Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COLLINA

Obrazovanje mora biti jedan od glavnih stupova kako bismo izbjegli uništavanje ljudskog kapitala

Romeo Collina
Jurica Galoić/PIXSELL
02.12.2020.
u 13:01

Proračunski deficit od 2,9% za 2021. tržište cijeni u pogledu održivosti sveukupnog duga, ali ne i po cijenu daljnjeg odgađanja povratka gospodarstva na brojke iz 2019.

U ovoj godini, uz Covid i razorni potres u Zagrebu, našli smo se u jedinstvenoj situaciji koju prije 10 mjeseci nitko nije mogao niti predvidjeti. Situacija je još nepredvidiva, iako je najavljeno kako bi cjepivo trebalo biti dostupno početkom sljedeće godine. Neizvjesnost koja se nadvila nad hrvatskim gospodarstvom još je prisutna, uzimajući u obzir sve veći broj zaraženih osoba, i to ne samo u Hrvatskoj. Rezultat je očit: HNB je objavio da je došlo do usporavanja gospodarskog rasta u trećem tromjesečju i početkom četvrtoga.

Stoga uklanjanje ove neizvjesnosti mora biti glavni prioritet. Moramo biti svjesni negativnog domino učinka na povjerenje potrošača, privatne investicije, uvoz i izvoz i, naposljetku, na radna mjesta, ali i na rizik kojem je Hrvatska izložena ako se situacija ne riješi prije početka sljedeće turističke sezone. Očekivani značajni oporavak gospodarskog rasta u 2021. mogao bi biti ugrožen i zato je vrlo važno ispravno procijeniti hoće li se i kada ukloniti većina postojećih Vladinih programa potpore. Proračunski deficit od 2,9% za sljedeću godinu nešto je što tržište iznimno cijeni u pogledu održivosti sveukupnog duga, ali ne i po cijenu daljnjeg odgađanja povratka gospodarstva na brojke BDP-a iz 2019. Brzina i kvaliteta oporavka i srednjoročna održivost uvelike će ovisiti o tome kako i gdje će se iskoristiti 23,5 mlrd eura koje je Hrvatska, kroz NGEU i MFF, dobila iz Bruxellesa.

Obrazovanje bi trebalo biti jedan od glavnih stupova kako bismo mladim generacijama pružili nadu u bolji život i izbjegli uništavanje ljudskog kapitala. Ako ljudi nemaju mogućnost usavršavanja i prekvalifikacije, neće moći raditi u industrijama koje su sada puno više orijentirane na održivu budućnost. Što se tiče Zagrebačke banke u 2021., nastavit ćemo sa započetim u ovoj godini: biti pokretač rasta za hrvatsko gospodarstvo, financijski podržavati nove inicijative i pružati pomoć onima kojima je naša podrška najpotrebnija, posebice turizmu i malim poduzetnicima. Nastavit ćemo ulagati i u inovacije i digitalizaciju kako bismo odgovorili na potrebe naših klijenata koje se mijenjaju.

Želimo zadržati vodstvo u pogledu društvenih inicijativa, približiti se još više našoj zajednici pomažući najosjetljivijem dijelu hrvatskog društva, a svjesni činjenice da je jedna od posljedica pandemije povećanje društvene nejednakosti. Ne znamo što nas čeka u 2021., no znamo što nas je 2020. naučila, a to je prilagođavanje novoj stvarnosti, ne uzimanje onoga što imamo zdravo za gotovo, uključujući svoju osobnu slobodu, te naposljetku, prihvaćanje duha zajedništva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije