjelovati i Erste bank i Raiffeisen bank pa je kvota od 160 milijuna eura rezervirana za domaće kreditore ispunjena. Ramljak tvrdi da Agrokor neće iskoristiti cijeli iznos koji mu stoji na raspolaganju, već da će tekuće obveze plaćati iz poslovanja. Prema podacima koje je Ramljak prezentirao privremenom vjerovničkom vijeću, tvrtke u sastavu Agrokora posluju bolje nego prošle godine. U prvih pet mjeseci tako su, kažu u koncernu, Ledo i Jamnica poslovali bolje nego u prvih pet mjeseci 2016. pri čemu su rasli i prihodi i neto dobit, dok priznaju da je Konzumu pao promet oko 10,8 posto, ali navode da je gubitak maloprodajnog lanca za 10 milijuna kuna manji nego u istom periodu 2016. – Preživjeli smo, neće biti stečaja, to tvrdim, i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja kompanije. Ta druga faza restrukturiranja kompanije je borba za profit, za povećanje prihoda kompanije, a u konačnici će donijeti veći povrat postotka duga koji imaju vjerovnici – poručio je Ramljak.

Agrokor Agrokor Ramljak pozvao dobavljače iz BiH na nastavak suradnje, većina odgovorila pozitivno

Dobavljačima 120 milijuna

Od novog kredita namirit će se i veliki i mali dobavljači. Primat će imati OPG-ovi kojima Agrokor duguje oko 36 milijuna eura. U idućih nekoliko dana osmislit će se način kako im direktno platiti za robu koju su uglavnom prodavali putem posrednika pa je potrebno osmisliti tripartitni dogovor da bi se novac direktno dostavio OPG-u. Tu je i 120 milijuna eura za veće dobavljače, koji su u fazi dogovaranja kriterija po kojima će se isplaćivati novac. Jedan od presudnih kriterija, kazali su predstavnici vjerovničkog vijeća, bit će da dobavljači pristanu na iste uvjete kao i do sada u daljnjoj opskrbi maloprodajnih lanaca. Zakuhalo se u BiH gdje naše tvrtke imaju velike plasmane. U domaćim tvrtkama tvrde da će za rješavanje problema trebati i pomoć politike, ali i napominju da ne namjeravaju dopustiti da netko odlučuje o njihovu novcu, nego će se aktivno uključiti.      

Agrokor ODBACUJU OPTUŽBE Iz Agrokora tvrde da ne kasne s isplatama dugovanja, osvrnuli se i na uvoz Ante Ramljak poslovni plan Ramljak: Neće biti odljeva Agrokorova novca iz BiH, ali ni iz Hrvatske Potpredsjednik ruske banke Sberbank, Maksim Poletaev KREDIT U AGROKORU Sberbank na bojkot pozvao i domaće banke, one ga odbile

Isplata svih dugova OPG-ovima?

– Nadamo se da će do kraja srpnja svi OPG-ovi i drugi manji dobavljači biti potpuno namireni, kazao je na jučerašnjoj presici Mato Brlošić, šef Hrvatske poljoprivredne komore (HPK). Istaknuo je da su dijelom sredstava iz prvog kredita Agrokora od 80 milijuna eura neki manji proizvođači potpuno podmireni, neki djelomično. Po njegovim informacijama, s 30 milijuna eura iz novoga kredita Agrokora od 480 milijuna eura, podmirili bi se svi preostali stari dugovi prema primarnim proizvođačima, dok se nova roba koju poljoprivrednici upućuju u Konzum redovito plaća. Brlošić se obrušio i na predstavnike nekih poljoprivrednih udruga koji i pod imenom HPK istupaju u javnosti i od Agrokora „štite“ male proizvođače.

– Ja uopće ne znam koga oni zastupaju i u kojim iznosima jer Komori, koja od početka štiti interese primarne proizvodnje u pregovorima s Vladinim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom, nisu dostavili nikakve podatke – rekao je. Tihomir Jaić, koji je među njima, čak je i član Komore, ali ipak bez razloga samostalno istupa u javnosti, kazao je Brlošić. Stoga će, najavio je, Upravni odbor HPK odlučiti i o mogućim sankcijama protiv Jaića.     

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Deleted user:

    zaduzivanje kreditno je jedan proces a vracanje tj placanje obveza po kreditima je drugi tezi proces i nikada agrokor ne moze sve svoje obveze plariti tj dugove svesti na nulu ni drzava hrvatska ne moze vratiti svoj dug jer to ... prikaži još! sve skupa i nije stvarni novac to jr igra velikih bankata sa drzavama i nacijama kao i stavljanje pod kontrolu resursa i manipuliranje tj izazivanje ratova prodaja oruzja itd. sad nemaju pokrice u vrijednosti za dolate njihova moc je oruzje vojska sila a ostalo su price o demokraciji i ljudskim pravima kao sto su ucinili indijancima to su u stanju uciniti svakome tko im stane na put

  • Deleted user:

    Vrlo je neobična ova priča. Nismo čuli koliko je ukupan dug Agrokora. Već s trebali biti sabrani podaci o svim dugovanjima. Zadnje informacije govore o 40 milijadi kuna, a kosturi su i dalje ispadali iz ormara. Čudno je da banke ... prikaži još! daju svoj novac, bojim se da iza toga stoje neke skrivene garancije koje ćemosolidarno plaćati. Ne može se izvući kompanija s tolikim dugom. Stečaj je samo privremeno izbjegnut. Kredite treba i vraćati, a ne vjerujem da je to moguće iz marži koje ne mogu biti prevelike obzirom na konkurenciju.