Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska tržišta

Europski ulagači oprezni uoči poruka ECB-a i OPEC-a

'Mario Draghi, President of the European Central Bank (ECB), takes part in the ECB press conference in Frankfurt Main, Germany, 01 August 2013. The interest rate has remained at the record low level o
Foto: Reuters
1/3
02.06.2016.
u 12:50

U fokusu ulagača danas je redovna sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), a premda se ne očekuju nikakve promjene u monetarnoj politici, ulagači se nadaju pozitivnim komentarima o gospodarskoj situaciji u eurozoni.

Na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica blago porasle, nakon dva dana pada, jer se ulagači nadaju pozitivnim vijestima sa sastanaka čelnika Europske središnje banke (ECB) i OPEC-a.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,30 sati u plusu 0,30 posto, na 6.212 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,25 posto, na 10.228 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 4.484 boda.

U fokusu ulagača danas je redovna sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), a premda se ne očekuju nikakve promjene u monetarnoj politici, ulagači se nadaju pozitivnim komentarima o gospodarskoj situaciji u eurozoni.

Špekulira se kako bi središnja banka mogla povećati procjene rasta gospodarstva i inflacije, što bi značilo da izuzetno poticajne mjere ECB-a daju rezultate.

Uz to, prati se sastanak čelnika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u Beču. Ne očekuje se dogovor o smanjenju proizvodnje, no pažljivo će se pratiti poruke iz najvećih svjetskih proizvođača.

Dok se čekaju izjave sudionika tog sastanka, cijene nafte stagniraju na jučerašnjim razinama. Neki analitičari smatraju da bi nedostatak novih, konkretnih mjera ECB-a i OPEC-a mogao razočarati ulagače.

"Sastanci ECB-a i OPEC-a mogli bi se pokazati nekonkretni, što bi moglo rezultirati padom cijena dionica", kaže Terry Torrison, direktor u tvrtki Mclaren Securities.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije