Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

I drugi su radili kao i Nexus

Ulagalo se na isti način i u FGS Quaestus i Prosperus, ali Nexus je uhvaćen zbog plasiranja novca kroz kratkoročne pozajmice
31. srpnja 2017. u 16:24 3 komentara 886 prikaza
Ivica Todorić
Foto: Tatjana Tadic/PD/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Nedavno je u javnost došla informacija da je Fond za gospodarsku suradnju Nexus financirao Agrokor, izvanredna uprava koncerna saznala je za to odmah po ulasku u Agrokor prije tri mjeseca, a Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga(Hanfa) odmah je krenula u kontrolu.

I bez obzira na to što se navodno čeka samo njezino rješenje o tome je li bilo grešaka u radu Nexusa ili ne, a kako bi se donijela konačna odluka o odgovornosti, odluka da se taj fond ugasi nastala je navodno još prije dva mjeseca. Osim spornih ulaganja u Agrokor, bilo ih je navodno još.

Ivica Todorić Poruke vode prema uhićenjima Steže se obruč oko Todorića, DORH računa na pokajnike

Što krije odluka

Hanfa rješenje nije donijela, no navodno će se ovaj tjedan sastati Povjerenički odbori Nexusa, koji čine ulagači u fond, a kako bi dogovorili oduzimanje licencije za rad Nexusu.

Je li razlog tome Nexusova kratkoročna pozajmica Agrokoru ili se iza toga krije želja da ih se preuzme s obzirom da u svom portfelju imaju značajne tvrtke, već se naveliko nagađa. Isto kao i jesu li čelnici Nexusa napravili nešto lošije od onoga što su radili drugi fondovi za gospodarsku suradnju. I u konačnici, hoće li se umjesto poduzimanja konkretnih mjera vezanih za očekivano uhićenje pravih krivaca za slučaj Agrokora situacija smiriti optužujući osobe koje su mali, a i ne jedini sudionici u neopravdanom spašavanju Agrokora.

Na tržištu djeluju četiri fonda za gospodarsku suradnju. Osmišljeni su prije šest godina kao fondovi kroz koje će se u istom omjeru ulaganja države i privatnih ulagača investirati u tvrtke pogođene krizom. Naravno, odmah se znalo da su otvorena vrata manipulacijama. Pa su tako, primjerice, u fondove ulagale i Agrokorove tvrtke, koje su istodobno vapile za svježim novcem. Zašto? Zato što su za uloženu kunu u FGS dobile dvostruki pa i trostruki povrat.

Primjerice, prema podacima koje smo dobili, Ledo je svojevremeno uložio 50 milijuna kuna u FGS Quaestus. Zatim je taj fond ušao u Agrokorovo Moslavina voće. U jednakom omjeru privatni ulagači i država. No, kako su među privatnim ulagačima i mirovinski fondovi, onda je i to novac građana. Ulagalo se po istoj shemi i u fond Prosperus. Godinama se to znalo na tržištu. Ali Nexus je uhvaćen zbog plasiranja novca kroz kratkoročnu pozajmicu prema Agrokoru, iako je novac bio namijenjen za druge projekte.

Obitelj Todorić ULOGA FONDOVA Kako je novac za pomoć ‘malima’ dospio u Agrokor

Svi čekaju Hanfu

Prema obrazloženju iz Nexusa, novac je plasiran u Agrokor uz kamatu i kolateralu, jer u tom trenutku za projekte za koje je bio namijenjen novac nije trebao. Ako već i zakon nije dorečen da za privremeno posuđivanje novca ne treba odobrenje Povjereničkog odbora, sigurno su predstavnici fonda trebali one koji su novac dali obavijestiti kome se taj njihov novac kratkoročno plasira.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić izjavila je da čeka nadležne institucije, među kojima i Hanfu, da poduzmu određene mjere. Rješenje Hanfe nije gotovo. U takvim situacijama treba biti pažljiv. Svojevremeno je bivši čelnik Hanfe Ante Samodol kaznio Borislava Škegru zbog nepravilnosti u radu, no na kraju je sud pobio Hanfino rješenje jer je kazna bila prestroga. A u tom slučaju država mora nadoknaditi štetu.

Najveći je posao sada na pravnicima, da vide je li i gdje bilo propusta – je li siva zona ili nešto protuzakonito? Lakši ili teži prekršaj? I koju kaznu dati? U konačnici, ulagači mogu sami otkazati upravljanje fondom, što će se izgleda i dogoditi ovaj tjedan. A ako se smatraju prevarenima, mogu i sami podignuti tužbu. 

'20. 03. 2012., Zagreb - U Rifin obrazovnom centru odrzana je radionica pod imenom - Poslije oporezivanja imovine. Radionicu je vodio Guste Santini. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL' Agrokor Guste Santini: 'Ako su podaci točni, to je onda stečaj!' agrokor TEA ROMIĆ Prva istraga iz koje ništa ne curi Agrokor SLUČAJ AGROKOR Oglasio se i HBOR: 'Pozajmice su dane bez znanja povjereničkih odbora fondova'
OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • IvanLu:

  Naruciti konvoj autobusa kod Cazmatransa i sve strpati u Remetinec!

 • Avatar 123456
  123456:

  Mafija ima državu!!!

 • emojmile:

  I naravno da opet nitko nije ništa znao....