Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERRAKOM I IBM

Damir Zec: Sve više domaćih korisnika želi cloud uslugu iz Hrvatske

'Damir Zec'
Foto: 'nina djurdjevic'
1/4
17.12.2013.
u 16:48

Hoće li domaći poslužitelji cloud usluga u 2014. biti jedna od perjanica razvoja domaćeg ICT isektora? U IBM-u tvrde da je Hrvatske među naprednijim zemljama u Europi na tržištu cloud usluga.

- Svjetski je trend strahovito velika količina generiranih podataka. Uostalom, poznato je da je u posljednjih nekoliko godina stvorena tolika količina podataka koliko i dotad uopće. Izrazito je velik porast mobilnih tehnologija i tehnoloških rješenja, danas u smarthphoneima, tabletima i e-readerima, a u budućnosti u all-in-one uređajima. Big data samo kao pojavnost je nešto čime se moramo suočiti da lim kvalitetnije upravljamo tim golemim količinama podataka, a 80 posto podataka nije strukturirano. Istraživanje među menadžerima pokazalo nam je da 30 posto menadžera nema niti pravo na mnoge podatke, a da ih dobar dio ni ne vjeruje svim podacima. Hrvatski korisnici sve više gledaju kako dobiti cloud uslugu, ali u hrvatskoj. Svi volimo da su podaci čim bliže nama. Iz perspektive trenda vidimo da je i ta usluga sve zastupljenija i u Hrvatskoj i za očekivati je da će u 2014. to biti još intenzivnije.
Hrvatska je u tome među naprednijim zemljama u Europi. - izjavio je Damir Zec, poslovni direktor IBM-a prigodom objave suradnje sa zagrebačkom tvrtkom telekomunikacijskih usluga Terrakom.

Terrakom se nakon suradnje s Bnetom odlučio i sam postati i kabelski operater akvizicijama manjih kabelskih operatera. a od ove godine bavi se i pružanjem usluga IT hostinga, te kreće i na tržište cloud usluga, uz podršku IBM-ove tehnologije.

- U pružanju infrastrukture kao usluga uloženo je preko 20 milijuna dolara, aplikacija onapp IaaS pokreće preko 500 cloud servisa širom svijeta, rekao je Ivan Čačija, voditelj IT odjela Terrakoma.

- Imamo 150 kilometara optičkih kabela, 16.000 korisnika kabelske TV i hostinga, te 300 poslovnih korisnika, otkrio je Andrej Kalanović, član uprave Terrakoma.

Za sada se koncentriraju na ponudu cloud usluga poslovnim korisnicima, ali nadaju se u vrlo skoroj budućnosti nuditi pakete i malim korisnicima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije