Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGROKOR

Operativna dobit grupe u prvih osam mjeseci 1,46 mlrd kuna

Fabris Peruško
Foto: Robert Anić/Pixsell
11.10.2018.
u 11:12

Ostvarena EBITDA bila je za 26 milijuna kuna veća od planirane, što se ponajviše zahvaljuje rezultatima grupe Maloprodaja i veleprodaja, primarno Konzuma, te grupe Prehrana tijekom turističke sezone, stoji u izvješću

Grupa Agrokor je u prvih osam mjeseci ostvarila prihode od 16,07 milijardi kuna, što je manje od plana, dok je operativna dobit (EBITDA) bila veća od planirane i dosegnula 1,46 milijardi kuna, pokazuju podaci iz najnovijeg mjesečnog izvješća izvanredne uprave.

Ostvarena EBITDA bila je za 26 milijuna kuna veća od planirane, što se ponajviše zahvaljuje rezultatima grupe Maloprodaja i veleprodaja, primarno Konzuma, te grupe Prehrana tijekom turističke sezone, stoji u izvješću. Ukupni su prihodi, pak, bili za milijardu kuna manji od plana.

U izvješću se dodaje da su, unatoč nešto nižim prihodima od prodaje, u sva tri poslovna segmenta, manji operativni troškovi i povećanje efikasnosti, u tom razdoblju rezultirali povećanjem EBITDA u odnosu na plan.

Tako je grupa Maloprodaja u prvih osam mjeseci ostvarila EBITDA-u od 351,2 milijun kuna ili gotovo 40 milijuna kuna iznad plana. Pritom je prihod od 8,97 milijardi kuna bio oko 620 milijuna manji od planiranog.

Istodobno je operativna dobit grupe Prehrana premašila milijardu kuna i bila za 50 milijuna kuna iznad plana. Prihodi su, pak, bili oko 200 milijuna manji od plana, te su iznosili 5,7 milijardi kuna.

„Najveći utjecaj na to su imale mjere restrukturiranja, kao i fokus na profitabilnije kategorije proizvoda. Ujedno su sve kompanije iz segmenta Prehrane uspjele očuvati ili povećati tržišne udjele te osnažiti svoje tržišne pozicije”, ističe izvanredna uprava u izvješću.

Poslovna grupa Poljoprivreda ostvarila je 107,6 milijuna eura operativne dobiti, što je 68,5 milijuna manje od planiranoga, uz prihode od gotovo 1,4 milijardi kuna ili 170 milijuna manje od plana.

Iz Agrokora kao nositelja dobrih rezultata u segmentu maloprodaje ističu Konzum, koji je u prvih osam mjeseci ostvario prihod od gotovo 6 milijardi kuna ili 4 posto više od plana te EBITDA-u od 341,2 milijuna kuna ili 113,8 milijuna veću od plana.

Tisak je u prvih osam mjeseci, prema preliminarnim podacima, ostvario prihod od 1,33 milijarde kuna te EBITDA od 23 milijuna kuna, Velpro centar prihod od 787 milijuna kuna i negativnu EBITDA od 3,3 milijuna kuna, a Konzum BiH prihod od 861 milijuna kuna i negativnu EBITDA od 9,6 milijuna kuna.

U poslovnoj grupi Prehrana, koja uključuje devet kompanija, najveće prihode u prvih osam mjeseci ostvario je PIK Vrbovec, 1,15 milijardi kuna, uz EBITDA od 108,7 milijuna kuna.

Po prihodu slijedi Jamnica, s ostvarenih 949 milijuna kuna, uz operativnu dobit od 248,4 milijuna kuna, te Ledo s prihodom od 881 milijuna kuna i operativnom dobiti od 210 milijuna kuna.

U poslovnoj grupi Poljoprivreda, u kojoj su tri kompanije, najveći prihod imalo je Belje, 908 milijuna kuna, dok mu je operativna dobit bila 82,3 milijuna kuna.

„Budući da je kompanija stabilna i bilježi izvrsne rezultate, izvanredna uprava je u prethodnom razdoblju pokrenula aktivnosti vezane uz refinanciranje Ugovora o najstarijem zajmu. Nadalje, u izvještajnom razdoblju je nastavljeno s pripremom implementacije nagodbe, s kojom će započeti nakon odluke Visokog trgovačkog suda”, kaže se u izvješću.

Po podacima iz izvješća o troškovima izvanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d. (koji su iskazani bez PDV-a), od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno 10. travnja 2017. do kraja kolovoza ove godine, operativni troškovi Agrokora d.d. iznose 1,05 milijardi kuna, od čega pravni, financijski i ostali savjetnici te savjetnici za restrukturiranje čine trošak od 536,2 milijuna kuna.

Operativni troškovi samo za kolovoz ove godine iznosili su ukupno 22,8 milijuna kuna, od čega su troškovi savjetnika bili 10,4 milijuna kuna, što je otprilike 20 milijuna manje nego u srpnju.

Ukupni je operativni trošak za kolovoz manji za otprilike 190 milijuna kuna nego u srpnju, a razlog tomu je što u kolovozu nisu zabilježeni troškovi novog financiranja, koji su nosili značajan dio ukupnih troškova u srpnju, a smanjeni su i troškovi savjetničkih usluga, kaže se između ostalog u izvješću.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
12:17 11.10.2018.

sa placenim obvezama po svim kreditima ili ne....????

GV
golub Vaso
13:44 11.10.2018.

Konzum je gotov, police poluprazne

ZV
Zvolen3
14:37 11.10.2018.

Irena je komad !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije