Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruke vode prema uhićenjima

Steže se obruč oko Todorića, DORH računa na pokajnike

Ivica Todorić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
27.07.2017.
u 12:04

Bivši glavni financijaš Agrokora navodno je ostavljao svoj potpis na svim važnim dokumentima, iako je o svemu odlučivao vlasnik koncerna Ivica Todorić

U posljednje vrijeme dolaze neizravne poruke iz Vlade koje upućuju na to da bi uhićenje Ivice Todorića moglo ubrzo uslijediti. No isto tako jasno je i da – ako se uhićenja spremaju – Vlada s time ne bi smjela niti biti upoznata jer to je posao policije i DORH-a, koji je zasjeo u sjedište Agrokora tjedan dana nakon imenovanja izvanredne uprave.

No gotovo je uvijek politika bliska istragama. Očito je da strpljenje popušta, jer niz informacija koje se svakodnevno otkrivaju vezano za poslovanje u tom koncernu za vrijeme bivše uprave, upućuje na to da netko mora odgovarati. S obzirom na kompleksnost slučaja ne može se brzo i sigurno svemu doći u trag.

Ivica Todorić Ivica Todorić
1/11

Todorići već spremaju obranu i angažirali su najjača odvjetnička imena – Ivica Todorić Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića, a njegov sin Ante Jasnu Novak i Franu Olujića. Sukladno odvjetničkoj tajni, odvjetnici kažu da komentare ne mogu davati.

Na početku procesa razotkrivanja raznih kombinacija financiranja Agrokora i otkrića da su financijska izvješća lažna pretpostavke su bile da će odgovornost snositi Ivan Crnjac, bivši glavni financijaš Agrokora čiji su potpisi na važnijim dokumentima koncerna. Navodno Crnjac odvjetnika nije angažirao. Moguće je da će kao i još neki bivši direktori u Agrokoru reći što zna.

U rujnu će se znati brojke

Primjerice, u poslovima s mjenicama sudjelovale su i Agrokorove tvrtke, neke od tih mjenica nisu imale pokriće u robi, a potpisivali su ih direktori Agrokorovih tvrtki koji su i sada u koncernu. Jasno je da će i oni reći što znaju. Pa možda i osobe iz banaka i faktoring društava, preko kojih se je navodno novac izvlačio iz Agrokora.

– Politika će sigurno utvrditi do kuda će se obuhvatiti odgovornost – kaže sugovornik blizak procesu. Iz krugova bliskih bivšoj upravi čuje se da su plan poslovanja i sve odluke uvijek dolazili od Ivice Todorića, a da je Crnjac odluke samo potpisivao. Crnjac je prijatelj Ante Todorića, a to je možda i razlog njegova snažnog napredovanja u Agrokoru gdje je bio u upravi od 2007. godine.

Ivica Todorić
1/7

Niz kompanija koje su poslovale s Agrokorom kroz niz financijskih kombinacija, primjerice kroz mjenice bez pokrića, mogle bi također odgovarati, ali tek ako ih prijave dioničari, kojima je nanesena šteta. Dosadašnje istrage u Agrokoru pokazuju da DORH-u posao nije lagan. I stručniji revizori priznali su nedavno da će im trebati više vremena od očekivanja kako bi došli u trag svim kanalima plaćanja i utvrđivanju vrijednosti.

I izvanredni povjerenik Ante Ramljak poručio je da će iznenađenja još biti. Neki dan u javnosti se je pojavila informacija da je i država kroz Fond za gospodarsku suradnju Nexus financirala Agrokor. Jučer je došao i odgovor iz tog društva u kojem objašnjavaju kako je ‘njihovo Nexus ulaganje lani iz vlastitih sredstava odobrilo kratkoročne pozajmice Agrokoru, uz tržišne uvjete i odgovarajuće instrumente osiguranja i da je to bilo klasično komercijalno kratkoročno upravljanje viškom likvidnosti.’

Kako kažu, u tom trenutku, a nakon provedene analize, nije postojalo apsolutno ništa što bi ukazivalo na probleme u poslovanju Agrokora, kao ni kada je njihovo društvo KHA četiri Agrokoru dalo pozajmicu.

I HBOR se brani

Kroz Fondove za gospodarsku suradnju pola novca u projekte ulažu privatni ulagači, a pola HBOR. Ta se banka jučer oglasila kazavši da svaka odluka o ulaganju ide na potvrdu u Ministarstvo gospodarstva, a u prozvana dva slučaja - ulaganja u hotele Plat i Zagreb Montažu - ministarstvo je odobrilo ulaganje. Problem je u tome što je taj novac završio u Agrokoru.

Komentara 106

GA
Gastarbeiter2
12:56 27.07.2017.

Ovo je priča za malu djecu!

Avatar Panon VU
Panon VU
12:49 27.07.2017.

DORH računa na pokajnike, a stručni, moralni i časni suci hrvatski - na pokojnike! Naravno, računa DORH i na postavljanje optužnice tako da bude srušena čak i da ne dođe u ruke sucima iz prethodne rečenice.

Avatar southman
southman
13:09 27.07.2017.

Todorić se već pomirio da će morati platiti za sva nedjela, ali će u dilu dogovoriti da mu se ne dira djecu, koja već odavno pakira kofere ( naravno pune love) i odoše vani ! Je.i ga, u ovoj državi je samo bitno koliko možeš platiti kada je sudstvo u pitanju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije