Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako je novac za pomoć ‘malima’ dospio u Agrokor

Za svaku kunu uloženog privatnog novca država FGS-u daje još toliko. U početku je bilo sumnjivo hoće li se time otvoriti prostor za ulaganja koja kontroliraju veliki
28. srpnja 2017. u 15:05 59 komentara 30116 prikaza
Obitelj Todorić
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Fondovi za gospodarsku suradnju osnovani su prije šest godina, u početku je ideja bila vrlo ambiciozna jer se trebalo olakšati ulaganje u male i srednje tvrtke stradale u krizi, i to kombinacijom ulaganja privatnog i državnog novca. Bolje upućeni odmah su pretpostavili da će ta kombinacija biti i dobra podloga za manipulacije.

Ivica Todorić Poruke vode prema uhićenjima Steže se obruč oko Todorića, DORH računa na pokajnike

Informacija koja se pojavila neki dan, o novcu preusmjerenom prema Agrokoru, ima najmanje razmjere tih manipulacija. No kako se spominje ime aktualnog Agrokora, odmah je stvorena slika o prijevari. Veće su tegobe tih fondova bile što su u početku dobivali milijunske naknade, što su ulagali u promašene projekte poput Centar banke i najvažnije – što se osnivanjem takvih fondova privatnom ulagaču učinilo poželjnim da uloži u taj fond, jer za jednu kunu uloženog novca može u neki od svojih projekata dobiti dvije kune, s obzirom na to da u istom omjeru ulažu privatni ulagači i država.

Oplođivanje novca

Lani je novac iz Nexusa, jednog od društava koja upravljaju FGS-om, umjesto u Zagreb Montažu i hotele Plat završio u Agrokoru. Za ta dva ulaganja dobiveno je odobrenje Povjereničkog odbora u kojem sjede predstavnici privatnih ulagača i države, a za svako ulaganje Nexus je osnovao posebno društvo preko kojeg će se ulaganje realizirati.

Osnivanje posebnih tvrtki za pojedini projekt u koji se ulaže i svjetska je praksa kada je riječ o fondovima rizičnog kapitala, jer tako se smanjuje potencijalni rizik na ostatak fonda. Kako objašnjava Marko Lesić iz Nexusa, u oba slučaja na trgovačkim društvima u (su)vlasništvu fondova pojavio se višak novca jer u jednom trenutku Zagreb Montaža nije trebala sav novac prethodno odobren od Povjereničkog odbora, kao ni hoteli Plat koji tada još nisu dobili sve dozvole pa ni gradnja nije mogla početi.

– Zato smo taj višak, da ne stoji na računu, kratkoročno plasirali u Agrokor, koji je izrazio interes za kratkoročnom pozajmicom, a za koji su sve tadašnje analize pokazivale da je poslovanje dobro. Novac smo plasirali uz kamatu od šest posto i osigurali se kolateralom – kaže Lesić dodajući da to nije jedini slučaj u kojem su ‘oplodili’ višak novca na čekanju.

Pa su tako prije tri godine preko druge tvrtke u vlasništvu fonda, koja je čekala početak ulaganja u Dalekovod, novac kratkoročno uložili u novčani fond. Za takva ulaganja ne treba odobrenje Povjereničkog odbora. Tako nam, naime, tvrdi većina sudionika na tržištu, no izgleda da će se na točno tumačenje zakona morati pričekati. Na tržištu se pak više govori o tome kako je priča o Nexusu namjerno plasirana jer je njihov portfelj dosadašnjih ulaganja značajan te je netko možda već “bacio oko” i razmišlja o preuzimanju.

Agrokor SLUČAJ AGROKOR Oglasio se i HBOR: 'Pozajmice su dane bez znanja povjereničkih odbora fondova'

I mirovinski fondovi ulažu

U početku je bilo pet FGS-ova, no Nexus je prije nekoliko godina preuzeo Alternative pa su sada četiri. Borislav Škegro, koji je i idejni začetnik FGS-ova, drži Quaestus koji je, primjerice, uložio u Spačvu, Fragariju..., a rade još Prosperus koji je orijentiran na turizam i Honestas.

Prvotni šok zbog njihova rada dogodio se već u prvoj godini kada su samo na temelju naknada zaradili milijunske iznose, koje im je poslije drastično smanjio tadašnji ministar Gordan Maras. Tada se i najviše saznalo o njihovu radu. Primjerice, da su u dvije godine uložili u sedam tvrtki koje su trebale pomoć, ali da su istodobno nagrađeni naknadom od čak 34 milijuna kuna.

Ante Ramljak POSLAO PORUKU TODORIĆU Ramljak: Rezultati revizije bit će pogubniji od očekivanja Ivica Todorić LIDIJA KISELJAK Državni je novac do Agrokora išao raznim kanalima S izvanrednim povjerenikom u obilasku Agrokorovih tvrtki NEXUS TVRDI: 'Naše su pozajmice zakonite, Agrokor je skrivao probleme'
SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • nemanatrag:

    Kurvina posla...nešto novo?

  • bojuki1:

    Zašto je slovenska vlada dozvolila da ih kupi prezaduženi Todorić? Zašto su Rusi dali novac prezaduženom Todoriću? Zašto Todorića do ove krize nitko nije htio pročešljati? Tko je Todoriću pomogao u građenju tog socijalističkog mastodonta? Agrokor svoj najveći rast bilježi ... prikaži još! od 2000. godine. Račan je u svoju vladu uzeo destak ljudi iz Agrokora. Uglavnom, Cvitanov sin radi u Agrokoru, supruga od bivšeg ministra Grčića radi u Agrokoru, šef korporativnog securitya u Agrokoru je Ognjen Krajačić, sin Steve Krajačića koji se 1935. u Moskvi zakleo kominterni. Nekadašnji zamjenik ministra financija Mate Crkvenca iz vremena vlade Ivice Račana, Damir Kuštrak radi za Agrokor, Željko Rohatinski radi za Agrokor, bivši direktor izdavačkog sektora Europapress Holdinga, bivši glavni urednik Globusa, bivši veleposlanik u Francuskoj i veliki ljevičar Mirko Galić je savjetnik Ivice Todorića, a Galićev sin, Mislav, također je zaposlen u Agrokoru i to kao član uprave koncerna. Za Agrokor radi i bivši ministar turizma u Milanovićevoj vladi Veljko Ostojić. Agrokor je bila kompanija za uhljebljivanje ljevičara.

  • orao21:

    AGROKOR je vecinski dionicar Nexus Fonda. Todoric je prisiljavao o njemu ovisne firme da ulazu u isti. S tim novcem je on onda financirao svoj monstrum i njegove sulude projekte. Ova "Uprava" glumi slobodne odluke a u biti su glumacka ... prikaži još! postava. Primjer je kupnja drogerije KOZMO od strane fonda kad je postala prevelik teret. Klasican primjer paralelnog financiranja. USKOK i DORH izvolite! Ah, zaboravio sam i oni su dio "firme".