Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Agrokor: 10. travnja naveden je kao početak izvanredne uprave, ne angažmana

N1 je objavio ugovor Ramljaka i direktora kompanija o troškovima savjetnika od 10. travnja, prvog dana rada izvanredne uprave
09. listopada 2018. u 19:11 26 komentara 1767 prikaza
Ante Ramljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jedan od vodećih ljudi ruskog Sberbanka, Maksim Poletajev, i njegov kolega Sergej Volk danas su bili u zgradi Državnog odvjetništva. Sastanak je, saznajemo, održan na inicijativu Sberbanka. Iako se nije moglo saznati o čemu su točno Rusi, koji bi nagodbom vjerovnika Agrokora trebali postati najveći pojedinačni vlasnici koncerna s 39 posto udjela, s DORH-om razgovarali, sami su nakon kratkog sastanka istaknuli da su se došli raspitati o tijeku istraga.

fabris peruško 'U 2019. godini Agrokor prestaje biti opasnost za gospodarstvo'

– Bili smo u DORH-u da bismo saznali što se događa u slučaju Agrokor u kojem smo oštećena stranka. Dali smo podršku Vladi i tužitelju u toj istrazi – rekao je Poletajev nakon izlaska iz zgrade Državnog odvjetništva. Dodao je samo da je sastanak bio vrlo produktivan, ali detalje nije htio otkrivati. Ruski dvojac nije htio komentirati aferu Borg. Iako je nagodba vjerovnika Agrokora sklopljena, slučaj Agrokor predmet je nekoliko istraga – od one protiv Ivice Todorića, kojeg je tužio i Sberbank, do afere Borg, a odnedavno i afere SMS.

N1 je pak danas objavio ugovor između tadašnjeg izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i direktora operativnih kompanija kojim je definirana raspodjela troškova angažiranih savjetnika, prije svega Alix Partnersa i njegovih hrvatskih podizvođača. Taj je ugovor potpisan 18. kolovoza, a zanimljiv je jer se u njemu kao datum početka angažmana savjetnika uzima 10. travnja, odnosno prvi dan rada izvanredne uprave. U Agrokoru pojašnjavaju da je taj datum naveden isključivo kao početak izvanredne uprave, a ne angažmana jer je ugovor s Alix Partnersom na snagu stupio 25. travnja 2017.

ivica todorić unosan nelegalan posao Varga lažirao i SMS prepisku Plenkovića i Dalić za Todorića?

Dokument sadrži i popis izdanih faktura, pa i onu na iznos od 750 tisuća eura koju je Alix Partners izdao 27. travnja, odnosno dva dana nakon što su odabrani za savjetnike. Do kraja godine Alix Partners je fakturirao 94 milijuna kuna računa, a 31. prosinca, javlja N1, čak milijun kuna. U Agrokoru pojašnjavaju da je riječ o avansnoj isplati konzultantima koji su se na taj način željeli osigurati da će naplatiti svoj rad u idućim tjednima, ali Alix Partners je, prema evidenciji, fakture slao redovito svaki tjedan. Situaciju u Agrokoru opterećuje i činjenica da nagodba vjerovnika nije pravomoćna. Naime, Visoki trgovački sud i dalje odlučuje o pravomoćnosti dogovora većine vjerovnika, a očekuje se da bi odluka mogla biti donesena u studenome.

Na nagodbu se žalilo nekoliko velikih banaka i hrvatskih kompanija. Njihovi prigovori su pozorno pripremani pa iako ih je Agrokor redom odbacio, pravomoćnost nije potpuno izvjesna. Agrokor početkom godine očekuje i ubrzani rast kamata i troškova na roll-up kreditu pa je izvanredna uprava već krenula u postupak refinanciranja tog aranžmana. Naime, već u siječnju Agrokor je financijerima dužan isplatiti dodatnu naknadu u iznosu od jedan posto vrijednosti aranžmana, odnosno 10 milijuna eura, a kamata skače na 10 posto, dok će do rujna taj kredit koštati čak 14 posto. Bez pravomoćnosti nagodbe bit će teško taj aranžman refinancirati jer nijedna financijska institucija neće prihvatiti rizik kreditiranja kompanije kojoj prijeti pravna nesigurnost. Agrokor posluje stabilno, u sedam mjeseci imao je 13,4 milijarde kuna prometa.

Pogledajte video ročišta o Agrokoru:

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  plneković i ekipa su lagali pred svim silnim kamerama, ali i dalje će većina ovaca govoriti da je plenki pošte i iskren...

 • Avatar x+y
  x+y:

  maknite tu psihopatsku komunjaru Anemiju Pinokia dok jos nije kasno, i dopustite najpostenijem covjeku Davoru Stieru da povede HDZ........

 • Avatar Ronin
  Ronin:

  Sačuvaj nas Bože od kuge, rata i HDZločinačke organizacije.