Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Cromaris ulaže 100 
milijuna kuna u nove projekte

Povećanje kapaciteta mrijestilišta na 30 milijuna komada mlađi smanjit će uvoz u Hrvatsku sa skupih europskih tržišta
10. studenoga 2014. u 20:00 0 komentara 469 prikaza
Cromaris
Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Cromaris, dokapitalizirana i modernizirana tvrtka za marikulturu u većinskom vlasništvu rovinjskog Adria Resortsa, čija je matica Adris Grupa, privodi kraju svoj 100 milijuna kuna “težak” investicijski projekt započet ove godine. Početkom 2015. godine završit će prva faza projekta izgradnje novog mrijestilišta u Ninu, a nove pogone stavit će u funkciju odmah. Isto se odnosi i na modernizirani pogon za predrast u Kalima, odnosno Maloj Lamjani, gdje investiraju u bazene za dohranjivanje riblje mlađi koja će stizati iz njihova mrijestilišta.

Aktualno ulaganje trenutno je najveća proizvodna investicija u ribljoj industriji u Hrvatskoj. Donosi i nova radna mjesta, inače posebno cijenjena i tražena na otocima, a ujedno otvara i nove mogućnosti u poslovanju ostalih tvrtki u ovoj branši. Prema Cromarisovu planu, mrijestilište u Ninu i predrast u Kalima dogodine će udvostručiti uzgoj mlađi, sa 15-ak milijuna komada povećat će ga na 30 milijuna. Upravo bi takvi kapaciteti trebali smanjiti uvoz mlađi sa skupih europskih tržišta. Naime, u planu je i njihovo plasiranje na domaćem tržištu, ostalim hrvatskim uzgajivačima, što će navodno za njih biti kvalitativno i cjenovno povoljnije od uvoza.

U proteklih pet godina od Adrisova preuzimanja i spajanja nekoliko tvrtki (Cenmar, Bisage, Marimirna i Marikultura Istra spojene su u jesen 2009.) ova tvrtka snažno raste, prosječno po stopi od oko 50%. Ove će godine proizvesti oko 2500 tona bijele ribe, a tržište je praktički osigurano. Gotovo 75% izvozi se u EU, najviše u Italiju te je u svjetskom vrhu u uzgoju bijele ribe u društvu sa 15-ak najvećih kompanija. Investicije najjače domaće tvrtke u ribljoj uzgojnoj industriji za cilj imaju podizanje kvalitete u uzgoju riblje mlađi tako da se ona lakše adaptira na uzgoj u otvorenom moru. Mrijestilište u Ninu bit će jedan od najmodernijih pogona tog tipa u Europi.

>>Cromaris - Adrisova tvrtka među 15 najvećih uzgajivača bijele ribe na svijetu

>>Cromaris grabi prema top 10 svjetskih proizvođača

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.