Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'Kroz mjere Vlade potpomogli smo gospodarstvo s čak 570 milijuna kuna'

U protekle četiri godine potaknuli smo investicije u vrijednosti od 12,5 milijardi kuna, sklopivši ugovore s više od 7.500 tvrtki, čime je stvoren preduvjet za otvaranje novih gotovo 20.000 radnih mjesta, kaže predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a
01. srpnja 2020. u 15:03 0 komentara 202 prikaza
Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije - HAMAG-BICRO jedna je od državnih institucija uključenih u financiranje razvojnih projekata namijenjenih malim poduzetnicima. Kakvu podršku nude priča Vjeran Vrbanec, predsjednik uprave. 

Vjeran Vrbanec Intervju Vrbanec: HAMAG BICRO je pomogao poduzetnicima u vrijeme koronakrize i smanjio im kamatnu stopu na 0,1 posto

Na koji način ste kao razvojna agencija pritekli u pomoć poduzetnicima u proteklom periodu karantene i problema s poslovanjem?

HAMAG-BICRO je zaista među prvima aktivirao paket mjera za likvidnost mikro, malih i srednjih tvrtki, što se pokazalo kao pravovremena reakcija s obzirom na broj pristiglih zahtjeva. U samo mjesec dana zaprimili smo dvostruko više zahtjeva za HAMAG-BICRO zajmove, nego za cijelu prethodnu godinu. Već smo u ožujku aktivirali provedbu šest mjera te je do sada putem zajmova osigurana likvidnost za više od 3000 poduzetnika, u iznosu od gotovo 570 milijuna kuna.

Koliki je proračun HAMAG-BICRO-a te na koji način pratite male poduzetnike?

U protekle četiri godine potaknuli smo investicije u vrijednosti od 12,5 milijardi kuna, sklopivši ugovore s više od 7.500 tvrtki, čime je stvoren preduvjet za otvaranje novih gotovo 20.000 radnih mjesta. Također, s obzirom na veliki interes poduzetnika, ukupna vrijednost mjera pomoći gospodarstvu, koja je inicijalno iznosila 1,14 milijardi kuna, povećana je na tri milijarde kuna. Isto tako, očekujemo da će novi paket gospodarskog oporavka u vrijednosti od 10 milijardi eura i nova omotnica Višegodišnjeg financijskog okvira za Hrvatsku za razdoblje 2021.-2027. ukupno dosegnuti 22 milijarde eura, što je dvostruko veći iznos sredstava nego što Hrvatska ima na raspolaganju za sadašnje proračunsko razdoblje 2014.-2020.

HAMAG-BICRO PROMO Pomoć gospodarstvu: HAMAG-BICRO osigurao potporu od 230 milijuna kuna za 2500 poduzetnika

Često se može čuti da su zaustavljeni EU projekti te da u sredstva usmjerena za financiranje plaća i ostalih proračunskih obaveza koje je donijela korona. Je li to točno, sudjelujete li u financiranju i realizaciji projekata iz tog europskog paketa?

Svi EU projekti koje smo započeli u ovom programskom razdoblju i dalje se realiziraju prema planu. Dakle, osim aktualnog paketa mjera na kojem intenzivno radimo, paralelno radimo na finalizaciji, za Hrvatsku, prvog programskog razdoblja 2014.-2020. u sklopu kojeg je otvoreno još pet natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava. Osim toga, Hrvatska će dobiti dodatnih 10 milijardi eura iz paketa European recovery plan za pomoć gospodarstvu pogođenom korona krizom. Od ukupnog iznosa, sredstva će biti alocirana na sljedeći način: 2,65 milijardi eura (19,6 milijardi kuna) odnosi na zajmove, dok se 7,36 milijarde eura (54,5 milijardi kuna) odnosi na bespovratna sredstava. Iznos je namijenjen podršci zaposlenicima, malim i srednjim poduzećima, digitalnoj transformaciji te najpotrebitijim sektorima.

poduzetnici POMOĆ PODUZETNICIMA Mjere HAMAG-BICRO-a za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom

Dodatna sredstva koja se pripremaju, tih desetak milijardi, ipak neće biti bezuvjetna kako se na prvi pogled čini, novci će se usmjeravati u projekte koji će promovirati zaštitu prirode i nove tehnologije. Kako stojimo s takvim projektima?

HAMAG-BICRO putem različitih programa poduzetnicima pruža potporu u svim fazama rasta tvrtke, od ideje i razvoja, preko komercijalizacije, pa sve do unaprjeđenja poslovanja i internacionalizacije. Upravo smo programima istraživanja, razvoja i inovacija u posljednjih nekoliko godina, kroz 600 projekata, potaknuli investicije vrijedne 2,7 milijardi kuna. U sklopu navedenih programa, osigurana je i najvećim dijelom dodijeljena potpora od 1,3 milijardi kuna bespovratnih sredstava.

Trenutno s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta završavamo evaluaciju pristiglih projektnih prijedloga iz Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava IRI 2, ukupne prijavljene investicijske vrijednosti projekata preko 4,8 milijarde kuna. Već sljedeći tjedan s poduzetnicima potpisujemo odluke o financiranju. Projekti koje potičemo kroz ovaj poziv trebaju dovesti hrvatsko gospodarstvo na višu razinu konkurentnosti kroz stvaranje novih, inovativnih proizvoda i usluga i time utjecati na profitabilnost i konkurentnost poduzetnika. Osim toga, započeli smo i postupak dodjele bespovratnih sredstava za Poziv Integrator koji će generirati novih 200 milijuna kuna investicija.

'OSTAO SAM PAF'
Aleksandar Stanković ispričao kako mu se upucavao Neven Ciganović: 'Bilo mi je neugodno'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.